Poze: Prostii sub clar de luna @ La Tevi Pub

Home $ Articole $ Poze: Prostii sub clar de luna @ La Tevi Pub

by | Nov 24, 2010 | Articole

Grupul de Initiativa Teatrala “Arca lui Noe” – trupa de la Cluj – a prezentat aseara piesa de teatru: Prostii sub clar de luna

La Ţevi Pub a fost aseară gazda unui nou spectacol de café-teatru (un gen de eveniment de altfel tot mai prezent pe programul localurilor clujene). Piesa arhicunoscută a lui Teodor Mazilu, “Proştii sub clar de lună”, urma să fie jucată de nişte tineri plini de ambiţii actoriceşti din Grupul de iniţiativă teatrală ArCa LuI nOe. Publicul s-a strâns în număr relativ mare pentru a viziona punerea în scenă a acestei lucrări, de altfel destul de solicitante.

Deodată a apărut Gogu pe scena improvizată. Convins că trebuie să sfârşească relaţia cu prea morala Clementina, el preia rolul unei brute lipsite de sentimente, lăsându-şi nevasta să se lupte singură cu dependenţa ei sentimentală. In contrabalanţă cu această pereche apare cuplul Ortensia şi Emilian, care, de asemenea foarte nereuşit, se aproprie capătului. Emilian, reprezentant al înaltei clase sociale, este copleşit de cerinţele soţiei sale interlope de a interveni pentru diverşi membrii ai familiei în funcţie de inspector financiar. Mazilu alătură personajele sale, pe Gogu şi pe Ortensia, dând astfel impresia creării unui cuplu perfect, caracterizat de infracţiune, vulgaritate şi viclenie. Totuşi această alăturare trebuie să reziste doar până în momentul în care Gogu are de gând să i-o returneze pe Ortnesia lui Emilian în schimbul unor favoruri. Planul funcţionează perfect până în momentul în care, după cum se ştie, încetează să funcţioneze: în urma unei bătăi crunte dintre Ortensia şi Clementina, Gogu înnebuneşte, nebunia fiind înţeleasă atât ca pedeapsă cât şi o formă de catharsis.

Se poate spune că piesa de teatru este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului. Mazilu nu încearcă să redea elementele realului, el le descompune, creând o construcţie consistentă, o lume aparte, de sine stătătoare, care trezeşte interesul spectatorului, în acelaşi timp are însă şi un înalt grad de moralizare. Personajele sale sunt rezultatele unor extremizări, scenele fiind create cu scopul precis de a preciza carcaterele. Exacerbarea grotescului obligă publicul să îşi înfăţişeze slăbiciunile. Personajele vorbesc cu mare plăcere despre sine, comicul provenind, printre mai multe şi din contrastul aparenţă-esenţă. Interesantă în acest caz însă este însă şi non-şalanţa personajelor de a-şi etala carcaterele mizere.

Deşi întruchiparea unor astfel de personaje ar putea pune actorii amatori într-o situaţie dificiă, actorii ArCa LuI nOe au reuşit foarte bine să redea specificul fiecărui caracter în parte. Cu puţinele recuizite puse la dispoziţie, tinerii au reuşit să să umple scena, captând atenţia publicului, cu mic cu mare.

Seara trecută a fost, în concluzie una foarte reuşită, aducând amatorii de cafea clujeni un pas mai aproape de esenţa teatrului românesc. De aceea este şi mai îmbucurătoare vestea celor de La Tevi Pub, care vor organiza astfel de reprezentări săptămânal.

Denisa Seician

Galerie foto:

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!