Pentru iubitori. De cafea.

Home $ Articole $ Editorial $ Pentru iubitori. De cafea.

by | Feb 2, 2011 | Editorial

Cafeaua. Al doilea bun comercializat in lume ca si volum si valoare, dupa petrol. Lucrul asta ma face sa spun cu foarte mare usurinta ca aceasta licoare minunata face lumea sa se invarta, sa se puna in miscare, sa se ridice dimineata din pat si sa stea treaza pana noaptea tarziu.

Te trezesti si de multe ori primul lucru pe care pui mana, in drum spre periuta de dinti, este ibricul, filtrul, cafetiera sau orice altceva din care se poate face cafea buna. Ca sa iti iei doza de energie care sa-ti ajunga pana la a doua cafea din acea zi, cafeaua de la birou, scoala, facultate, etc, etc, etc. De multe ori se intampla sa bei cafea inainte sa bei apa. Unii dintre noi stiu de ce.

Privind din punct de vedere social, “ma duc la o cafea” cu prietenii nu inseamna altceva decat un cod prin care-i anunti pe prieteni ori cunoscuti ca iesi in oras, socializezi, te vezi cu prietenii si defapt bei bere, suc sau apa minerala sau este inceputul distractiei.
Pe de alta parte sunt oamenii care stiu ce vor, stiu ce cauta intr-o “cafea”. Pentru ei “cafeaua” nu este scurta sau lunga si in niciun caz nu este espresso scurt sau espresso lung.

Cafeaua pentru mine este un standard. Si nu ma adresez doar voua ci ma adresez si voua Barmanilor si Baristilor si Ospatarilor care nu stiu ce au in meniu si nu stiu cum se face o cafea. Sunt foarte suparat pentru ca nu avem parte de calitatea pe care o putem oferi noi ca si angajati in acest domeniu. Defapt si de drept cam asta este una dintre probleme. Toti ne asteptam ca clientii sa stie ce vor, sa detina o cultura de bar, sa vina un client la tine si sa-ti zica: “Cappuccino asta nu e bun, nu-mi place, nu l-ai facut cu crema destula si laptele este fierbinte si are bule de aer, arata ca naiba si peste toate astea ai si ars cafeaua!”
Lucrurile ar sta altfel daca s-ar intampla asa. Dar nu, noi suntem romani si ne e frica sa spunem ce nu ne place, ce nu vrem si ce vrem defapt. Si stiu ca pe spatele ospararilor si barmanilor sta seful care e nemultumit tot timpul de ei. Insa se pot schimba lucrurile. Barmanul poate insista si poate aduce argumente solide pentru a fi trimis la un training ori la un seminar despre ce inseamna o bautura, un piure de fructe, topping de ciocolata sau cafea. Cred ca este deajuns ca managerul sa inteleaga faptul ca investind in personal creste calitatea produselor si a serviciilor si astfel lucrurile se vor schimba in bine. Si in plus de asta nici nu costa mult.

M-a luat valul putin…

Da, espresso este espresso si nu scurt sau lung sau espresso dublu lung sau scurt. Espresso. Si atat. 25-30 ml de cafea, extrasa in 25-30 de secunde din 7-9 grame de cafea puse in portafiltru. Si stiu ca e foarte simplu de spus, dar nu este. Aici este problema defapt, implicarea managerilor in barul lor, si cand spun asta ma refer la personal si la pregatirea lui – trimite-ti barmanul la trainiguri, la oameni specializati sau la oameni care deja au fost la traininguri pentru ca toti vrem sa crestem calitatea si sincer daca cineva vine la mine si ma intreaba cum fac eu ceea ce fac si de ce imi iese asa cum imi iese, cu cea mai mare placere ii explic si ii arat. Pentru ca poate la un moment dat ajung in locul in care lucreaza respectivul si mi-e pofta de un espresso. Si atunci am sa am surpriza placuta prin care chiar sa primesc un espresso, tocmai despre ceea ce vorbeam.

Povestea nu se termina aici, pentru ca despre cafea este mult de vorbit, defapt ca despre orice alt lucru care ne scoate si ne tine in oras.
Pentru ca vrem si ne place afara din casa, asa ne-a format societatea.

Revenind… Cafea lunga cu lapte – se cere si se bea foarte mult – doua, trei, patru – cate doresti atatea bei. Nu conteaza extraordinar de mult cum primesti cafeaua cu lapte rece, cald, crema pentru ca fiecare dintre noi avem preferinte insa cu cat espresso-ul este facut corect cu atat mai mult ai in fata ta in momentul acesta o cafea cu lapte buna, care nu te inteapa pe gat si nici nu te trimite la toaleta.
In primul rand asta ar trebui sa gasesti in ceea ce bei, un gust fin si placut fara miros si/sau gust ranced de fum, cafea prajita excesiv sau paine prajita prea mult. Si un sfat: nu cereti lapte separat pentru ca veti primi o canita cu lapte care poate nu este cea mai curata canita de cafea din lume, si nu pica bine sa vezi urme de lapte de acum cateva zile. Nu e vina nimanui. De ce? Pentru ca este foarte greu de curatat iar laptele se usuca si se intareste iar in colturile mici nu poti ajunge nici cu cutitul. In plus de asta cei 30 ml de lapte nu sunt deajuns pentru o cafea cu lapte. Si de multe ori laptele din canita este rece, si mai bine pui apa rece in cafea. Recomand locurile unde se pune direct lapte cald in cafea, nu fierbinte ci cald – 50-65 oC – pentru ca laptele fiert nu este bun pentru stomac. Laptele a fost introdus in alimentatia noasta cam de vreo 2000 de ani iar corpul uman inca nu s-a obisnuit cu o digestie completa.

Ok, v-am vorbit despre cafea si ce-ar trebui sa cautati sau sa gasiti intr-o cafea. Energia si lipsa somnului vor veni de la sine. Vreau sa va recomand ce sa incercati la diferite ore si in diferite situatii.

Incepand cu dimineata, un espresso sau ristretto (12-15 ml) ne pune in miscare si ne “agita” cam vreo doua ore dupa care putem bea o cafea cu lapte sau fara care ne mmentine in forma inca vreo doua trei ore. Pentru un iubitor de cafea o ora nu reprezinta o problema, unele persoane dorm mai usor daca consuma o cafea seara.
Seara in oras cel mai mult se consuma cafea lunga cu lapte (sau mai scurt espresso cu lapte).
Am observat cel mai mult ca fetele prefera Cappuccino si Latte Machiatto (un fel de Cappuccino cu mult mai mult lapte) mai ales la date-uri. Recomand cu incredere bauturile cu alcool pe baza de cafea – Irish Coffee – asemanatoare cu un longdrink (cocktail) placut pentru o seara linistita, cu putin alcool, bautura calda si dulce. Isi face efectul si fara sa-ti dai seama vei comanda un Cosmopolitan ori un Cuba Libre la urmatoarea comanda.

Foarte important pentru cafea: paharul cu apa, sau apa minerala/plata/sucuri. Sfat – incercati in locatiile in care mergeti sa cereti si o apa plata sau chiar minerala. Apa minerala dezvaluie un alt gust al cafelei. Daca sunteti curiosi incercati un espresso cu putina apa minerala deasupra. Apoi va astept cu pareri de bine sau de rau. Dupa gust.
Despre bautul cafelei mai sunt foarte multe de spus, de exemplu espresso ori espresso cu lapte este recomandat sa fie adus la masa imediat ce a fost luata ceasca de pe espressor. Cel mai bine se pastreaza caracteristicile cafelei – gust, aroma, textura, culoare si caimac – cam trei minute dupa ce a fost facuta. Tot in atata timp ar trebui sa fie si consumata bautura. Apoi la povesti va puteti intinde cu un suc ori cu o apa minerala in fata voastra.

Incercati. Data viitoare ne “citim” cu sfaturi de Party / Club / Pub. 😀

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!