IRAF trezeste spiritul Django

Home $ Festivaluri $ IRAF trezeste spiritul Django

by | May 27, 2011 | Festivaluri

Jazz manouche-ul reprezentat la cel mai inalt nivel la International Romani Art Festival. Corzile sfaraie, ritmul tine pasul vioi iar parfumul trecutului iti merge direct la inima. Seara de sambata, 18 iunie a festivalului iti aduce o portie dubla de gypsy jazz cu Danube’s Banks (Germania) si Harmonia Garden (Ungaria).

Inceput ca un simplu proiect a 4 prieteni porniti in 2008 in turneu de-a lungul Dunarii, Danube’s Banks au crescut repede intr-un live band puternic cu sase artisti, adunand in mai putin de trei ani numeroase motive de lauda. Doua albume, onoarea de a fi trupa oficiala a circului de copii Allegro, o multime de concerte in toata Europa (printre care si in IRAF in 2009) sunt doar cateva dintre acestea.
Muzica lor este energica si plina de emotie, aducand pe scena un mix fresh de swing-manouche contemporan si sunete balcanice care adesea aluneca in influente Klezmer. Un mix despre care ei spun ca genereaza “un extaz ametitor” dar in acelasi timp aduce aminte de “tragicul aceastei lumi”.

Muzica celor de la Harmonia Garden inglobeaza cu success in sunetul vioi al jazz manouch-ului armonii traditionale tipice Europei centrale. Pastrand standardele “Django jazz-ului”, grupul isi defineste insa o identitate proprie. In sound-ul lor regasim atat ritmuri de Csárdás, expresie a radacinilor maghiare ale trupei cat si influentele contemporane asupra artistilor, prin rearanjamente ale unor soundtrack-uri célèbre ca cele din pelicule ca “James Bond” sau “Chocolat”. O specificitate aparte trupei o da si folosirea intrumentelor tipice folclorului, cum ar fi acordeonul sau tambalul, ca si intrumente de jazz.
Fiecare concert al trupei dovedeste maiestria cu care artistii isi cunosc si manuiesc intrumentele. Toti mebrii Harmonia Garden au studii de specialitate, fiind absolventi ai conservatorului si activand in diverse orchestre simfonice maghiare recunoscute la nivel mondial.
Meritul trupei a fost recent recunoscut de statul maghiar, artistilor fiindu-le decernat de catre primul ministru al Ungariei premiul I pentru “modernizarea sunetului cantecelor folk maghiare si popularizarea traditiei”.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!