Cetăţuia

Home $ Articole $ Cetăţuia

by | Aug 13, 2013 | Articole

Cetăţuia este probabil una dintre cele mai linistite zone din Cluj Napoca. Un loc romantic, cu o istorie bogata si o panorama superba asupra orasului – definesc cel mai bine vechea fortareata a Clujului. Fortificatia construita in perioada Habsburgica vegheaza asupra orasului, fiind situata aproape de zona centrala, pe dealul Kőmál, pe malul Somesului.

Cele 237 de trepte duc spre fortificatia construita dupa planurile arhitectului militar Giovanni Morando Visconti intre anii 1715 si 1735. Proiectul aprobat in februarie 1713 de Consiliul de Razboi de la Viena si de presedintele acestuia, Eugeniu de Savoia, a cuprins ridicarea Cetatuii cu ziduri in forma de stea, o reduta, un turn si bastioane. Din cauza decesului arhitectului, lucrarile au fost intrerupte, dar au fost reluate in anii 1721-1723, cu usoare modificari aduse planului initial. Interiorul incintei fortificate a gazduit cladiri administrative, cazarmi, depozite de munitii si depozit de alimente.

Scopul principal al fortificatie a fost de a asigura controlul asupra orasului, dupa trecerea Transilvaniei sub stapanire austriaca, dar pe parcursul timpului a fost folosita si ca inchisoare, aici fiind intemnitat si executat pastorul sas Stephan Ludwig Roth.

In prezent, din vechea fortificatie s-au mai pastrat o parte din ziduri, cateva cladiri, doua porti si reduta care a fost transformata in Turnul Parasutistilor. Hotelul Belvedere, o constructie masiva si moderna, vegheaza orasul din varful dealului. Langa hotel se gaseste opera sculptorului Virgil Salvanu, Crucea de pe Cetatuie, o cruce de lemn amplasata in anul 1995, in locul celei din lemn, distrusa de autoritatile comuniste in anii ’50 ai secolului trecut, care aminteste de martirii Revolutiei de la 1848.

Istoria veche se impleteste cu modernul zilelor noastre, dand nastere unui loc romantic si perfect pentru o escapada din forfota orasului. Linistea si panorama asupra Clujului, mai ales dupa lasarea intunericului, cand se aprind becurile orasului, ofera clipe de relaxare necesare fiecaruia dintre noi. Se spune ca aproape toate cuplurile din Cluj Napoca au fost cel putin o data in plimbare pe Cetatuia.

Pentru cei care aleg sa petreaca o dupa amiaza linistita pe Cetatuia sunt pregatite numeroase moduri de destindere. Astfel, aici vei gasi alei pe care poti face plimbari si clubul La Gazette, iar in partea din spate se gaseste o parte din zidul construit din pamant, un parc de copii, un teren de baschet cu nocturna si teren de fotbal. Pe strada ce porneste de la hotel se ajunge la intersectia 7 strazi – una dintre putinele intersectii ale Europei de acest gen si la stadionul CFR.

Cetatuia este vizibila, in special, din zona Piata Mihai Viteazul, Parcul Central – „Simion Barnutiu”, zona strazilor Memorandumului si Motilor. Exista mai multe rute prin care se poate ajunge pe deal, in functie daca urci pe jos sau cu masina. Pe jos poti porni din Piata Muzeului, treci podul peste raul Somes si urci scarile care te duc in varf. Cu masina poti alege sa pornesti din zona Piata Mihai Viteazul, treci pe langa Camera de Comert Cluj dupa care la intersectia 7 strazi faci stanga pe strada Cetatii, care duce pana in parcarea hotelului Belvedere.

Articol realizat cu spijinul echipei ClujTravel.com

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!