Mărturii ale Primului Război Mondial

Home $ Cultural $ Expozitii $ Mărturii ale Primului Război Mondial

by | Sep 30, 2013 | Expozitii

MĂRTURII ALE PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL ÎN COLECŢIILE MUZEULUI NAŢIONAL DE ISTORIE A TRANSILVANEI.

La 11 noiembrie 1918 se încheia cel mai sângeros dintre războaiele purtate până atunci în întreaga istorie universală, un război din care lumea, şi mai ales Europa , vor ieşi complet schimbate. Desfăşurat pe mai multe fronturi, el a avut consecinţe umane şi materiale de neimaginat la izbucnirea lui. Din cei 65 de milioane de militari mobilizaţi, 10 milioane nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Alături de morţi, adăugăm milioanele de răniţi şi mari mutilaţi, familii distruse, orfanii şi văduvele de război dar şi imensele distrugeri materiale provocate timp de patru ani şi avem imaginea celui mai inuman dintre războaiele de până atunci.
Expoziţia prezintă bunuri culturale mobile din anii 1914-1919, aflate în patrimoniul nostru: documente, fotografii, insigne, arme şi echipament militar.
Dintre aceste piese se remarcă obiectele folosite în viaţa din tranşee (lopăţică de campanie, felinar, recipiente şi ustensile pentru hrană, unelte de lucru), alături de o trusă medicală austriacă din 1915, expusă pentru prima dată publicului.
Vernisajul va avea loc marţi, 1 octombrie, orele 11.00, la sediul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!