Trebuie să vorbim…despre ciocolată.

Home $ Articole $ Trebuie să vorbim…despre ciocolată.

by | Sep 29, 2014 | Articole

“Dacă-i musai, cu plăcere!”, nu? E absolut necesar să vorbim, adică să exprimăm gânduri, sentimente, intenţii, eu – scriind, tu – citind (sper), pentru că ne-am deconectat, ne-am suprimat conexiunea…cu noi înşine şi cu natura. Am încetat să fim alimentaţi de natură şi suntem încordaţi, puţin, spre deloc, relaxaţi.

Aşa se face că, pe calea (scrisă) ClujLife, Samsara Foodhouse vrea să vă vorbească. Să vorbiţi. Să vorbim. Eu sunt Larisa, PoVestitorul Samsarei Foodhouse, persoana care o să vă spună poveşti, nu de adormit (sper), ci despre alimente, superalimente, hrănirea trupului şi a sufletului. O dată pe săptămână. Lunea. Că aşa am auzit că se procedează în cazul planurilor măreţe: se încep de lunea.

De ce am ales ca discuţia noastră să înceapă cu ciocolata? Deoarece toate îşi au originea de la ciocolată: luciditatea, iubirea, fericirea. În orice caz, dacă nu toate, atunci cele care contează. David Wolfe, un supernutriţionist, a scris într-o carte, “Superalimente”, următoarele rânduri: “Există ceva legat de ciocolată care transcende atingerea, gustul şi celelalte senzaţii ale noastre. Esenţa ciocolatei este indescriptibilă, inefabilă şi inexprimabilă.”. Sunt mai mult decât sigură (neştiind cum se numeşte această stare, dacă siguranţă nu, fiind prea puţin) că toată lumea, toată lumea e de acord acum cu mine. Ce e posibil ca nu toată lumea să ştie e că, prin ciocolată, David se referă la cacao – ciocolata în stare pură.

Toate felurimile de ciocolată sunt preparate din boabe de cacao. De aceea, cacaua este ciocolata în stare brută sau pură. Întreaga valoare antioxidantă a ciocolatei, beneficiile generate de mineralele pe care le conţine, proprietăţile sale de regenerare a transmiţătorilor şi celelalte calităţi ale sale care contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate se regăsesc integral în boabele de cacao.

Dar cine/ce este acest aliment care, de fapt, este un superaliment? Cacaua este sămânţa unui fruct al unui arbore băştinaş din jungla americană. Cum a ajuns el în jungla europeană şi în cea a fiecărui oraş? Simplu, cu barca. Când conchistadorul Cortez a trebuit să se întoarcă în Spania, în 1.528, a transportat, în afară de minerale preţioase şi produse agricole, boabe de cacao. Aşadar, lui ar trebui să îi fim recunoscători pentru că a adus cacaua în vieţile noastre. Cortez, să trăieşti! Însă europenii au stricat tot. Tot binele din ciocolată. Cum? Combinând cacaua cu zahărul rafinat din trestie de zahăr şi reducând, astfel, valoarea medicinală a boabelor de cacao. Europenilor, nu-i frumos!

Este timpul, acestea fiind aflate, să ne reconectăm cu puterea ciocolatei, a adevăratei ciocolate şi să ne dăm nouă ce este al nostru: beneficiile acestui superaliment. Cacaua este cea mai bună sursă alimentară pentru:

  1. Antioxidanţi – în mod surprinzător, cacaua conţine cea mai mare concentraţie de antioxidanţi…dintre toate alimentele…din lume. Chiar mai multă, raportat la aceeaşi greutate, decât vinul roşu, afinele şi fructele goji…la un loc.
  2. Magneziu – un mineral în lipsa căruia nu am mai putea trăi, şi care stimulează inima şi puterea cerebrală, şi amplifică flexibilitatea…însuşire care e benefică tuturor.
  3. Feniletilamina (PEA) – o clasă de substanţe chimice care sunt produse de corpul nostru atunci când…când…când ne îndrăgostim. Probabil că aceasta este legătură dintre iubire şi ciocolată, dintre iubire şi slăbire, dintre ciocolată şi slăbire…căci PEA taie pofta de mâncare, dar stârneşte pofta de iubire.
  4. Anandamidă – o endorfină produsă tot de al nostru trup, în mod natural, deci, cacaua fiind singurul aliment în care a fost descoperită. Anandamida este poreclită “substanţa chimică a fericirii”, întrucât este secretată atunci când ne simţim euforici.
  5. Triptofan – un aminoacid care, cu ajutorul creierului, se transformă în serotonină, acea substanţă pe care dacă o avem la nivel ridicat ne face să ne simţim bine chiar dacă a noastră casă ar fi în flăcări, lumea s-ar sfârşi ori iubitul/iubita ne-ar părăsi. Un soi de scut anti-stres şi săgeată a lui “Don’t worry, be happy!”.

Despre cacao, deci ciocolată, aş putea vorbi până…aş termina-o pe cea din faţa mea, care m-a acompaniat în scrierea acestui text, dar mă opresc. Şi din scris, şi din mâncat. Nu înainte de a vă recomanda câteva produse ale Samsarei Foodhouse care sunt doldora de stare de bine, datorită conţinutului de cacao: brownies, raw cake-urile cu ciocolată şi cocos, cu ciocolată şi mentă, cu vanilie (care apropo, este iubita cosmică a cacauăi) şi fructe de pădure, şi superalimentele Mucuma Matata, Mental Clarity şi Primordial Essence. Nu creează dependenţă, precum ciocolata procesată, din cauza zahărului rafinat, însă recreează comuniunea cu natura, cu ceilalţi şi cu noi înşine.

Vă salut cu energie şi fără vreo dulcegărie,
Larisa.

Samsara Foodhouse (Str. Stephan Ludwig Roth, 5)
Site / Facebook
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!