Mâncatul este o plăcere…?

Home $ Articole $ Mâncatul este o plăcere…?

by | Nov 3, 2014 | Articole

De-a lungul şi de-a latul timpului, noi, oamenii, în general, am îmbrăţişat o atitudine faţă de mâncare care, indiferent că este sau nu benefică pentru sănătate, diminuează serios plăcerea de a mânca. Ne-am pierdut în noianul de cercetări ştiinţifice, etichete cu ingrediente şi produse noi şi îndoielnice. Ne-am pierdut pe noi înşine, ne-am pierdut bucuria provocată de mâncare şi ne-am pierdut sentimentul de plăcere faţă de a mânca.

Am avut dintotdeauna probleme în a ne bucura de mâncare. Am determinat o vagă indiferenţă faţă de mâncare, manifestată prin tendinţa de a mânca şi de a o lua una-două din loc, în loc să ne aşezăm la masă şi să savurăm. A savura mâncarea, a privi masa ca pe o experienţă estetică sau ca pe un prilej de socializare, nu este o dovadă de moliciune, o formă de fandoseală, aşa cum se pare că tind să creadă din ce în ce mai mulţi oameni.

Toate acestea au dus la apariţia unei culturi a alimentaţiei superficiale şi neglijente, suspendând plăcerea senzuală şi estetică a mâncatului. Actul de a mânca nu este doar puţin mai mult decât inevitabil şi trebuie considerat o plăcere. A mânca reprezintă, de fapt, mai mult decât o plăcere, iar scopul gătitului este mult mai nobil decât simpla satisfacere a apetitului şi a gustului. Care ar putea fi acel scop mult mai nobil? O alimentaţie sănătoasă, o bună igienă, o stare de spirit agreabilă. Indiferent de regimul alimentar, acesta nu ar trebui să aibă drept efect eliminarea actului de a mânca din viaţa socială şi anularea plăcerii înseşi de a mânca.

Modul de a mânca al unei persoane reprezintă una dintre cele mai puternice modalităţi de exprimare şi conservare a identităţii sale. Ce înseamnă să mănânci ca…tine? Răspunsul la această întrebare nu este un mod de a pune la zid obiceiurile alimentare ale altor persoane şi nici o modalitate de a nivela diferenţele dintre noi, de a aplatiza terenul, ci de a ne cunoaşte, de a deveni mai buni şi de a fi mai buni cu ceilalţi.

 

Atitudinea noastră faţă de mâncare trebuie să se schimbe. Nu de la sine, ci de la noi. De la noi porneşte schimbarea, iar dacă vrem să modificăm lumea (în bine), atunci trebuie să începem cu noi înşine. Mâncatul reprezintă unitate omenească, diversitate estetică şi plăcere senzorială.

Iată câteva recomandări culinare, sub aspectul unor antreuri făurite de bucătarii restaurantului Samsara Foodhouse, menite să dea naştere plăcerii de a mânca: rulouri de tofu cu castravete – vegane, hummus cu focaccia – vegan şi bruschete cu pate din seminţe de floarea soarelui – raw-vegane.

Poftă bună şi sănătoasă,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!