Îngrijire trupească şi sufletească prin post

Home $ Articole $ Îngrijire trupească şi sufletească prin post

by | Nov 17, 2014 | Articole

Între 14 noiembrie şi 24 decembrie, este vremea postului Crăciunului sau Naşterii Domnului, vremea de pocăinţă, de purificare şi spiritualizare, de comuniune mai vie cu noi înşine. Postul constituie, probabil, cea mai veche şi mai eficientă metodă de tratament, practic înscrisă în legile naturii. În timp, a apărut şi a fost folosit de diferite religii în vederea purificării trupului şi a sufletului. Prin post se înţelege, în general, reţinerea totală sau parţială de la anumite mâncăruri şi băuturi pe un timp mai lung sau mai scurt, potrivit rânduielii.

Postul acesta trupesc trebuie însoţit şi de un post sufletesc, ceea ce înseamnă că reţinerea de la mâncăruri şi băuturi trebuie asociată cu reţinerea de la gânduri, pofte şi patimi. Printr-un astfel de post deprindem puteri.

În primul rând, postul aduce potolirea poftelor trupeşti. În al doilea rând, este un exerciţiu al voinţei. În al treilea rând, este expresia perfecţionării. Şi, totodată, sprijină rugăciunea şi/sau meditaţia, întrucât spiritul, eliberat de tulburarea poftelor trupeşti, se înalţă cu uşurinţă. La acestea, se adaugă consideraţia că postul este necesar şi indicat şi din punct de vedere medical, fiindcă purifică trupul de toxine, îl înnoieşte şi îl fereşte de diferite boli. Prin efectul de detoxificare, provocat de eliminarea produselor de origine animală din alimentaţie, postul a căpătat calităţi terapeutice. Aşadar, per total, postul este un factor important al progresului moral. Este unul dintre mijloacele de desăvârşire morală.

Referindu-ne la post numai din punct de vedere alimentar, desprindem următoarele variante:

  • Postul negru: nu se mănâncă şi nu se bea nimic pe durata zilei-lumină. Este recomandabil să nu se ţină decât sub supraveghere medicală, căci este riscant pentru sănătatea celui care-l practică;
  • Postul strict: presupune un regim vegan, cu excluderea cărnii şi a tuturor celorlalte produse de origine animală;
  • Postul vegetarian: singura restricţie este a cărnii, nu şi a altor produse animaliere.

Şi pentru că postul nu presupune monotonie gastronomică, improvizaţii lipsite de imaginaţie şi o varietate redusă de feluri de mâncare, vă recomandăm să încercaţi mâncărurile noastre vegetariene, vegane şi raw-vegane, dintre care scoatem la iveală: lasagna cu ciuperci şi spanac – specialitate vegetariană, salată de fasole cu capere – vegană şi ciorbă de ciuperci Pleurotus – raw-vegană.

Să aveţi parte de o schimbare în bine mare cât o zi de post (adică foarte mare),
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!