Exemple de “Aşa da!”-uri culinare

Home $ Articole $ Exemple de “Aşa da!”-uri culinare

by | Nov 24, 2014 | Articole

Nu sunt specializată în dietele vegetale, nu am un master în nutriţie şi nu sunt dietetician specializat, însă nici nu trebuie să fii, pentru a şti câteva precepte de bun simţ, să le numim, pentru o alimentaţie sănătoasă, bazată pe vegetale.

O alimentaţie vegetală nu înseamnă să mănânci numai cartofi, mai ales prăjiţi sau chips-uri, nu înseamnă să mănânci la ore la care majoritatea oamenilor dorm, că, de, sunt legume, n-are nimic, şi nu înseamnă să mănânci în cantităţi industriale. Dacă faci toate aceste lucruri sau măcar unul dintre ele, atunci, cu toate că eşti vegetarian, ţii post sau orice altceva, nu poţi afirma că te hrăneşti sănătos.

A te hrăni sănătos, preponderent cu alimente vegetale, implică mai mult decât atât, şi anume să mănânci fructe şi legume şi gata, să pretenzi că faci tot ce îţi stă în putinţă pentru binele tău, fizic şi psihic, şi apoi, când nu va funcţiona (pentru că nu o va face) să dai vina pe vegetarianism.

În primul rând, pentru o hrană sănătoasă, trebuie ca ea să fie diversă, felurită şi diferită. Degeaba mănânci legume, dacă în fiecare zi este vorba despre aceeaşi legumă. Ai curaj şi când mergi la cumpărături, acordă-ţi timp să vezi şi celelalte alimente, în afară de cele pe care le cunoşti şi le-ai încercat deja, pune-le în coş şi experimentează cu ele. Cel mai probabil, o să-ţi placă şi o să te surprinzi plăcut.

În al doilea rând (deşi am scris mai mult de două rânduri până acum), contează ce fel de obiceiuri vizavi de acest aspect îţi creezi. De exemplu, a bea, imediat după ce te trezeşti, un pahar cu apă călduţă, amestecată cu zeamă de lămâie şi miere, este, cu siguranţă ceva benefic corpului, datorită efectului detoxifiant pe care îl are, printre altele, însă nu este de ajuns să o faci o dată. Trebuie ca acesta să fie primul lucru pe care îl ingerezi în fiecare zi. După ce faci acest lucru, mai mult decât binevenit este un smoothie sau un suc, iar prin smoothie sau suc nu mă refer, sub nici o formă, la cele cumpărate, ci la cele făcute de tine, proaspete şi cu toate proprietăţile binefăcătoare. Nici măcar nu presupune cine ştie ce efort din partea ta, în afară de a tăia câteva fructe (banane, mere, nucă de cocos, avocado, fructe îngheţate, precum cătină, fructe de pădure, vişine etc.), a adăuga, pentru îndulcire, fructe uscate, ca smochinele, curmalele, merişoarele, a împrăştia seminţe de cânepă sau miez de nucă, poate şi nişte superalimente, precum Chlorella, Spirulină sau Maca, şi atât, ai începutul mai mult decât promiţător al unei zile energice, vioaie şi cu putere creatoare.

În al treilea rând, şi ultimul, din fericire pentru voi, dacă v-am plictisit, trebuie acordată atenţie felului cum mâncăm. Incontestabil, a molfăi o făină coaptă sau, mai rău, prăjită, în maşină, pe drumul spre nu ştiu unde, nu ţine loc de prânz sau de altă masă. Pentru o masă în toată regula, trebuie să stăm aşezaţi la o masă, să nu mai răspundem la apeluri şi nici să ne holbăm la televizor. Suntem doar noi cu noi, situaţie în care este timpul nostru pentru noi înşine, sau suntem noi cu ceilalţi, cu care ar trebui să socializăm. De asemenea, nu în grabă, nu întreg şi nu până suntem plini, ci în tihnă, bine mestecat şi până simţim că am mai putea mânca, dar nu o mai facem, pentru că ştim, conştientizăm, că ne-a fost de ajuns.

În spiritul celor de mai sus, care sper să vă fie de folos, vă recomand una-alta de la Samsara Foodhouse. Ca mic dejun, să fie un scramble de tofu. Pentru prânz, pizza Porcini. Masa de seară să fie salată verde cu tofu. Poftă bună şi sănătoasă!

Larisa

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!