Zaharuri şi dulciuri: ce, cum, când, cât?

Home $ Articole $ Zaharuri şi dulciuri: ce, cum, când, cât?

by | Jan 12, 2015 | Articole

Între recomandările pentru o alimentaţie sănătoasă, zaharurile şi dulciurile ocupă un loc de cinste, ba chiar un tron, dacă le privim drept regine, când vine vorba despre ce ar fi bine să facem şi ce ar fi bine să nu facem.

În alimentaţia obişnuită, una dintre sursele importante de zaharuri sunt mâncărurile şi băuturile dulci. În alimentaţia mai puţin obişnuită, dar din care ar fi bine să ne creăm un obicei, un izvor de zaharuri sunt fructele şi legumele dulci, care ar putea suplini în mod natural, sănătos şi variat nevoia noastră de dulce. De exemplu, dacă simţim nevoia sau avem chef de ceva dulce, ne-am putea stăvili nevoia sau cheful cu mango, banană, nucă de cocos, cartof dulce, mazăre ori miere de albine. Posibilităţile sunt infinite, iar natura este limita.

Zaharurile pot fi consumate, fără teamă, ca surse de glucoză, deci ca surse de energie, între limitele de 10-15% din aportul caloric zilnic. Toate zaharurile sunt dotate cu aceleaşi valori energetice, aproximativ 4 kcal la 1 g, deşi gustul dulce nu se simte la toate cu aceeaşi intensitate. Astfel, în raport cu zaharoza, fructoza este de aproximativ o dată şi jumătate mai dulce, în timp ce lactoza şi glucoza sunt de două ori, respectiv de trei ori, mai puţin dulci.

Un consum excesiv de zaharuri, ca parte a unui regim alimentar dezechilibrat, şi/sau cu mult peste necesarul real de energie, poate favoriza apariţia unor maladii precum obezitatea, diabetul şi bolile cardiovasculare. Împotriva zaharurilor există, de asemenea, bănuiala că ar fi responsabile pentru producerea cariilor dentare. Dintre alimentele dulci, unele au un aport nutritiv, în timp ce altele sunt constituite cu precădere sau în mod exclusiv din zaharoză. De aceea, se impune un control atent în ceea ce priveşte folosirea lor în dieta complexă zilnic.

Cum să ne comportăm vizavi de zaharuri şi dulciuri, deci, nu-i aşa? În primul rând, să ţinem o evidenţă a frecvenţei consumului de alimente şi băuturi dulci în cursul unei zile, pentru a nu depăşi cota permisă de zaharuri. În al doilea rând, să preferăm dulciurile cu un conţinut sărac în grăsimi şi bogat în carbohidraţi complecşi. În al treilea rând, să alegem în majoritatea timpului deserturile alternative, chiar experimentale, cum sunt cele raw-vegane, care nu conţin nici făină, nici ouă, nici lactate, nici zahăr şi nici nu sunt preparate termic.

Dintre dulciurile şi delicioase şi sănătoase (pentru că da, este posibil), în această zi de luni numai bună pentru a ne face revoluţiona şi evolua propria lume a dulciurilor, vă propun să încercaţi câteva deserturi raw-vegane ale restaurantului vegetarian şi raw-vegan Samsara Foodhouse: raw cake cu ciocolată şi mentă, raw cake cu lămâie şi mac, raw cake cu mere şi agave.

Fără vreo dulcegărie, ci cu gust şi spirit,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!