Colesterolul bun, colesterolul rău

Home $ Articole $ Colesterolul bun, colesterolul rău

by | Jan 26, 2015 | Articole

*ca-n “good cop, bad cop”.

Colesterol. Un cuvânt pe care îl auzim des, deşi am vrea s-o facem cât mai rar, cu putinţă. Colesterolul s-a ales cu o încărcătură peiorativă, negativă, defavorabilă, aproape pe nedrept. Cazul lui se aseamănă cu cel al apendicelui, care, din cauza folosirii verbale şi a întipăririi mintale greşite, dintr-un organ absolut decent a devenit echivalentul unei boli indecente, şi anume apendicita. Căci, ştie toată lumea, “Mă doare apendicita.” e deja o expresie celebră. Cu toate că da, boala doare, în general, de fapt te doare apendicele, nu apendicita. La fel, aşadar, stau lucrurile şi legat de colesterol. Peste noapte, când spui că ai colesterol, ceea ce toţi ar fi bine să aibă, parcă spui că ai o boală.

Să lămurim lucrurile. Colesterolul nu este o afecţiune, o maladie sau un proces patologic. Colesterolul este o substanţă care reglementează permeabilitatea faţă de lichide a membranelor celulare. Un mod mecanic de a defini colesterolul, nu? Să încercăm altfel. Colesterolul este cel mai cunoscut dintre lipide, fundamentale pentru organism ca elemente constitutive ale materiei vii. Problema, deci, nu e cu el, în sine, fiind indispensabil pentru organism, ci problema e cu excesul, întrucât din cauza unui aport alimentar prea ridicat sau din cauza producţiei prea mari a organismului, colesterolul devine periculos. Ce se poate întâmpla rău? Se depozitează pe pe pereţii interiori ai arterelor, blocând circulaţia normală a sângelui, putând să determine dezvoltarea unor boli cardio-vasculare şi apariţia aterosclerozei. Printre altele.

Pentru a corela colesterolul cu alimentaţia, este bine să-l înţelegem. Colesterolul este transportat în organism de unele proteine speciale, legate de lipide, care se numesc lipoproteine. Acestea permit transportul lipidelor în organism. Principalele lipoproteine sunt LDL – care au un conţinut mai mare de colesterol, de aceea fiind poreclite “colesterolul rău” şi HDL – definite “colesterolul bun”, importante pentru metabolismul colesterolului şi transportul lui de la ţesuturi la ficat. Cu cât este mai ridicată valoarea HDL din sânge, cu atât colesterolul este mai utilizat. Acum, că am înţeles că are şi colesterolul rolul lui, să aflăm ce alimente scad colesterolul rău şi luptă pentru sănătatea noastră.

Orzul, poate cereala cu cea mai mare putere de vindecare, cultivat pentru hrană şi ca medicament, are proprietăţi terapeutice deosebite. Dr. Gillian McKeith, în volumul “Hrană pentru sănătate”, afirmă că orzul conţine proteine ca şi carnea, dar într-o formă mai uşor digerabilă, şi o mulţime de vitamine, minerale, aminoacizi, enzime şi clorofilă. Ce legătură are orzul cu colesterolul? S-au descoperit 3 componente active în orz care sunt inhibitori ai unei enzime din ficat ce produce colesterol şi suprimă generarea colesterolului rău – LDL, cel bun – HDL, rămânînd intact. Orzul favorizează circulaţia sangvină, dă elasticitate şi întăreşte vasele de sânge, ajută în hipotensiune (fiind un hipertensor) şi este util mai ales pentru inimă. Orzul se găseşte în meniul restaurantului Samsara Foodhouse, în categoria de produse numită “Superalimente”, sub denumirea “Iarbă de orz”.

Dintre condimente, turmericul, numit şi curcuma, scade colesterolul. Este anticoagulant, previne ateroscleroza, bolile de inimă şi circulatorii. Turmericul se află, în meniul Samsarei Foodhouse, în “Orez marocan”.

Din categoria legumelor ce luptă împotriva colesterolului cel rău, menţionez anghinarele, a căror fundamentală proprietate este de drenor al ficatului şi al vezicii biliare. Au efect principal în boli circulatorii, hipertensiune ş.a. Stimulează secreţia colesterolului prin bilă, ducând la scăderea colesterolemiei. Anghinarele pot fi consumate, în restaurantul Samsara Foodhouse, în “Pizza Kalamata”.

În loc de o zi bună, vă urez să aveţi colesterol bun,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!