Interviu: Andrei Aroneţ

Home $ Articole $ Interviu: Andrei Aroneţ

by | Jan 26, 2015 | Articole

Andrei Aroneţ va deschide prima ediţie ClujLife Community Conference, eveniment ce va avea loc pe 7 februarie la Clădirea Casino, unde ne vom întâlni cu cei care contribuie la dezvoltarea culturală a orașului pentru discuții interactive, prezentări utile și experiențe plăcute.

Cu această ocazie, Andrei a fost luat la întrebări, pentru a ne face o idee mai clară despre unul dintre subiectele ce vor fi abordate la acest eveniment.

Salut, Andrei,
Spune-ne puţin despre tine şi domeniul în care activezi.
Lucrez în comunicare dinainte de a termina liceul – inițial în presă, iar apoi în PR, un domeniu pe care l-am descoperit și îmbrățișat cu surprinzător de multă plăcere! Primul contact cu zona de PR a venit ca voluntar în departamentul de comunicare al asociației non-profit Habitat for Humanity Cluj, unde am deja o „vechime” de 14 ani, iar în ultimii 5 am adăugat acestei experiențe și munca la nivel profesionist în echipa PR & More, o agenție în care îmbinăm conceptele creative și rigurozitatea la nivel de bugete și execuții pentru campanii care îi diferențieze pe clienții noștri.

Pe 7 februarie vei deschide prima ediţie ClujLife Community Conference. Ce părere ai despre ideea evenimentului?
Mă bucur să văd că la șapte ani ClujLife ne duce pe noi la școală, iar cuvântul-cheie aici, din punctul meu de vedere, este „util”. Le recomand celor interesați de succes în comunicare și social media să se întâlnească pentru a descoperi idei noi.

CCC e un prilej foarte bun pentru ca oamenii care vor să ne cucerească timpul liber să se înarmeze cu uneltele și metodele de care au nevoie pentru succesul în relații publice – și social media în particular.

Zona timpului liber e una cu o concurență foarte mare, în care avem mulți actori care par deciși să joace același rol. La CCC au ocazia de a învăța să se diferențieze prin ceea ce fac online.

Prezentarea ta va fi despre Social Media şi legătura cu domeniul Relaţiilor Publice. Poţi să ne oferi mai multe detalii despre ce subiecte vei aborda?
Vom vorbi despre elementele care definesc campaniile de relații publice de succes. Despre greșelile pe care le fac 90% din cei din industria ospitalității atunci când apelează la social media. Despre marea, foarte marea diferență între „social media” și PR. Fiind la începutul zilei, vom vorbi despre câteva concepte de bază, dar așteptați-vă și la detalii pe care să le puteți aplica în munca de zi cu zi!

Cum consideri că se prezintă la ora actuală evenimentele şi localurile din Cluj la capitolul promovare şi abordare a canalelor social media?
Identic 🙂 Da, din păcate astăzi putem lua paginile de Facebook a multor localuri, să le schimbăm titlurile și nimeni nu s-ar prinde că postarea barului sau clubului X este de fapt a barului sau clubului Y. Există foarte puține pagini cu personalitate și foarte puțin efort de a crea conținut original, cu potențial de a fi mai apoi distribuit și de altcineva prin social media sau de a ajunge subiect de presă.

Cât de importantă este promovarea unui eveniment sau a unui local şi cum crezi că ar trebui să arate un plan de comunicare în 2015?
Surprinzător, nu cred că fără comunicare nu se poate. În fond, e suficient să deschizi o vitrină în centru și să începi să vinzi cafele. Depinde însă dacă vrei să faci lucrul ăsta o lună, sau două, sau pentru câțiva ani. Dacă vrei să ai un public fidelizat sau doar vizitatori ocazionali. Azi nu se mai pune însă problema DACĂ vrei să fii în social media, ci doar dacă vrei să ai o voce acolo; clienții tăi își vor da checkin, îți vor crea o pagină fără aportul tău. Oricum vei fi în social media, doar că nu vei controla tu conversația.

Când vine vorba de promovarea unui eveniment, e și mai mult de lucru. E greu, e mult mai greu decât pare să îi scoți pe clujeni din casă și nici măcar marii artiști nu se „vând singuri”. În plus, diferențele dintre generații sunt destul de mari!

Un plan de comunicare în 2015 e bine să însemne mai mult decât o listă de postări pe Facebook. Aș încuraja pe toată lumea să includă cât mai mult conținut original în planul lor de comunicare, de la mesaje care pot deveni știri în presă până la vizualuri și conținut video cu care să cucerească rețelele sociale.

Ai colaborat cu multe dintre festivalurile mari din Cluj. De ce ar avea nevoie un astfel de eveniment de o agenţie de PR şi nu doar de o persoană internă?
Ideal este să existe amândouă, fiindcă fiecare vine cu un altfel de know-how. Omul intern este cel care cunoaște foarte bine povestea festivalului și este un bun coordonator. Dar este greu, dacă nu imposibil, să găsești un singur om capabil să ofere mixul de servicii pe care îl poate oferi o agenție și volumul necesar de muncă. Oricât de competitivă ar fi persoana respectivă, vor exista momente în care o singură persoană nu se descurcă.

Spre exemplu, la TIFF, există un nucleu constant de oameni care lucrează 12 luni din an, intern și extern, iar în perioada festivalului, când PR-ul se face 24 de ore din 24, echipa se lărgește. Însă se „lărgește” cu oameni care cunosc bine festivalul și care au mai lucrat împreună. O agenție creează o memorie instituțională externă care permite lucrurilor să meargă bine, repede și la obiect atunci când colaborezi cu ea pe termen lung.

Ce sfat mi-ai oferi dacă aş avea în plan deschiderea unui bar în Cluj?
Branding, branding, branding: și asta nu înseamnă să ai logo. Sunt foarte multe baruri deja în oraș; trebuie să știi pentru cine este al tău, cui te adresezi, ce profil de public vrei, care e „povestea” prin care îi atragi pe oameni la tine. De aici începe tot și, dacă nu ai această identitate, o agenție de PR te poate ajuta să o definești.

Te-aș sfătui să te gândești la noua ta afacere nu ca la un loc care vinde ceva; transform-o dintr-un furnizor de produse („vindem cafele”) la un loc care oferă o experiență deosebită și definește această experiență cât mai bine. Te-aș întreba care sunt produsele-vedetă, ce e special la echipa ta și care sunt lucrurile unice care te diferențiază, iar de la acest răspuns strategia ta de a deveni cunoscut poate merge în multe, multe direcții.

Asemenea direcții vom explora împreună sâmbătă la CCC – le recomand celor care vor să dezvolte un business să descopere cum comunicarea făcută profesionist nu e o cheltuială inutilă, ci o investiție necesară și profitabilă.

#####

Mulţumesc, Andrei.
Ne vedem pe 7 februarie! Detalii despre eveniment găsiţi aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!