Interviu: Richard Constantinidi despre Bătălia Mondială a Formațiilor

Home $ Interviuri | #clujlife $ Interviu: Richard Constantinidi despre Bătălia Mondială a Formațiilor

by | Feb 22, 2015 | Interviuri | #clujlife

În 2015, Asociația Sunetul Muzicii propune o concurenţă reală emisiunilor de karaoke din România, prin concursul Global Battle of the Bands (Bătălia Mondială a Formațiilor), care susține și promovează muzica ORIGINALĂ, interpretată LIVE.

GBOB este cea mai mare competiție de gen din lume, fiind organizată anual în peste 30 de țări, pe 5 continente.
Pentru a afla mai multe despre acest proiect, am discutat cu Richard Constantinidi (director național GBOB România) despre ediția din 2015, cui se adresează, care este deadline-ul înscrierilor, ce se poate câștiga dar și alte detalii pe care le puteţi afla din interviul de mai jos:

Pentru îceput, spune-ne câteva cuvinte despre tine și ce pregățește Asociația Sunetul Muzicii pentru GBOB România.
Richard Constantinidi (director național GBOB România): Când am terminat facultatea m-am angajat la primul post de radio privat, Uniplus Radio (1993, unde am fost coleg cu Laurențiu Ștefan, care acum mă ajută cu organizarea concursului național GBOB). De atunci am rămas activ într-un fel sau altul în domeniul muzical (ca DJ, jurnalist, organizator de concerte și festivaluri, impresar și manager de formații clujene, dar nu numai).

Între 2000 și 2003 am organizat o serie întreagă de concerte (Cap de afiș) cu formații aflate la început de drum la Cluj, dar a trebuit să renunț la proiect pentru că nu am putut identifica nicio sursă de finanțare din domeniul public sau privat pentru seria de concerte.

După succesul atins cu Luna amară (formație de care m-am ocupat între 2000 și 2007) pe nișa lor muzicală, am organizat două ediții de festival la Chișinău. Live No Lies a fost premiat Festivalul anului 2008 în Republica Moldova, iar sprijinul de care m-am bucurat pe plan local mi-a redat încrederea în ideile mele.

Anul trecut am preluat concursul GBOB (Global Battle of the Bands) în România, după ce observasem că de câțiva ani încoace nu se mai organiza la noi în țară.

Am venit cu idei noi pe care doresc să le implementez odată cu noua imagine a concursului de muzică LIVE și originală, în România. Pe lângă faptul că am decis ca genurile muzicale să fie promovate separat la nivel de Semifinale, am hotărât să organizăm o serie întreagă de etape în orașele mari din țară. Evoluția proiectului mai departe depinde de numărul formațiilor înscrise și genurile muzicale promovate de ele.

GBOB revine în Romania și mai ales la Cluj, după o pauză de câteva ediții. Ce a cauzat această pauză?
R.C.: Personal nu cunosc problemele exacte întâmpinate de către primii organizatori în promovarea concursului. Știu că patru din primele cinci ediții au fost organizate punctual, cu o preselecție și o singură etapă de Finală națională la București.

Astfel, norocul meu este că prin GBOB România promovez un concept complet nou în cele mai multe regiuni din țara noastră. Conjunctura face că am fost co-organizator la prima ediție, în 2007. Nu mai știu cum a aflat primul director național (Cristin Tomeci) de mine, dar acesta este motivul pentru care prima finală națională GBOB România a fost organizată la Cluj în octombrie 2007.

Cum se prezintă GBOB 2015 și care sunt planurile voastre de viitor cu acest proiect?
R.C.: Bătălia mondială a formațiilor, GBOB 2015 se află la cea de a 12a ediție pe plan internațional și se organizează în peste 30 de țări pe cinci continente. Consider că GBOB România 2015 reprezintă ediția pilot pentru Asociația Sunetul Muzicii. Practic, pornim cu un handicap din cauza echipei restrânse în acest moment. Suntem în căutarea unor voluntari care să ne ajute în schimbul unor seri de neuitat și a contactului direct cu munca de organizare a unui concurs de amploare internațional.

Mi-am dorit o nouă imagine pentru GBOB Romania.
Îmi doresc să promovez o gamă mai largă de genuri muzicale în cadrul acestui concurs.
A apărut recent și Teaser-ul video pentru actuala ediție GBOB România:

Intenția noastră pe termen lung este să organizăm Finala Mondială GBOB în România în Capitala Culturală Europeană 2021.

Acest concurs se adresează trupelor la început de drum sau acest aspect nu este important?
R.C.: Acest aspect nu este important. Dacă un artist cunoscut pe plan național cu trupă de spate și compoziții proprii consideră că prin acest concurs se poate lansa pe plan internațional, este binevenit să se înscrie la concurs. Desigur, multor artiști autohtoni le lipsește imaginația de a compune piese originale, curajul de a promova muzica proprie și dezinvoltura de a comunica liber cu publicul și de a transforma un concert de club într-un spectacol, și tocmai de aceea consider că GBOB România este pârghia care lipsește de prea multă vreme în industria noastră pentru a îndruma artiștii de muzică live pe drumul spre deschiderea internațională pe care mulți îl caută dar prea puțini îl nimeresc.

Până când se pot face înscrierile și care este calendarul perioadei următoare?
R.C.: Înscrierile au început din octombrie 2014, iar artiștii interesați se pot înscrie până în ajunul ultimei semifinale din octombrie 2015.

Concursul este deschis grupurilor muzicale de toate vârstele și tuturor genurilor muzicale.

În cazul tuturor semifinalelor, grupurile muzicale se pot înscrie până la miezul nopții, în ajunul fiecărei dată de Semifinală GBOB România. Se completează un formular online de înscriere pe pagina oficială de web: www.gbob.com

Desigur, ideal este ca artiștii să se înscrie din timp și să-și facă un profil pe platforma internațională unde pot fi promovați comunității internaționale GBOB. Formațiile înscrise din timp apar și pe afișul de promovare al evenimentului.

Calendarul Semifinalelor în acest moment este:
21.MAR. Cluj-Napoca. Hard Club (rock-metale)
14.MAI. Craiova. Play Teatru Café (folk-blues-jazz-world)
15.MAI. Rm.Vâlcea. Aby Stage Pub (rock-metale)
22.MAI București. Fabrica (rock-metale)
28.MAI. Timișoara. Scottish Pub (folk-blues-jazz-world)
29.MAI. Oradea. Club Abyss (rock-metale)
05.IUN. Brașov. Rockstadt (rock-metale)
06.IUN. Sf. Gheorghe. Muzeul Secuimii (folk-blues-jazz-world, aer liber)
10.SEP. Tg. Mureș. Jazz&Blues (rock-metale)
19.SEP. Iași. Underground Pub (rock-metale)
22.OCT Timișoara. Club Daos (ULTIMA SEMIFINALĂ de rock-metale)

Dorim să confirmăm ULTIMA SEMIFINALĂ de folk-blues-jazz-world music la Sibiu.
Știm sigur că va mai fi o etapă de rock-metale la Iași în Underground Pub și o etapă de folk-blues-jazz-world la București în Clubul Țăranului. Datele acestea nu sunt confirmate în acest moment.

Deasemenea, avem sprijin local pentru etape la Câmpulung Muscel, Brăila, Petroșani, Ploiești, Constanța și Odorheiu Secuiesc. Totul depinde de numărul de formații înscrise și orașele în care aceste grupuri repetă.

Finala națională va fi organizată într-o locație deosebită dintr-un oraș care urmează să fie anunțat, în NOIEMBRIE 2015.

Cum se prezintă, până acum, trupele înscrise?
Richard Constantinidi (director național GBOB România): Sunt foarte impresionat de nivelul formațiilor care s-au înscris până în acest moment. Sunt deasemenea surprins de formațiile de liceeni pe care le-am descoperit la Tecuci (Atrivm), Bârlad (Got X) și Rădăuți (Era Divina). Sunt încântat de înscrierea formației de veterani de la Oradea (Statuar) și a formației Iron Cross din Iași unde îl avem pe câștigătorul de la Românii au Talent 2014, chitaristul Andrei Cerbu, care cântă în paralel și cu Phoenix.

Ce părere ai despre nivelul trupelor din Cluj? Consideri că au evoluat în ultimii ani?
Richard Constantinidi (director național GBOB România): Consider că la Cluj există mult mai multe trupe de preluări; consider că au fost mult mai numeroase proiectele muzicale locale cu potențial la nivel internațional în anul 2000. Sunt fan al formațiilor care s-au înscris până în acest moment: Verde, Fotzey, Funkorporation. Am descoperit Stereotrombones …și sper să se înscrie și mai multe formații clujene în competiție, ca să putem despărți cele mai alternative de cele mai metalice și să putem organiza cel puțin două etape la nivel de Semifinale în Cluj (cum avem deja confirmate la Timișoara și București).

Care sunt factorii de care trebuie ținut cont în 2015 pentru ca o trupă să aibă succes?
R.C.: Se caută o formație competitivă, care să captiveze publicul prin muzica și prezența ei pe scenă, indiferent de gen muzical.

Ce sfaturi ai da unei trupe aflate la început de drum?
R.C.: Fii natural, ai încredere în ceea ce simți că trebuie să faci. Nu încerca niciodată să imiți pe alții. Debutanții din prezent sunt vedetele viitorului.

Prima semifinala va avea loc la Cluj, în Hard Club, pe 21 Martie. Când vom afla lista trupelor participante şi ce alte detalii ne poţi oferi despre acest eveniment?
R.C.: Am dorit să colaborăm cu Hard Club pentru că asta este scena cea mai activă pe partea de durități de peste un an de zile. Aici se organizează toate lansările de album ale formațiilor rock din întreaga țară. Ne așteptam să se înscrie mai multe formații dure din Transilvania, iar Clujul se află în centrul geografic al acestei zone. La Cluj vor participa probabil și formații din secuime, precum Face Today de la Odorheiu Secuiesc sau Hybrid Symphony din Sighetul Marmației.

Lista pre-finală (cea care o să apară pe afișul de promovare al Semifinalei) o vom cunoaște în 1 martie. Tabloul complet al programului îl vom cunoaște doar în dimineața Semifinalei, în 21 martie. Grupurile muzicale se pot înscrie până în ajunul Semifinalei completând formularul pe site-ul oficial.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!