Alimente de evitat

Home $ Articole $ Alimente de evitat

by | Mar 2, 2015 | Articole

Inevitabil, iată că a venit vremea să avem acea discuție, cea despre alimente pe care ar fi bine să le evităm. Nu neapărat într-o dietă de detoxificare, ci în orice regim alimentar. Dacă vreți și nu aveți contraindicații, aceste alimente pot fi reintroduse oricând în stilul vostru de viață, numai că trebuie să țineți cont de faptul că ele provoacă probleme, ori digestive ori nu favorizează, în general, un corp sănătos. În orice caz, nu trebuie să uitați de moderație, cea care orânduiește orice mod de hrană pe care îl are oricine.

Primul aliment de evitat este alcoolul. Este necesar să renunțați la alcool, întrucât este un compus extrem de toxic. Ce-i drept, ficatul îl descompune și îl convertește în componente inofensive, dar acest proces îl supune unui efort inutil. Totodată, metabolizarea alcoolului epuizează numeroși nutrienți valoroși, în special acizi grași esențiali, vitaminele A, C și E, tiamină și zinc. De asemenea, băuturile alcoolice conțin calorii…goale, ce sunt umplute cu diverși aditivi, sulfiți, conservanți pe bază de sulf și altele dăunătoare ce sporesc toxicitatea.

Urmează, pe lista neagră, cofeina, acest tonic al sistemului nervos central și cardiac, fără de care nici o zi nu pare să înceapă. Cel puțin, nu la potențialul său maximum. Concentrații ridicate de cofeină se găsesc în, evident, cafea, ceai, ciocolată, băuturi gazoase, precum și în unele tablete pentru răceală și în calmante. Cofeina este un diuretic ce provoacă pierderi de calciu, poate cauza migrene, insomnie, irascibilitate și palpitații, mai ales dacă produsele de mai sus sunt consumate în cantități excesive.

Despre produsele de origine animală, carnea și produsele din ea, produsele lactate și ouăle, putem afirma că suprasolicită sistemul digestiv, așa că este recomandat, din când în când, să facem câte o pauză în consumarea acestora, iar după aceea să le mâncăm cu moderație.

Produsele din grâu sunt de evitat, mai ales în cazul persoanelor care suferă de celiachie, adică au intoleranță la gluten. Glutenul, o proteină care se găsește în grâu, dar și în orz, secară și ovăz, poate cauza dificultăți la digestie, balonare, constipație și altele.

Sarea, din care cea mai mare cantitate pe care o consumăm, mai ales inconștient, este ascunsă în alimentele procesate, are numeroase efecte potențial nefaste asupra sănătății: hipertensiune arterială, boli renale, accidente vasculare cerebrale etc. Putem folosi, în schimb, suc de lămâie, usturoi, plante aromatice și condimente.

Zahărul, un aliment care este și el de ocolit, are o valoare nutritivă redusă și este bogat în calorii. Tot el, alături de carbohidrații rafinați, pe care-i găsim în ciocolată și în produse de cofetărie, biscuiți, prăjituri și produse de patiserie, este responsabil de starea de oboseală. Ce putem face este să alegem gustările sănătoase, între mese, ca de exemplu fructe, nuci și semințe. A, și să învățăm să ne bucurăm de gustul natural al alimentelor, fără a adăuga zahăr.

Probabil că acum vă întrebați: “Dacă aia nu, aia nu, aialaltă nu, atunci ce…să mănânc?”, nu-i așa? Păi…restul. Sunt atâtea. Puteți începe cu câteva produse deja preparate, pe care le găsiți în meniul restaurantului vegetarian, vegan și raw-vegan Samsara Foodhouse, cum sunt: “pastele cu broccoli și pesto” – vegetarian, cu mențiunea că puteți opta pentru pastele fără gluten, din făină de porumb, „Greek Pizza” – vegetarian și „Hot chocolate ice cream” – raw-vegan.

Feriți-vă de probleme, inclusiv de cele de sănătate,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!