Macronutrimente ori esențialul din mâncare

Home $ Articole $ Macronutrimente ori esențialul din mâncare

by | Mar 9, 2015 | Articole

Nutrimentul, cu toate că sună oarecum tehnic, nu este altceva decât ceea ce ne servește drept hrană. Ce anume, mai exact, ține de alegerile alimentare pe care fiecare dintre noi le face, de preferat, în mod conștient și, mai ales, asumat. Însă, indiferent de regimul alimentar adoptat, pentru totdeauna sau temporar, ceea ce servește la alimentarea organismelor noastre este compus, și descompus, în cele ce urmează, din macro și microelemente.

Să începem cu descompunerea macronutrimentelor. Un macronutriment este un element chimic necesar, deci esențial, organismelor. Sunt acele substanțe nutritive calorice de care organismul nostru are nevoie…în cantități mari. Printre ele, se numără carbohidrații, proteinele și grăsimile.

Carbohidrații, un macronutriment extrem de important care asigură majoritatea caloriilor din alimentația zilnică, sunt singurul tip de energie ce poate fi întrebuințată de creier. Carbohidrații sănătoși și integrali (căci sunt și carbohidrați nesănătoși și rafinați) sunt furnizați din surse cum sunt verdețurile, fructele, cerealele integrale și legumele. Sunt carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Cei simpli sunt monozaharidele, alcătuite din o moleculă glucidică (glucoza, fructoza și galactoza, care se găsesc în fructe, miere și sirop de porumb) și dizaharidele, alcătuite din două molecule glucidice (sucroza – zahărul alimentar, lactoza – zahărul din lapte și maltoza – în malț). Carbohidrații complecși sunt polizaharidele, care conțin, deci, trei sau mai multe zaharuri, care pot fi împărțite în amidonoase și fibre. Amidonoasele se găsesc din abundență în semințe și rădăcinoase și în surse precum cartofii, grâul, porumbul, orezul, orzul, maniocul, tapioca, secara, ovăzul și mazărea. Fibrele alimentare sunt părțile plantei care sunt nedigerabile și se clasifică în solubile și insolubile. Cele solubile – diminuează nivelul de colesterol și îmbunătățesc controlul glicemiei – se dizolvă în apă și se găsesc în ovăz, orz, fasole boabe, mere, citrice, morcovi și alge. Cele insolubile – ajută digestia, mențin sănătatea intestinului, sporesc senzația de sațietate și ajută la eliminarea toxinelor din organism – se găsesc în legumele verzi, ca sparanghelul și țelina, tărâțele de grâu, cerealele integrale și arahidele.

Proteinele, acești super-eroi macronutritivi, au un rol esențial în mecanismele organismului uman, cuvântul grecesc “proteios” însemnând “forța minții și a trupului”. Structurile de bază ale proteinelor sunt aminoacizii, 20, în total, dintre care 9 esențiali (pe care organismul nu-i poate crea singur). Organismul, mult mai inteligent decât îl considerăm noi, reface, când trebuie, șirurile de aminoacizi, pentru a realiza proteina necesară. Așadar, dacă ești vegetarian, vegan și raw-vegan și încă ești întrebat “De unde-ți iei proteinele?”, răspunsul corect și complet este “Din corp.”. Asta pentru că lumea plantelor oferă surse abundente de proteine, pe care organismul le descompune în aminoacizi individuali, pe care îi depozitează ca pe niște zăcăminte, pentru ca apoi, deștept și eficient cum am descoperit că este, să creeze proteina necesară. Toate alimentele vegetale și integrale includ proteine (leguminoasele, legumele, arahidele, semințele). Deci, n-ai cum să ai carențe de proteine. Decât dacă nu consumi suficiente calorii sau mănânci preponderent alimente rafinate și procesate industrial.

Grăsimile, denumite și lipide, îndeplinesc și ele diverse funcții – ajută la absorbția vitaminelor, mineralelor și fitoelementelor liposolubile, sunt o sursă importantă de energie și asigură acizii grași esențiali – , deci organismul are nevoie de ele. Deși sunt de mai multe feluri, trebuie doar să faci distincția între grăsimile bune, adică sănătoase, și grăsimile rele, adică nesănătoase. Importantă e, nu atât cantitatea de grăsimi consumate, cât sursa acestora, iar grăsimile provenite din alimente vegetale și integrale sunt fie sănătoase, în cel mai bun caz, fie neutre, în cel mai rău. Ele se găsesc în măsline, alune, avocado, nuci pecan, migdale (acizi grași mononesaturați) și în nuci, semințe de in, de cânepă (acizi grași polinesaturați).

Cu toate că această discuție poate continua aproape la nesfârșit, mă opresc din a scrie despre macronutrimente, cu mențiunea că lunea viitoare o s-o continui, scriind despre micronutrimente. În încheiere, vreau să rămâi (măcar) cu următoarele informații: cele 3 tipuri de macronutrimente – carbohidrații, proteinele și grăsimile, reprezintă toate caloriile din alimentația ta, chiar dacă ori mai ales dacă e una vegetală. Urmarea unei diete pe bază de vegetale și alimente integrale îți pune automat la dispoziție cantitatea perfectă din fiecare. Câtă vreme consumi o varietate de vegetale, nu trebuie să-ți faci griji, căci vei fi echilibrat natural, din punct de vedere macronutritiv.

Acum, câteva propuneri alimentare vegetale, din meniul vegetarian, vegan și raw-vegan al restaurantului Samsara Foodhouse (care, apropo, urmează îndată să fie înnoit, regenerat, împrospătat…odată cu sosirea primăverii), care să vă ofere ce vă trebuie: “Parmigiano cu vinete și mozzarella” care are 767 de kilocalorii, 40 de grame de proteine, 27 de grame de lipide, 84 de grame de carbohidrați și 16 grame de fibre. Continuăm propunerile din meniu, care are acest element de noutate, și anume valoarea nutrițională a fiecărui produs, cu “Pizza Prezzemolo” care are 979 de kilocalorii, 20 de grame de proteine, 38 de grame de lipide, 106 grame de carbohidrați și 6 grame de fibre. Încheiem, în dulcele stil raw-vegan, cu “Raw cake cu ciocolată și cocos” ce conține 540 de kilocalorii, 15 grame de proteine, 40 de grame de lipide, 38 de grame de carbohidrați și 5 grame de fibre.

Mâncarea să vă fie nu numai nutriment, ci și bucurie,
Larisa.

* Aceasta nu este o lecție de nutriție, ci este o scriere despre nutriție.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!