Micronutrimente, substanțe cu impact mare asupra sănătății

Home $ Articole $ Micronutrimente, substanțe cu impact mare asupra sănătății

by | Mar 16, 2015 | Articole

Pe drumul către un prezent sănătos și un viitor temeinic, lunea trecută am poposit în lumea macronutrimentelor, alcătuită din carbohidrați, proteine și grăsimi, cu promisiunea că lunea asta vom înainta și vom ajunge, timp de măcar un articol, în meleagul micronutrimentelor. Prin urmare, să purcedem!

Micronutrimentele sunt, de fapt, vitaminele și mineralele, substanțe necesare, în cantități mici, pentru un metabolism normal. În total, în alimentele pe care le consumăm, sunt 13 vitamine, dintre care patru sunt liposolubile, iar nouă – hidrosolubile.

Vitaminele liposolubile, așa cum reiese din denumirea lor, au nevoie, pentru a fi absorbite, de grăsimi. Deci, da, grăsimile sunt esențiale și nu trebuie s-o luăm la fugă din calea lor, căci au și ele rolul lor. Trebuie, însă, să triem sursele de grăsimi și să le alegem pe cele bune și sănătoase. Vitaminele liposolubile sunt A, D, E și K. Vitamina A este esențială pentru creștere, vedere și funcționarea sistemului imunitar. Provitaminele de tipul carotenoidelor care pot fi transformate în vitamina A se găsesc din abundeță în fructe și legume, precum: roșii, dovleac, cartofi dulci, napi, spanac, pepene galben ș.a. Vitamina D menține nivelul de calciu și fosfor din sânge și susține sistemul cardiovascular, găsindu-se în lapte, gălbenuș de ou și…sub soare, căci pielea produce vitamina D atunci când este expusă la el. Vitamina E are acțiune antioxidantă și participă la funcționarea sistemul imunitar, aflându-se în: avocado, germeni de grâu, semințe de floarea-soarelui, dovleac, măsline, migdale ș.a. Vitamina K joacă un rol esențial în coagularea sângelui, ea începând vindecarea când ne rănim. Este omniprezentă în regnul vegetal, aflându-se în tot ce este verde. Vă poftesc, pentru o doză zdravănă de vitamina K, să încercați, de la Samsara Foodhouse, salata vegană “Tabouleh cu cușcuș”.

Vitaminele hidrosolubile se dizolvă în apă și sunt reprezentate de complexul celor opt vitamine B și de vitamina C. Alimentele bogate în vitamine hidrosolubile trebuie gătite cât mai puțin, de exemplu, la aburi, sau trebuie consumate crude, fiindcă sunt ușor de distrus prin gătire, deci prin supunerea lor la foc. Vitaminele B se găsesc în cereale integrale (quinoa, ovăz, orz), alge, sparanghel, fasole, spirulina, gulie, iar vitamina C în ananas, goji, ardei gras, broccoli, conopidă, roșii ș.a. Dacă vreți să vă administrați doza de vitamina C, vă recomand “Pizza Garden Cheese”, tot de la Samsara Foodhouse.

Mineralele, substanțe nutritive anorganice de care organismul nostru are nevoie pentru a se menține viu, sănătos și înfloritor, se găsesc din plin în plante. Patru dintre ele pun adesea probleme de absorbție, și anume calciul, fierul, zincul și iodul, așa că o să mă concentrez pe ele. Sursele alimentare integrale de calciu sunt varza chinzească, smochinele uscate, semințele de susan ș.a. Absorbția calciului poate fi îmbunătățită, întrucât este problematică, dacă îl asociem cu vitamina D. Alimentația vegetală tinde să fie mai bogată în fier decât alte tipuri de hrană, însă pentru a intesifica absorbția de fier e bine să ai o sursă de vitamina C alături. De exemplu, consumă roșii la salata de spanac sau pune căpșune în shake-ul de verdețuri. Zincul se găsește în surse vegetale , precum caju, năut, mazăre ș.a. Iodul, greu de găsit în alimente, este conținut de alge cel mai mult și de cartofi și fasole. Pentru a folosi în proporție echilibrată iod, vă invit să comandați “Maki cu avocado”, evident, tot din meniul Samsarei Foodhouse.

Să vă fie vitaminele și mineralele de bine, sănătate și frumos,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!