Vine, vine primăvara…

Home $ Articole $ Vine, vine primăvara…

by | Apr 14, 2015 | Articole

ce aduce cu ea boli gastrice

Aprilie, luna Paștilor, a luminii și, nu în ultimul rând, a primăverii. “După-atâta frig și ceață”, vorba și poezia lui George, “iar s-arată soarele”.

Rupte din soare, adică foarte frumoase și deosebite, sigur au fost sărbătorile pascale, ce reprezintă revenirea la viață, inclusiv a fiecărei persoane. Cu toate acestea, sărbătorile sunt, deși nu ar trebui să fie, și prilej de excese, mai ales culinare. Excesul, de orice fel ar fi, este dăunător, atât sufletului, cât și trupului. Din fericire, avem posibilitatea de a alege, între două situații care se exclud: excesul și, la polul opus, moderația. Deci, alternative există. Ce avem de făcut este să alegem. În fiecare zi.

În timpul primăverii și, din păcate, nu numai, căci calendarul bolilor digestive, conform specialiștilor, nu se mai potrivește doar cu primăvara, ci există o suferință generalizată, afecțiunile gastrice înregistrează un apogeu al tulburărilor referitoare la digestie. De ce îndeosebi primăvara? Din cauza schimbării alimentației la trecerea spre sezonul cald, problemelor de somn, cauzate de faptul că nopțile sunt mai scurte și zilele mai lungi, creșterii activității nervoase și nu numai, fiindcă acestor cauze sezoniere li se adaugă unele universal valabile, ca stresul, alimentația și stilul de viață, în general. Atunci când limita dintre bariera de apărare a organismului și agresiunea factorilor externi este ruptă, limită ce înseamnă, de fapt, echilibru, ni se arată, sub un anumit aspect, boala gastrică. Aspectele sub care poate ea apărea sunt: gastrita, ulcerul și refluxul gastric.

Gastrita este un proces de inflamare a mucoasei gastrice, pe când ulcerul afectează atât stomacul, care este lezat în cazul gastritei, cât și duodenul (prima parte a intestinului subțire), iar refluxul gastroesofagian este o incapacitate a mecanismelor antireflux.

Factorii care cauzează aceste boli sunt…precum viața: complecși și au multe aspecte, însă cel mai cel dintre acești factori dăunători este stilul de viață. Conștientizând că trăim, așa cum o facem, în mari aglomerări urbane, de-a valma cu gaze de eșapament, tot felul de noxe industriale, praf și particule toxice pe care le inspirăm, substanțe toxice pe care le ingerăm, concluzionăm că nu avem nevoie și de mâncare nesănătoasă. Deloc. Dimpotrivă, avem nevoie să alegem corect, în deplină armonie cu realitatea ce ne înconjoară, vrând-nevrând, și, astfel, să ne alimentăm variat, echilibrat și sănătos.

Alimentația simplă, curată și sănătoasă este medicamentul împotriva oricăror boli, inclusiv ale celor de stomac, pe care le-am menționat mai sus. Însă acest aspect nu înseamnă ca o astfel de alimentație să fie o dietă, o acțiune întreprinsă o vreme, după care revenim la obiceiurile nesănătoase care ne-au îmbolnăvit, de fapt, ci înseamnă ca alimentația sănătoasă să fie un ritual zilnic, o țintă de zi cu zi, însăși felul nostru de a trăi. Tratamentul natural al acestor boli gastrice include plante medicinale, precum menta, care este calmantă gastric și are rezultate formidabile pentru prevenirea refluxului gastric, alimente-medicament, ca varza, cartoful, sfecla roșie, morcovul, castravetele, urzica și, cel mai important, regimul alimentar.

Din meniul-medicament vegetarian, vegan și raw-vegan al restaurantului Samsara Foodhouse, vă recomand, mai ales dacă suferiți de vreuna din bolile gastrice despre care am povestit adineaori, următoarele produse noi: Salată de bulgur cu Apio și ierburi aromatice – o salată vegană ce conține mentă binefăcătoare; Nectar de cartofi și curmale – un elixir ce reduce aciditatea gastrică, reglează digestia și repară țesutul gastric, datorită cartofilor; Rizoto cu brânză de capră – un fel de orez vegetarian, ce conține vindecătoarea sfeclă roșie.

Feriți-vă stomacul de boli,
Larisa.

Samsara Foodhouse
Adresă: Stephan Ludwig Roth, 5
Website: http://samsara.ro/foodhouse/
Facebook: http://goo.gl/5bezMY
Pentru a întreba de sănătate: [email protected]

credit foto: Akos Istvandi

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!