Bugetul necesar pentru a merge la cele mai tari festivaluri de vara aceasta din România

Home $ Știri Cluj $ Bugetul necesar pentru a merge la cele mai tari festivaluri de vara aceasta din România

by | May 12, 2015 | Știri Cluj

De câți bani ai avea nevoie pentru a merge la cele mai faine festivaluri din România? Poate te-ai întrebat și tu, așa cum ne-am întrebat și noi. Am făcut căteva estimări pentru 6 dintre cele mai importante festivaluri de muzică din această vară.

La Cluj-Napoca avem Electric Castle Festival, Jazz in the park si Untold Festival, la București Summer Well, la Sibiu Airfield Festival iar la Blaj festivalul BlajAlive. Pentru fiecare am calculat bugetul ținând cont de prețul abonamentului în această perioadă, am întrebat care vor fi prețurile la mâncare, apă, bere și alcool, dar și pentru parking sau camping, unde este cazul.

Electric Castle
A 3-a ediție a festivalului va avea loc în perioada 25-28 iunie la Bonțida, jud. Cluj.
The Prodigy, Rudimental live, Fatboy Slim, Parov Stelar Band, The Cat Empire, The Glitch Mob, Maya Jane Coles, Netsky live, Sigma, Flight Facilities, Nouvelle Vagues, Apparat, SiriusModeSelektor și The Subway, sunt doar o parte din line-up-ul ce conține 223 de artiști.
Prețul actual al abonamentelor  este de de 289 Lei, iar pentru camping se va plăti 59 Lei pentru toate cele 4 zile. Anul acesta se va renunța la jetoane și se vor folosi cardurile RFID, pe care le poți alimenta plătind cu cash sau cu cardul.
Suprafața festivalului a fost marită anul acesta și va ajunge la 10.000 de metri pătrați, vor fi mai multe scene iar campingul va găzdui până la 15.000 de persoane.

Prețurile la Electric Castle vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut. Astfel, o apă va costa 6 Lei, o bere 7 Lei, iar un drink 15 Lei. Pentru mâncare, un meniu va avea un preț mediu de 15 Lei. Cei care vor merge cu mașina și vor folosi parcarea special amenajată vor plăti 15 Lei pentru fiecare zi.

Pentru o experiență totală la festival, estimăm că o persoană va sta între 6 și 10 ore în fiecare zi, timp în care va avea nevoie să mănânce, să bea apă și puțin alcool. Media propusă ar fi pentru o consumație ce numără o apă, 2 beri și 3 drinkuri, plus o pauză de masă. În jur de ~80 de lei ar fi bugetul necesar pentru o zi de festival, iar dacă adaugăm prețul actual al abonamentului, totalul ar fi de ~610 Lei, fără să luăm în calcul parking-ul sau cazarea în camping.

Jazz in the park
Pentru a 3-a ediție, organizatorii pregătesc o săptămână întreagă de evenimente și activități, cu 6 scene, 2 locații și 50 de artiști. Jazz in the park 2015 nu va însemna doar concerte în Parcul Central, ci si numeroase spații de recreere și petrecere a timpului liber pe timp de zi.
Hint: plaja din Grigorescu 😉

Expoziții de artă, spații pentru citit, un meeting point pentru bicicliști, o zonă de joacă pentru copii vor fi câteva din spațiile propuse pentru ediția de anul acesta. De asemenea, Jazz in the Park va găzdui, ca și în anii precedenți, un mare târg de artizanat și terase ale celor mai tari localuri din Cluj. O noutate pentru 2015 este parteneriatul cu Bookfest, al căror târg de carte din timpul verii va fi găzduit de Jazz in the Park.

Tango with Lions, Blazzaj, Exit Oz, Eyot, Tiptil sau Sebastian Spanache Trio sunt doar câteva nume confirmate până acum. La Opera Maghiară va avea loc și un concert special, susținut de către Florin Niculescu, unul dintre cei mai buni violoniști ai stilului jazz manouche, succesor al lui Stéphane Grappelli. Pentru concertul de la Opera Maghiară, prețul unui bilet de intrare va fi de 50 Lei. În schimb, accesul la concertele din Parcul Central va fi gratuit.

credit foto: Andrei Dascalescu

Prețurile la Jazz in the park: 5 Lei pentru o apă, 6 Lei pentru o bere și 12 Lei pentru un drink. Pentru mâncare, un meniu va avea prețul mediu de 15 Lei.
Festivalul se va desfășura pe parcursul a 7 zile, însă credem că majoritatea vor ieși în weekend, când programul va fi mai atractiv. Să spunem că am vrea să ajungem în 4 din 7 zile la Jazz in the park, să prindem concertul cu Florin Niculescu și să petrecem câteva ore bune în Parcul Central, în fiecare zi. Pentru asta, am calculat un buget mediu zilnic de ~70 Lei, iar totalul necesar ar ajunge la 320 Lei.

Untold Festival
Va fi cel mai mare festival din România de până acum. Traficul de persoane estimat pentru toate cele 4 zile de festival se ridică la ~300.000 de persoane. Vor fi mai multe zone împânzite pe toată suprafața orașului, care vor cuprinde 10 scene. Cluj Arena, Sala Polivalenta, Sala Sporturilor, Parcul Central și Piața Unirii sunt doar câteva zone care vor găzdui cele mai importante scene pe care vor urca: Armin Van Buuren, Avicii, David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike, ATB, Fedde Le Grand, John Newman, Tinie Tempah, Tom Odell, John Digweed, Patric, Pendulum, Akua Naru, Lost Frequencies și mulți alții.

Opțiuni de cazare vor fi în cadrul căminelor studențești, dar se va pregăti și un camping pentru corturi și rulote în Livada Palocsay, care va putea găzdui până la 50.000 de persoane. Altfel, vă recomandăm varianta Airbnb.

Prețul actual al abonamentelor este de 259 Lei (+ taxe, în cazul în care este luat online prin Eventim) iar curând vor fi anunțate prețul biletelor de o zi.
La Untold Festival, prețul pentru o apă va fi de 5 Lei, pentru o bere de 7 Lei iar pentru un drink de 15 Lei. La capitolul mâncare va fi același preț ca la EC sau Jazz in the park, de 15 Lei. În fiecare zi, pentru o apă, 2 beri, 3 drink-uri și o pauză de masă ar fi necesar un buget mediu de 79 Lei. Pentru 4 zile, cu un timp mediu între 6 și 10 ore petrecute la festival, va fi necesar un buget total de 575 Lei, cu condiția achiziționării abonamentului în această perioadă și fără să luăm în calcul camping-ul.

Airfield 
A doua ediție a festivalului va avea loc în aceași perioadă cu Untold Festival (30 iun – 2 aug), la Sibiu – Aerodrom Măgura-Cisnădie.
Electro, ska, funk, alternative, jazz si hip-hop sunt stilurile de muzică pe care le vom întâlni, iar până acum au fost confirmați artiști precum Mobb Deep, Little Dragosm KRS-ONE, The Skatalites, Dixon, Ame, DJ Koze, Gus Gus și mulți alții.

Prețul actual al abonamentelor este de 219 Lei, iar pentru camping se va plăti 30 lei pentru toate cele 4 zile. Estimăm că la capitolul mâncare prețurile vor fi tot de 15 lei, iar pentru pentru o apă sau bere de 5 și de 12 Lei pentru un drink. Astfel, un buget total estimat pentru o zi de festival ar fi de 75 lei, iar un total care ar include și abonamentul ar ajunge la ~520 Lei, fără să includem campingul.

Summer Well
Un festival ca o vacanță. Ajuns la a 5-a ediție, Summer Well rămâne în aceași locație superbă: Domeniul Știrbey, Buftea. Line-up-ul din acest an este format din Kasabian, Foals, La Roux, The Maccabees, The Wombats, Jungle, Kwabs, Foxes, Circa Wawves și Dan Croll, iar prețul actual albonamentelor este de 199 Lei. Ținând cont că ultimele două ediții au fost sold-out, recomandarea ar fi să vă faceți planurile din timp.
John Newman a făcut anul trecut pe scena Summer Well un show de zile mari, iar anul acesta îl vom vedea la Cluj.

Summer Well se desfășoară pe parcursul a două zile, are o singură scenă și nu există camping. Parcul oferă spații de relaxare, zone de food court variate, spații de joacă pentru copii, cinema în aer liber și posibilitatea de a urca cu balonul.

În ultimii ani au fost folosite jetoane, iar prețurile pentru anul acesta estimăm că nu se vor schimba față de anul trecut. Astfel, o apă sau o bere vor costa 6 Lei, drink-urile 15 Lei iar mâncarea va fi puțin mai scumpă față de alte festivaluri, un meniu mediu fiind la 18 Lei. Un buget zilnic necesar ar fi de 81 Lei, iar pentru două zile de festival, incluzând abonamentul ar ajunge la ~360 Lei.

În ceea ce privește parking-ul, există puține zone amenajate pentru asta, astfel că majoritatea ajung să parcheze pe trotuare. Pentru cei care doresc un loc apropiat de intrarea în spațiul festivalului, prețul parcării este de 15 Lei pe zi.

Blaj aLive
Orașul Blaj este situat la 100km de Cluj-Napoca, iar în 2013 s-au adunat >6000 de oameni la prima ediție Blaj aLive, pe Câmpia Libertății. Anul trecut, Seether și Awolnation, alături de Zdob și Zdub, Paraziții, Vunk și alți 25 de artiști au adunat >11.000 de iubitori de muzică, artă și de libertate din întreaga țară.
Manu Chao, Dubioza Kolektiv, Subcarpati, Suie Paparude, Acid Pauli și Unkle Sounds sunt doar câțiva artiști confirmați pentru 5-6 iunie în cadrul celei de-a 3-a ediție Blaj aLive. Anul acesta vor fi trei noi scene, din care una este în parteneriat cu Jazz in the park, iar Red Bull Events va pregăti un cort de muzică pe timp de zi.

credit foto: blajalive.ro

Abonamentele sunt la prețul de 90 Lei, însă pot fi cumparate și bilete de o zi la 50 Lei. Există posibilitatea de a sta în camping, unde prețul este de 50 Lei pentru ambele zile.
Apa și berea vor costa 5 Lei, un drink 15 Lei, iar un meniu mediu va fi la 15 Lei. Pentru două zile de festival, estimăm un buget total de 240 Lei, care să includă abonamentul dar nu și campingul.

Voi la ce festivaluri plănuiți să ajungeți vara aceasta și care ar fi bugetul estimativ pregătit?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!