Expoziţie comemorativă Egon Marc Lövith

Home $ Cultural $ Expozitii $ Expoziţie comemorativă Egon Marc Lövith

by | May 18, 2015 | Expozitii

Muzeul de Artă organizează, în perioada 21 mai – 7 iunie 2015, o expoziţie comemorativă dedicată evocării operei sculptorului Egon Marc Lövith (1923-2009), personalitate marcantă a mediului artistic clujean.

Vernisajul va avea loc joi, 21 mai 2015, orele 18:00, la sediul Muzeului de Artă (Palatul Bánffy, P-ţa Unirii nr. 30), în prezenţa doamnei CS. I. Dr. Alexandra Rus, istoric şi critic de artă, şi a domnului CS. I. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Actuala selecţie cu caracter comemorativ include sculptura ca pe un gen referenţial în ansamblul unei opere al cărei univers inconfundabil s-a construit în timp, cu o vocaţie obstinantă a clasicităţii (proporţii juste, echilibru, claritate, armonie), pe temeiul unui substrat bine stăpânit de esenţă expresionistă, generat de tragismul propriei existenţe, precum şi de afinităţile ideatice şi culturale cu formulările plastice de factură militantă.

Cele 21 de lucrări de sculptură din patrimoniul Muzeului de Artă atestă, cu o coerenţă remarcabilă, personalitatea puternic conturată a unui artist care şi-a consemnat în „formă” şi „volum”, uneori de o subtilă vibraţie, alteori dramatice şi profunde, meditaţiile în faţa lumii trăite şi cunoscute sau a aceleia pe care doar o întrezărim. Arta sa a căutat mereu să fie sever circumscrisă unui enunţ artistic consistent, ce înnobilează, în care sensul devenirii plastice vizează „esenţa” ca suport absolut pe care se edifică originalitatea universului artistic.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!