Livada – The Sunny Days are coming

Home $ Articole $ Recomandări $ Livada – The Sunny Days are coming

by | May 18, 2015 | Recomandări

Abia am așteptat sezonul cald și deschiderea teraselor, însă nu și aglomerația de pe Eroilor sau din Piața Muzeului. Unele momente merită savurate în liniște, în locuri mai retrase, mai ales când vine vorba de prânz sau cină.
Una dintre terasele mele preferate din Cluj este cea a restaurantului Livada, practic o gradină cu pomi ce au rol de umbrele naturale, cu multe flori, iarbă verde și un decor deosebit ce seară transformă spațiul într-unul de basm. În grădină este amenajat și un spațiu de joacă pentru copii, un detaliu ce multe restaurante îl ignoră.

Pentru cei care nu știu, Livada este o oază de liniște aproape de centrul orașului, un restaurant cu o grădină superbă și un meniu foarte bun în raport calitate-preț. Nu este un local nou în Cluj, mulți dintre voi l-ați încercat, însă odată cu sezonul nou apar și noi provocări, așa că am încercat să aflu mai multe despre cum se pregătește restaurantul Livada pentru sezonul cald.

Începând de toamna trecută, restaurantul a fost redeschis sub un nou concept axat pe un meniu îmbunătăţit, design nou și muzică live în fiecare seară. Noul sezon aduce câteva schimbări meniului.
Pe perioada verii, accentul va fi pus pe terasă, concertele vor continua în fiecare vineri, de la 10 seara, cu mulți artiști și trupe locale bune cu care sigur ne vom întâlni la început de weekend, toată vara.

Meniul de vară este unul mai accesibil publicului larg, puțin mai ieftin față de cel din iarnă, cu preparate mai simple, light, și de bună calitate. Prezentarea este una mai simplă ca aspect, cu un decor interesant și accesibil oricui. Meniul nu se micșorează, practic rămâne același număr de preparate, accentul fiind pus pe salate, paste, mai multe variante de mâncăruri cu pui sau porc și noi tipuri de burgeri.

Meniul de băuturi se prezintă cu mai multe feluri de vin, de remarcat fiind cele la pahar, în special rose și albe. Au chiar si noul vin clujean proaspăt lansat de Crama La Salina.
În sfârșit există un vin care poate fi recomandat turiștilor drept vin local, de calitate. Rodul din 2014 a produs un număr de 47.000 de sticle, însă doar alb și rose, cel roșu având nevoie de o maturitate mai îndelungată.

Aspectul terasei a survenit mici modificări, cu mai puține umbrele și lasând pomii să țină de umbră, iar copacii au fost împânziți de becuri pentru a crea un decor de poveste.

“Încercăm pe cât posibil să îmbunătățim servirea și investim în această direcție. Ceea ce promitem aia si vrem să facem, iar imaginile prezentate în meniul nostru sunt reale cu exact ceea ce se servește la masă.” – Robert, manager Livada

După ce am povestit cu Robert mai multe despre noul sezon și ce pregătește la restaurant, am discutat și despre piața restaurantelor din Cluj. Personal consider Livada ca fiind unul dintre cele mai bune restaurante din Cluj, ținând cont de meniu, servire și raport calitate-preț. Nu este un restaurant de lux, nici nu se promovează astfel, însă cu siguranță este un loc unde nu vei avea surprize neplăcute în ceea ce privește mâncarea.

Ce părere ai despre segmentul restaurantelor premium din Cluj?

“Clujul a mers într-o direcție bună cu restaurantele, începând din 2008 de când s-a deschis Baracca, dacă țin bine minte data deschiderii, până în 2008 nu s-a întâmplat nimic, apoi s-a întâmplat o minune și au apărut multe restaurante bune. Acum ai de unde alege, sunt destule variante care să nu-ți ofere surprize neplăcute.
La capitolul servire nu te poți aștepta la prea multe pentru că nu există cultură, nu avem școli de profesie luate in serios. Cei care vor să se angajeze acum ca ospătar nu au interesul să facă o practică înainte, o lună – două. Eu am început această meserie în ’99. Pe atunci, primii trei ani de zile erai picol. Trebuia să înveți foarte multe pentru te putea prezenta mai apoi ca ospătar, să știi cum să vinzi, cum să porți o discuție sau cum să te comporți. Din păcate, nu este văzută ca pe o profesie, multi nu vor să facă o carieră. Unii o iau ca pe un part-time job, deși se câștigă foarte bine.” – Robert, manager Livada

Va crește piața restaurantelor?

“Da, piața este într-o continuă creștere. Foarte mulți oameni cred că este ușor și investesc pentru că văd cum merg unele restaurante pe suprafață. Este o muncă foarte grea, trebuie tot timpul să fii prezent, să fii cu capul pe umeri să poți lua decizii bune în momente de criză, iar câștigul este foarte mic. Mulți încearcă…
Sper acum la o schimbare bună după modificarea tva-ului dar rămâne de văzut cât vor rezista ultimele legi…” – Robert Iedlicska

Răsfoiește meniul Livada:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!