Talent, muncă, zâmbete și experiențe frumoase, la ediția a VIII-a a Festivalului Cultural Miraje

Home $ Știri Cluj $ Talent, muncă, zâmbete și experiențe frumoase, la ediția a VIII-a a Festivalului Cultural Miraje

by | May 28, 2015 | Știri Cluj

A opta ediție a Festivalului Cultural Miraje a însemnat o experiență inedită pentru participanții veniți din 7 orașe ale țării, precum și pentru publicul larg clujean. Peste 200 de participanți de la școlile speciale din țară și școli de masă din Cluj-Napoca au urcat pe scena Mirajelor pentru a dansa, cânta și juca teatru. Peste 60 de persoane au experimentat ce înseamnă să trăiești în întuneric în cadrul ediției a doua a “Cafenelei pe întuneric”. Iar alte 30 de persoane au învățat ce reprezintă succesul din filele celor cinci “cărți vii” prezente la “Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități”.

Festivalul Cultural Miraje, ediția a VIII-a, a continuat direcția trasată anul trecut, și a organizat pe lângă spectacolele de teatru, dans și muzică și două evenimente de conștientizare a problematicii tinerilor cu nevoi speciale: “Cafeneaua pe întuneric” și “Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități”.

“Cafeneaua pe întuneric” a fost evenimentul care a dat start Festivalului Cultural Miraje de anul acesta. În prima zi de festival, 18 mai, peste 60 de persoane au experimentat în localul La Cizmărie cum este să te descurci pe întuneric într-o cafenea. Legați la ochi și îndrumați de voluntari, participanții s-au așezat la mese și au putut comanda băuturi preparate de un barman nevăzător.

“Mi-a plăcut foarte mult să fiu voluntar și să-i conduc pe oameni la mese pentru că am avut ocazia să văd cum fiecare persoană reacționează diferit în fața vulnerabilității: unele persoane aveau tendința de a fi mult mai independenți și să se ambiționeze să se descurce singuri, în timp ce alții erau foarte ezitanți, făceau pași mici și le era foarte greu să-și pună încrederea în alți oameni. Am conștientizat că poți face o diferență pentru persoanele nevăzătoare, dacă ești dispus să le acordezi “ochii tăi” și un pic din timpul tău.” (Bianca Marcoci, voluntar “Cafeneaua pe întuneric”)

În următoarele două zile, 19 și 20 mai, tineri artiști cu și fară dizabilități din Arad, Buzău, Cluj-Napoca, Sibiu, Pașcani, Simeria, Șimleu Silvaniei, Târgu Frumos au urcat pe scena Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, pentru a demonstra că arta nu are limite. Sala de spectacole s-a încărcat cu bucuria tinerelor talente, pentru care dizabilitatea nu reprezintă o barieră.  Elena Ivanca, actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca împreună cu fiul ei Vlad Corb, au menținut atenția publicului prin interactivitatea și naturalețea discursului din postura de prezentatori.

“Au fost două seri frumoase şi pline de bucurie alături de copii, care mi-au umplut sufletul de fericire.” (Ivona, spectactor Festivalul Cultural Miraje)

Spectacolul-concurs a avut trei secțiuni: teatru, dans și muzică. Fiecare echipă participantă a fost răsplătită cu un premiu pentru munca depusă și pentru talentul arătat de către un juriu format din specialiști în domeniu. Printre membrii juriului a fost și actorul Petre Băciou, de la Teatrul Național Cluj-Napoca. Acesta a răspuns prompt invitației organizatorilor, fiind desemnat și președinte al juriului. Pe lângă premiile I, II, III și premiile speciale, fiecare secțiunea a avut un câștigător al trofeului Festivalului Cultural Miraje.

Trofeul Festivalului Miraje este un premiu care a fost introdus începând cu ediția de anul trecut. Atunci, în urma unui concurs de design dedicat Trofeului Festivalului, un elev de la Centrul pentru Pedagogie Curativă Simeria a sculptat în lemn ceea ce reprezintă pentru el Miraje.

“Chiar dacă aripile mele sunt frânte, pot să zbor și pot face ca visele mele să devină realitate”, este mesajul tânărului privind Trofeul Festivalului Cultural Miraje.

La secțiunea Teatru Trofeul Festivalului a fost câștigat de trupa CALOR de la Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca. Tinerii, pregătiți de Delia Oancea, actriță la Teatrul Național Cluj-Napoca, au jucat piesa “De mers în pustiu” de Dumitru Solomon.

“Teatrul m-a ajutat să mă concentrez mai uşor, să învăţ să îi ascult pe cei din jur şi ce înseamnă o echipă. Pentru ca spectacolul să iasă bine este nevoie de concentrare şi atenţie, iar noi, ca trupă de teatru am reuşit acest lucru deoarece suntem uniţi. Pe parcursul anilor, trupa de teatru CALOR a schimbat membri, dar, dăruirea, numele şi dorinţa de a fi pe scenă şi a face să iasă cât mai bine un spectacol a rămas neschimbată. Această experienţă rămâne unică şi puternică în interiorul meu.“ (Adina Odobaşa, trupa de teatru CALOR, câștigători ai Trofeului Miraje – secțiunea Teatru)

Pentru secțiunea Muzică, câștigătoarea Trofeului a fost Larisa Dodea, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Economic “Iulian Pop” din Cluj-Napoca. Pentru Larisa a fost prima experiență pe o scenă mare și una care i-a adus premiul cel mare.

“A fost o experiență incredibilă. Nu am avut nici un fel de emoții pe scenă, pentru ca din clipa în care am urcat am fost aplaudată de public și încurajată de prezentatori. La concurs am interpretat piesa “Canon Rock” pe care am învățat-o singură cu două săptămâni înaintea concursului. Am fost foarte uimită să plec acasă cu trofeul, pentru ca era prima dată când am cântat pe o scenă adevărată și mi-am propus ca singurul lucru cu care sa plec de acolo să fie experiența. Dar nu a fost așa. M-am bucurat pentru că munca mea a fost răsplătită cu multe aplauze și felicitări. Acest concurs mi-a dat un avânt pentru a continua în această lume a muzicii.” (Larisa Dodea, câștigătoare a Trofeului Miraje – secțiunea Muzică)

Trupa de dans IRIS, formată din elevi de la Școala Gimanzială Specială Pașcani și Liceul Teoretic “Miron Costin” din Pașcani a câștigat Trofeul Festivalului la secțiunea Dans. Trupa reprezintă chiar ideea festivalului: integrarea tinerilor cu nevoi speciale în rândul celor din învățământul de masă. Anul trecut, aceeași trupă a primit locul I.

“Cred că cel mai important lucru este că, împreună, am oferit șansa acestor copii speciali să evolueze pe o scenă adevărată, ca niște artiști adevărați ce sunt. Am fost impresionați de fiecare moment artistic prezentat, știm câtă muncă se ascunde în spatele unui asemenea moment și ne bucurăm dacă și noi, la rândul nostru, că am reusit să vă încântăm privirea și inima cu dansul nostru.” (prof. Adriana Girbu și prof. Oana Plaiu, coordonatori IRIS, câștigători ai Trofeului Miraje – secțiunea Dans)

În dimineața zilei de 20 mai, participanții de la Festival s-au antrenat la Atelierele Miraje. Teatru, dans, mișcare și muzică de improvizație au fost principalele teme ale workshopurilor organizate în cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca. Noutatea atelierelor a constat în faptul că la atelierul de mișcare tinerii au putut să se cațăre pe panoul de escaladă din incinta liceului.

Ultima zi de festival, 21 mai, a fost dedicată evenimentelor de conștientizare a provocărilor cu care se confruntă zi de zi persoanele cu dizabilități. Evenimentele au luat forma unei Bibliotecii Vii și a unui “Labirint senzorial” (găzduit de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere Cluj-Napoca).

“Biblioteca Vie BSD – Povești de viață ale persoanelor cu dizabilități”, organizată în parteneriat cu Biroul pentru Studenți cu Dizabilități (BSD) din cadrul Universității Babeș-Bolyai a adunat aproximativ 30 de persoane. Liceeni cu nevoi speciale, precum și studenți și liceeni de la unitățile de învățământ de masă au fost prezenți în Galeria Casa Artelor pentru a asculta poveștile celor 5 cărți vii.

Un psihopedagog, un scriitor, un doctorand la istorie, un realizator radio și o profesoară și-au deschis paginile propriei povești de viață, încercând să sublinieze ideea Festivalului: dizabilitatea nu este o barieră în fața succesului. Cu optimism, speranță și uneori autoironie au reușit să treacă peste provocarea pe care le-a oferit-o viața.

“Biblioteca vie este o idee îndrăzneaţă a organizatorilor. Prezentările au fost impresionante, oamenii au trecut cu demnitate peste problemele ivite, mergând chiar până la tratarea cu umor a aspectelor legate de apariţia deficienţelor sau de marginalizarea în societate.” (Dorel Farcaş – profesor, Liceul Special pentru Deficienți de Vedere, Cluj-Napoca)

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!