Interviu cu Adi Hădean, despre pizza

Home $ Articole $ Recomandări $ Interviu cu Adi Hădean, despre pizza

by | Sep 15, 2015 | Recomandări

Adi Hădean este blogger și bucătar profesionist, care a descoperit de câțiva ani că poate trăi bine urmându-și pasiunea de o viață – gătitul. Adi este și jurat Master Chef, emisiune TV care aseară a început un nou sezon. Vara aceasta, împreună cu un asociat, Adi a pornit un mic atelier de pizza cu livrare acasă, pe care l-am testat și noi. Am fost curioși să aflăm mai multe despre cultura clujenilor în materie de pizza, cum se educă piața și care este abordarea Artizan Pizza.

Ce înseamnă pentru tine o pizza bună? Care sunt caracteristicile necesare?
adi hadean

O pizza bună e cea care-ți place. Mie-mi plac mai multe feluri, nu pot fi fanul unui singur gen. Totuși, oricum ar fi, prefer să aibă ingrediente de calitate și să nu fie încărcată. O pizza cu blat subțire, bine coaptă, dacă-i posibil în cuptor cu lemn, mă mulțumește pe deplin. Margherita e sortimentul meu preferat. Sos de roșii, mozzarella, busuioc, ulei de măsline.

 

În urmă cu câțiva ani au înflorit pizzeriile care ofereau produse “de criză”, cunoscute sub numele de “pizza studentului”, au apărut ofertele 1+1 gratis, iar mai apoi au trecut chiar și la 1+2 gratis. Totuși, de ceva timp au apărut la Cluj și pizzerii mai îndrăznețe, ce pun accent pe calitatea produselor, customer service bun și un preț corect. Crezi că s-a mai educat piața din Cluj în această direcție?

În mod cert, studenții s-au prins că 1+1 gratis (cu agravantă la 1+2 gratis) înseamnă de fapt o marfă ieftină din care chiar și așa, cineva reușește să acopere costul ingredientelor, chiria, salariile, livrarea, profitul și impozitele. O marfă atât de ieftină nu are cum să fie altfel decât proastă. Chestia aia cu aspect incert care costă 8-9 lei kilogramul n-are pic de lapte-n ea, dar încă mai e folosită pe post de mozzarella. O mozzarella de calitate decentă costă peste 20 de lei/kilogram. Piața începe să învețe cum arată calitatea și să aibă pretenții.

Care sunt greșelile cel mai des întâlnite de către tine într-un local ce oferă pizza?
Nu vreau să comentez aici, e vorba despre cum înțelege fiecare proprietar de afacere să-și trateze clienții. Până la urmă, sita cerne și cine greșește mai mult, dispare de pe piață.

Într-un oraș plin de restaurante ce oferă pizza, dar și multe home delivery ce livrează și / doar pizza, cum se diferențiază Artizan?
Am studiat produsul nostru (și implicit și concurența) timp de un an întreg înainte de a deschide. Pizza noastră e un hibrid de pizza napoletană, pizza romană și pizza americană, luând ce ne-a plăcut nouă din multe rețete posibile. Am ajuns astfel să avem busuioc pe fiecare pizza din meniu, să lucrăm doar cu aluat maturat 24 de ore, să creștem aluatul doar cu maia, să avem grijă ca marginile să fie crescute și arse pe alocuri și, mai ales, să nu avem o pizza perfect rotundă, toate aceste lucruri contribuind la caracterul artizanal a acestui produs.

Artizan Pizza are un meniu simplu, cu 10 opțiuni și un preț mediu de 21 Lei pentru fiecare pizza. Cum crezi că influențează un meniu stufos, cu foarte multe detalii și prețuri diferite, și care sunt avantajele modelului vostru?
Am suficient de multă experiență încăt să știu că un meniu stufos înseamnă costuri mari de depozitare, mulți bani investiți în ingrediente care-s perisabile și foarte perisabile, înseamnă de fapt și o pierdere de vreme pentru client. Prea multe opțiuni pot fi derutante. Preferăm un meniu scurt în care să introducem sortimente noi în baza unui algoritm care ține cont de sezon.

Care este feedback-ul primit până acum pentru micul atelier de pizza? Ce apreciază clienții cel mai mult?
E posibil să aprecieze foarte mult faptul că sunt tratați ca niște oameni. Sunăm frecvent clienții care au mai mult de trei comenzi la noi (nu atât de frecvent încât să fim deranjanți sau obositori) pentru a afla de la ei cum li s-a părut serviciul de livrare și cum percep produsul, răspundem la mesajele primite pe pagina de Facebook, răspundem la review-urile nefavorabile și căutăm să aflăm ce nu a mers, răspundem la comentariile care ne ustură și căutăm să reparăm orice eroare a noastră, ba chiar și situații care nu au fost cauzate de noi, dar care sunt cumva considerate ca fiind responsabilitatea furnizorului de servicii. Avem deja clienți care au comandat de peste 20 de ori de la noi, în condițiile în care avem mai puțin de 100 de zile pe piață, avem foarte mulți clienți care sună la prânz din birouri și ne străduim să intruim personalul pentru a dobândi ca reflex apropierea de client, indiferent de mesajul pe care-l transmite acesta. Suntem conștienți că nu putem mulțumi pe toată lumea, dar ne place ca la finalul zilei să știm că am încercat. Mai mult decât atât, produsul nostru nu e pe înțelesul publicului larg, e destul de nișat în raport cu majoritatea produselor din piață, motiv pentru care a fost nevoie (e tot mai puțin nevoie acum) să explicăm iar și iar de ce e așa cum e și am avut nevoie de mari resurse de răbdare, dar dă roade.

O simpla căutare pe Google după “pizza cluj” redă o listă lungă de site-uri de pizzerii, multe dintre acestea investind în reclame AdWords, iar altele în SEO. Site-ul vostru este unul simplu și nu apare în această listă, și cu toate acestea anuntați “sold out” în multe din zile, deși sunteți încă la început. Este mai important accentul pus pe un produs bun, în favoarea promovării online?
Folosim pentru comunicare pagina de Facebook și contul de Instagram (mai ales pagina de Facebook), site-ul își va întâlni menirea în curând. Am fost abordați de multe ori cu fraza” de ce nu vă promovați, că nu știe nimeni de voi”. E adevărat, nu promovăm foarte intens atelierul pentru că nu avem de ce. Producem aproape de capacitatea maximă, lăsăm oamenii să guste și suntem convinși că vor spune mai departe, fie că le-a plăcut, fie că nu le-a plăcut. Încercăm să ținem sus procentul clienților mulțumiți într-un singur fel, respectiv fiind fideli produsului și felului nostru de a fi. Suntem amabili, dar nu înghițim obrăznicii doar de dragul unei corectitudini politice în care oricum nu credem. Pe scurt, ne tratăm clienții exact așa cum ne place să fim tratați când suntem clienți: cinstit, cât se poate de deschis și, pe cât posibil, cu zâmbet. Nu ne iese absolut de fiecare dată, pentru că suntem oameni ca toți oamenii, dar căutăm să reparăm foarte repede orice greșeală.

Obișnuiești să comanzi de la home delivery sau când vine vorba de masă preferi să o prepari singur?
Pizza comand foarte rar, comand rar în general, și atunci când se întâmplă înseamnă că nici eu, nici soția mea n-am fost acasă toată ziua și nu ne mulțumește o cină rece. Comandăm de obicei mâncare indiană sau japoneză, lucruri pe care fie nu le gătim acasă decât extrem de rar, fie pe care alții le fac mult mai bine decât noi.
Mulțumesc frumos.

Obișnuiți să comandați pizza acasă? Care sunt recomandările voastre pentru o pizza bună?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!