Interviu: Baba Dochia, albumul și cele 12 cojoace

Home $ Interviuri | #clujlife $ Interviu: Baba Dochia, albumul și cele 12 cojoace

by | Sep 25, 2015 | Interviuri | #clujlife

De Baba Dochia tot auzim de doi ani, i-am si ascultat, i-am vazut si live prin Cluj, iar înainte de a-și lansa primul lor album, i-am luat puțin la întrebări 🙂

Baba Dochia este o trupă nouă, instrumentală, axată pe electronic rock, cu patru membri.
Înveşmântați cu nouă cojoace, au pornit, împreună cu oile şi caprele lor, spre vârful muntelui. Înainte de concertul de lansare a noului album, hai să-i cunoaștem mai bine.

Salut, băieți,
Voi activați de ceva timp în această formulă, iar Clujul este acum noua voastră casă. Înainte de lansarea primului vostru album, poate ar fi un moment oportun să ne cunoaștem.
Pentru început, ce ne puteți spune despre proiectul vostru?

Salutare, proiectul nostru este o îmbinare între muzica electronică și rock; fiind ascultători avizi al ambelor genuri, am dorit să facem o fuziune organică între ele. Ai menționat bine faptul că Clujul este acum noua noastră casă; Cei doi membri fondatori, Leon și Marius, sunt din Sighișoara, unde s-a înfiripat ideea proiectului, dar de abia după relocarea amândorura la Cluj putem spune că acesta a luat aripi, a prins formă. Cristi, care se ocupă de elementele vizuale din show-ul live, s-a alăturat la scurt timp, și o perioadă am funcționat ca și trio. Dorindu-ne să oferim muzică electronică în format organic publicului, l-am cooptat pe Andrei Voicu la tobe, și astfel am reușit, zicem noi, să ne și formăm o imagine de band, cu show audio-vizual, nu doar de niște băieți care stau în spatele laptopului. Țelul nostru este să oferim o experiență completă celor care vin la spectacol.

Care este legătura voastră cu personajul Baba Dochia din mitologia românească?
La inceptie am avut dorința de a lega proiectului ce urma să îi dăm formă prin elemente muzicale tradiționale românești, în genul a ceea ce a realizat Subcarpați, și astfel am și dorit să căutăm un nume cu sonoritate autohtonă, și, inspirându-ne din mitologia noastră, ne-am oprit la acest nume, Baba Dochia, căruia ne-am permis să îi dăm o interpretare modernă. Deși nu am mai dat curs ideei de încorporare a elementelor tradiționale în muzica noastră, menținem legătura cu Baba Dochia din mitologie în principal prin călătoria în care îi transpunem pe spectatori – la fel cum străvechea Babă Dochie a avut călătoria ei – și cum, pe parcursul călătoriei, despuiem publicul de cojoace, ca la final să ne transformăm cu toții în stană de piatră; bineînțeles, pentru interpretarea noastră modernistă, discutăm la figurat.

De unde vine inspirația voastră și care vă sunt influențele?
Inspirația poate veni din multe locuri. În principal ne place să ne pierdem în lumea sintetizatoarelor, iar după o bună bucată de experimente e aproape inevitabil să nu iasă ceva bun, un punct de pornire care ne conduce în restul procesului de creație. Bineînțeles că suntem influențați și de alți artiști deja consacrați (Death în Vegas, Apparat, Trentemoller), se poate simți o amprentă a acestora pe albumul nostru. Filmele au și ele o mare influență asupra punctului de start al unei piese, mai degrabă soundtrack-urile bine asezonate cu imagini pot fi un mare izvor de creație.

Vizualul reprezintă o parte importantă din concertele voastre. Cum a apărut această idee?
Dorim ca show-ul live să introducă spectatorul într-o sală de cinema la un film fără mesaj, fără poveste, însă foarte expresiv. Atât de expresiv încât spectatorul să își facă o poveste proprie vis a vis de ce vede și aude. Din acest punct de vedere, vizualul e o unealtă foarte bună de a extinde partea audio, de a-i da o o culoare și un contur.

Ce v-a determinat să vă axați mai mult pe partea instrumentală, rareori presărată cu voci?
A fost mai mult o nevoie la început, nici unul dintre noi nu e un bun vocal, iar pe parcus am încercat niște colaborări cu artiști vocali, mai mult pentru a experimenta și pe partea aceasta, însă în principal rămânem la formula instrumentală, vocea e înlocuită de instrument. Facem asta pentru a nu distrage publicul cu un anumit mesaj, nu vrem să punem degetul pe rană să evidențiem anumite probleme, îl lăsăm pe ascultător să facă anumite asocieri, noi încercăm să îl punem într-o transă potrivită pentru exerciții mintale de creație.

La Cluj ați concertat de multe ori, în The Shelter sau Boiler Club, iar prin țară v-ați tot plimbat. Cum vedeți publicul clujean în comparație cu cel din alte zone?
Publicul clujean este mai pretențios și mai sincer față de cei din restul țării, este foarte selectiv în ceea ce privește calitatea muzicii, astfel de multe ori am primit feedback-uri sincere de la ei, direct sau indirect, fapt ce ne-a împins de la spate să dăm o mare importanță detaliilor în ceea ce privește calitatea pieselor și a show-ului live.

Lansarea albumului vostru a fost inițial programată în vară. Ce s-a întâmplat de a necesitat amânare?
Amânarea a fost cauzată de un eveniment nefericit ce a provocat probleme de sănătate unuia dintre colegi, care l-a țintuit la pat, așa că am așteptat să se pună pe picioare astfel încât să putem fi cu toții prezenți la momentul lansării.

Ce ne puteți spune despre primul album și mult așteptatul concert de sâmbătă?
Albumul se numește “Twelve Lambskins” și face referire la cele 12 cojoace cu care Baba Dochia era îmbrăcată în drumul ei spre poalele muntelui. Conține 12 piese, câte una pt fiecare cojoc, plus o piesă bonus, adăugată din bunăvoința noastră pentru Baba Dochia care poate dacă ar fi avut un cojoc în plus nu ar fi avut un sfârșit tragic  🙂

Am încercat să ne menținem același stil cu care am început cu o proporție de 50/50 electronic/organic. În ciuda statutului de formație instrumentală, avem o colaborare vocală pe piesa Wind cu Ioana Lefter (Fine it’s Pink), pe care o salutăm.
Show-ul live va fi ceva mai diferit față de ce avem pe album și mult mai agresiv. Ne va ajuta Andrei Bobis (Lights Out), care este noua adiție la chitară și bas pentru următoarele show-uri.

Pe unde vă petreceți timpul în Cluj? Care sunt localurile și evenimentele pe care le preferați?
Credem că nu e coincidență faptul că localurile unde concertăm cel mai des sunt și localurile unde ieșim cel mai mult în timpul nostru liber. Ne place de asemenea să participăm la concerte în calitate de spectator, să inhalăm energia emanată de alte formații și, de ce nu, poate să și găsim inspirație pentru piese și/sau show-urile noastre viitoare…

Ne vedem sâmbătă la The Shelter!

Sambata se trage alarma! directia: Adapost!

Posted by Baba Dochia on Thursday, September 24, 2015

#####

Baba Dochia
Marius “Biba” Pop – programming, synths, guitars
Leon “Lopi” Lototchi – programming, synths, theremin
Andrei Voicu – live drums
Cristian “No Bijoux” Canpean – visuals

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!