Sugestii pentru prânzul luat pe grabă

Home $ Articole $ Sugestii pentru prânzul luat pe grabă

by | Oct 5, 2015 | Articole

Cu toţii am trecut cel puţin o dată (dacă nu de multe ori) prin situaţia în care ne prinde ora prânzului şi nu avem nimic de mâncat cu noi, nu ştim ce am putea să alegem şi astfel ne îndreptăm către opţiuni mai puţin sănătoase, cu repercursiuni asupra sănătăţii şi a greutăţii corporale. Cele mai comode soluţii sunt un croissant de la patiseria din colţul clădirii de birouri sau un burger de lângă facultate dar dacă am putea să facem alegeri mult mai sănătoase, ce necesită doar puţin timp alocat cu o zi înainte, am face acest lucru?

Iată care sunt acestea:

Sandvişul
Un sandviş sănătos se prepară repede, ai nevoie doar de pâine integrală (făcută din făină integrală) iar ca şi compoziţie poţi opta pentru diferite: brânză (telemea, caşcaval, ricotta, cremă de brânză, mozzarella), piept de pui/piept de curcan/ muşchi de porc/ou fiert, legume cât mai multe (roşii, castraveţi, ceapă, salată verde, varză, ardei etc.), pastă de peşte, pastă de avocado, unt de arahide sau hummus.

sursă foto: blog.unicasport.com

Shaorma sănătoasă
Toate ingredientele de mai sus, puse într-o lipie! Nu uita de cât mai multe legume, iar sosul poate fi făcut din iaurt sau o lingură de smântână.

sursă foto: eatermagazine.ro

Caserola
Poţi folosi mâncarea rămasă de acasă sau poţi opta să găteşti ceva rapid, care poate fi mâncat mai târziu la prânz. De exemplu: un piept de pui făcut pe grătar cu orez şi legume, câteva bucăţi de carne de vită cu cartofi copţi şi legume, o salată cu ton şi porumb, o salată de paste cu legume…

sursă foto: thebkeepsushonest.com

Soluţii de urgenţă
În cazul în care nu există timp pentru prepararea prânzului, există câteva opţiuni „pe fugă”, care te vor face să eviţi capcana alimentelor nesănătoase sau, a săririi prânzului: un iaurt de băut + 1 banană, o felie de pâine integrală + 1 sana sau de ce nu, câteva fructe.

Oricare dintre aceste opţiuni reprezintă o alegere fericită în detrimentul lipsei prânzului sau optării pentru alimente nesănătoase. Alegând un aliment nutritiv, sănătos, vei avea mult mai multă energie restul zilei pentru a îţi indeplini sarcinile la servici sau te vei putea concentra o perioadă mai îndelungată pe băncile facultăţii. Alimentele procesate, prăjite sau cu o concentraţie mare de zahăr îţi vor da energie doar la scurt timp după ce le-ai consumat (zahărul creşte glicemia din sânge) urmând ca apoi să scadă brusc iar simptomele ca oboseala, lipsa de concentrare, apatia şi problemele digestive nu vor întârzia să apară.

Bineînţeles, pentru a putea savura un prânz sănătos avem nevoie şi de un răgaz de la locul de muncă sau cursul facultăţii, astfel că 30 de minute pauză de la ceea ce făceam până atunci vor avea efecte benefice. Se recomandă ca masa de amiază să fie luată într-un loc separat decât cel de lucru, pentru a ne putea deconecta şi mânca în voie. Puteţi alege sala de mese, o cafenea apropiată, banca din parcul de lângă, important e să fie un loc liniştit şi plăcut.

sursă foto: healthista.com

Este foarte important să alegem o variantă sănătoasă a prânzului dacă sănătatea reprezintă o prioritate şi dacă ne dorim să ne păstrăm o greutate normală cât mai mult timp. Atunci când obişnuim să sărim peste mese sau trece o perioadă prea lungă între ele (peste 6 ore), organismul nu mai funcţionează la capacitate maximă, glicemia fluctuează şi astfel vom resimţi o senzaţie de foame mult mai intensă la masa următoare, cel mai probabil seara.

Astfel, având atatea opţiuni la îndemână, haideţi să ne oferim un scurt timp pentru pregătirea prânzului a doua zi, un efort minim necesar sănătăţii noastre. Ce spuneţi, se poate?

Iulia Hădărean
Nutriţionist-dietetician
Centrul Medical Asteco
Str. C-tin Brâncuşi nr. 105, Cluj-Napoca
[email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!