Ce se află în spatele unui bilet

Home $ Articole $ Editorial $ Ce se află în spatele unui bilet

by | Oct 19, 2015 | Editorial, Recomandări

Plănuiam de mult să abordez subiectul biletelor la evenimente, din prisma raportului între cost și ceea ce oferă ele – evenimentele, adică. Cu abundența de “date salvate în calendar”, e drept că trebuie să-ți drămuiești bine bugetul, mai ales dacă ești student. Dar dacă ți-ai dorit enooorm să ajungi la un concert și acum ai ocazia, însă tu funcționezi în regim low-cost, dai vina pe bilet că e scump sau accepți faptul că situația îți cere un compromis strict în ceea ce te privește pe tine?

În colțul meu de Internet, există trei mari categorii de mergători la evenimente: cei care merg doar unde au intrare gratuită, cei care fac compromisuri și plătesc să vadă tot ce vor și cei care se plâng că biletul e scump; și ăla de 30 de lei, și ăla de 65, și ăla de 120. Chiar și atunci când nu e.

Ce înseamnă, de fapt, un bilet scump? Am fi tentați să spunem că scump este orice nu ne permitem noi. Destul de greșit, aș îndrăzni să spun. Sigur, un student care trage pentru bursă nu o să se compare cu un salariat ce câștigă 3 000 de lei pe lună, însă asta nu face un bilet să fie suprataxat, ci doar puțin out of our league. Și cel mai probabil un preț corect.

De câte ori ați stat să vă gândiți ce costuri de producție acoperă bucata aia de hârtie pe care dăm banii la intrare? Hai să vedem care sunt lucrurile de pe lista generală a evenimentelor când vine vorba de acoperirea costurilor.

Spațiul. Dacă ajungi la un eveniment într-un hotel de cinci stele, în mijlocul lui decembrie și afară ninge mai mult sau mai puțin liniștit, iar tu stai la căldură, savurând o cafea și un speech bun, în cazul unei conferințe, cred că merită un 5 lei în plus din prețul total al biletului.

Utilități. Indiferent că vorbim de ceva indoor sau outdoor, curent se consumă: pentru iluminare, pentru sistemul de sunet, jocuri de lumini, frigidere etc. Nu mai vorbim de ce trebuie să suporte generatoarele la un festival sau instalația din club într-o noapte de weekend. Apa și gazul la fel.

Curățenie. Cineva tot trebuie să strângă după, nu? Alte costuri de luat în considerare.

Free goodies. Agende, catering, cafea, apă, suc, vin la discreție, photo booth și orice mai crezi tu că e gratuit – nu e.

Onorariul artiștilor / speakerilor. Nu e mult de detaliat aici. La evenimente mari vorbim și de sume pe care nu le putem pronunța din prima încercare.

Transportul lor și al unei eventuale echipe, plus cazare. Știu, nu e treaba ta, dar vrei să-i vezi, nu? Ei bine, nu se pot teleporta direct la eveniment și pleca exact după el.

Remunerarea echipei. Niște oameni lucrează, și chiar dacă sunt inițiatori de proiect care lucrează voluntar, mai sunt tehnicienii și alte persoane care n-au legătură cu proiectul și-și vor banii pentru orele de muncă.

Cheltuieli de promovare. Aici bugetele diferă în funcție de dimensiunile a ceea ce se întâmplă, dar cheltuieli există. Apropo de festivaluri, la promovare aș băga și brățările pe care le purtăm ca pe icoane după terminarea lor. În special cele din textil, costă. Plus materiale de print, mesh-uri, închirierea spațiului, online, TV, dacă e cazul.

Drepturi de autor. Texte, muzică, în cazul teatrului, spre exemplu.

Networking și atmosferă. Nu plătești ca să faci cunoștință, însă faptul că ai ocazia să te întreții cu oameni pe care nu-i vezi în fiecare zi ar trebui să cântărească greu când te decizi dacă dai banii pe un bilet sau nu.

Impozit pe bilete. Da, statul e nașpa, vrea și el indiferent dacă se face sau nu profit.

Cam atât despre aspectele generale ce intră, de obicei, în discuția privind organizarea unui eveniment. Toate astea variază în funcție de dimensiune (concert, conferință, festival etc), de amplasament sau de target. Am vrut doar să atrag puțin atenția asupra cheltuielilor ce trebuie acoperite înainte și după orele sau zilele alea care te scot pe tine, ca participant, din rutina în care-ți trăiești viața. Deși sponsorizările ajută, nu sunt suficiente.

Bineînțeles că 600 – 800 de Lei să stai în primul rând la un concert nu mi se pare justificat, însă, parcă după toate punctele de mai sus, un bilet în club cu 20 de lei sau la festival cu 150 – 200 de lei nu mai pare chiar atât de scump, nu? În plus, numai investind în experiențe similare putem ajunge să fim selectivi și să apreciem ceva de calitate. Mai mult, să susținem organizatorii să evolueze, iar într-un final noi să beneficiem de evenimente cât mai bune, de calitate.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!