Alimentaţia pentru weekend

Home $ Articole $ Alimentaţia pentru weekend

by | Dec 10, 2015 | Articole

Cu toţii avem parte de săptămâni prelungite, încărcate, care par să nu se mai termine şi astfel senzaţia de oboseală e prezentă mai mereu. Există câteva trucuri pe care le putem aplica în alimentaţie astfel încât când săptămâna se termină şi weekendul începe, să ne revenim, să ne odihnim şi cel mai important, să ne recăpătăm energia.
Haideţi să aflăm care sunt acestea!

Odată cu venirea iernii trebuie să optăm pentru alimente de sezon, specifice perioadei reci, care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea şi să ne încarce cu vitamine şi minerale.

Usturoiul
Decembrie şi ianuarie sunt lunile de vârf ale îmbolnăvirilor de răceală şi gripă iar usturoiul poate fi un aliat de nădejde în lupta cu acestea. Principalul compus care combate răceala şi gripa este alicina (acelaşi compus care îi conferă mirosul specific), acesta având proprietăţi antibacteriene. Specialiştii în nutriţie recomandă consumul zilnic de usturoi în lunile de iarnă dacă dorim să ne stimulăm imunitatea şi să avem energie.

Portocalele
Portocalele acoperă necesarul zilnic de vitamina C prin 100 ml de suc obţinut din pulpă proaspătă de fruct. Prin acest conţinut ridicat de vitamina C măresc rezistenţa la infecţii, având proprietăţi antihemoragice şi de protecţie vasculară. Alte minerale conţinute de portocale în cantităţi însemnate sunt: potasiul (130mg/100gr), calciu (30mg/100gr), fosfor (15mg/100gr), sodiu (2mg/100gr) şi fier (0,4mg/100gr). Astfel că, o portocală mare sau un fresh din aceste fructe ne vor energiza pentru toată perioada weekendului.

Cătina
Cătina, sau ginsencul românesc, este considerată un vaccin antigripal natural. Acest fapt se datorează conţinutului crescut de vitamina C, fiind mai mare decât cel al măceşului şi de 10 ori mai mare decât al citricelor.
Fructele de cătină sunt considerate polivitamine naturale, acestea pot fi consumate ca atare, în starea lor naturală sau sub formă de sirop, diluat cu apă (se păstrează mult timp la temperatura camerei, datorită peliculei care se formează la suprafaţa lui şi care împiedică acrirea acestuia.).
Cătina este de asemenea bogată şi in beta-caroten, mai mult decât morcovul şi de aici culoarea portocalie a fructelor acesteia.

Scorţişoara
Banala scorţişoară este un excelent antiseptic natural, folosită pentru proprietăţile sale de scădere a colesterolului, trigliceridelor, a tensiunii arteriale şi de normalizare a nivelului de zahăr din sânge.
Pe lângă toate aceste proprietăţi, scorţişoara se clasează printre alimentele cele mai bogate în antioxidanţi, aceasta luptând împotriva stresului oxidativ şi a radicalilor liberi, aşa că poate fi folosită cu succes după o noapte albă de petrecere.

Alimentaţia sănătoasă este necesară bunei funcţionări a organismului, a dezvoltării acestuia şi a prevenirii bolilor cronice. Totuşi, nu este de ajuns să hrănim doar corpul, căci şi creierul şi gândirea ca şi proces contribuie la un tot unitar mai puternic.
Câţi dintre noi nu întâmpinăm dificultăţi de concentrare sau o senzaţie de oboseală după o săptămână la serviciu? Acest lucru poate fi remediat printr-o alimentaţie optimă pentru creier.
Să nu uităm că principalul combustibil al creierului este glucoza şi astfel cerealele au locul lor bine stabilit. Trebuie optat pentru varianta integrală a acestora şi anume pâine integrală, orez, paste integrale, fulgi de ovăz, grâu, secară sau tărâţe. Toate acestea au o cantitate semnificativă de carbohidraţi (glucoză) care vor conferi energie cu eliberare lentă, de-a lungul zilei şi vor îmbunătăţi funcţia creierului.

Glucoza mai poate fi luată şi din fructe şi legume, în special legume ca şi broccoli, morcovi, conopidă, vinete, usturoi, spanac iar ca şi fructe: fructe de pădure, banane, mere, pere, portocale, kiwi, ananas etc. Specialistul Leigh Gibson a constatat „creierul funcţionează cel mai bine atunci când prin fluxul sanguin circulă 25 de grame de glucoză (cantitatea aproximativă pe care o conţine o banană)”.

Dacă ne ghidăm după aceste recomandări avem toate şansele să avem parte de un week-end revigorant, în care ne putem încărca bateriile după o stare de oboseală accentuată. Week-end plăcut!

Iulia Hădărean
Nutriţionist-dietetician
Centrul Medical Asteco
Str. C-tin Brâncuşi nr. 105, Cluj-Napoca
[email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!