Cluj: Unde să bei vin fiert și să pleci vesel

Home $ Articole $ Recomandări $ Cluj: Unde să bei vin fiert și să pleci vesel

by | Jan 5, 2016 | Recomandări

Nu știu cât de mult au simțit ceilalți sărbătorile și zilele libere, însă eu am avut o stare mai oscilantă decât tensiunea arterială a unui octagenar. Dar ceața așezată pe conștiință, din pricina sarmalelor și fripturilor frăgezite, s-a ridicat oficial când cea mai mare parte a populației fericită de creștinism s-a întors la facultate și muncă.

Cu toate astea, astenia de iarnă – dacă există așa ceva – nu se va lăsa dată ușor la o parte în următoarele zile și ar fi indicat să îmbrățișăm activități care ne relaxează și ne îndeamnă să ne bucurăm de sezonul rece; să nu mai încercăm să-l ignorăm ori izgonim din cotidian.

Mercurul din termometre sau cifrele digitale au început recent să arate valori mai mici decât înălțimea unui minion, așa că sunt binevenite niște recomandări de locuri în care putem să profităm de cea mai râvnită băutură tradițională, nu-i așa?!, de sezon…

… vinul fiert sau izvarul: vin încălzit și de cele mai multe ori condimentat cu piper, scorțișoară sau cuișoare, îndulcit cu zahăr și aromat cu mere, portocale și alte fructe asemănătoare. Băutura își are probabil rădăcinile în vinurile condimentate care erau băute în Evul Mediu, de exemplu hypocras, numit după Hippocrates (cel mai vestit medic al Greciei antice).

Târgul de Crăciun – Mai sunt câteva zile în care puteți să vă simțiți turiști în propriul oraș și să vizitați Piața Unirii, îmbrăcată într-un aer boem ce va mai fi recreat abia iarna viitoare. Căsuțele de lemn ale producătorilor locali și meșterilor artizani îmbie la bucate tradiționale și dulciuri de sezon, dar și la băuturi care să încălzească trupul oricui alege să scape puțin de rutina metropolei. Ceaiul este și el destul de căutat, însă primordială rămâne licoarea sângerie cu zahăr și scorțișoară.

Iar dacă nu reușiți să ajungeți în următoarea perioadă și căsuțele se închid, puteți să alegeți în continuare distracția de la patinoar, după care să vă retrageți la căldură, în unul dintre localurile primitoare din Piață.

Yolka – Probabil cel mai lăudat vin fiert din Cluj, preparat și el cu merișoare, mere sau portocale. Design-ul interior și ambientul sunt, de asemenea, tare plăcute, iar locul de pe balcon, cu vedere spre centrul orașului, merită îmbujorarea tenului lângă o cană de vin fiert ce poartă temperaturi mai mari decât deșertul Saharei. În plus, contul tău de Instagram sau Snapchat abia așteaptă să arate niște cadre artsy de aici.

Casa TIFF – Pe cale de a se transforma într-un bistro remarcabil, menținând însă tematica cinematografică, Casa TIFF rămâne o alegere de referință pentru întâlniri de proiect sau pentru relaxare, cu prietenii. Una dintre cele mai bune sugestii de preparare și servire ale vinului fiert le veți găsi, fără îndoială, aici, datorită echipei de barmani care încearcă să ofere o experiență inedită fiecărui oaspete care le trece pragul.

O reclamă de teleshopping ar prinde tare bine: ești iubitor de vin, îți place să-ți pui sângele în mișcare stând pe scaun, dar cauți să oferi un twist diferit băuturii tale? Casa TIFF e locul potrivit pentru tine!

Sisters – Cafeaua nu este singurul preparat din Sisters extrem de apreciat chiar și de cei mai mari critici locali pe teme generale, ci și vinul fiert se află pe listă. Destul de bun încât să îmbie la altă cană și altă cană, ăsta-i locul în care merită să mergi într-o seară fără nicio grijă lumească, alături de oameni lângă care te simți, într-adevăr, bine. Să vă pregătiți reciproc, căci la dileme existențiale și discuții filozofice ajungeți cu siguranță.

Booha Bar – Știm cu toții că Piezișa e strada studenților; cea mai mare densitate a celor care învață cu drag și spor aici se găsește. Iar barurile… recunoașteți că le-ați luat măcar o dată la rând, iar Booha e unul dintre preferate.

Primul lucru încercat aici iarna a fost, bineînțeles, vinul fiert, la recomandarea unei prietene care era deja în Cluj de câțiva ani. Nu mică mi-a fost mirarea când am simțit merișoare, fructe întregi, realizând că ăsta-i motivul pentru care aroma este așa de puternică și plăcută. Gustul dulceag, atmosfera familiară, buna dispoziție și decibelii sistemului audio te atrag să investești ore în barul pe care, destul de repede, ajungi a-ți dori să ai viză de flotant.

Locurile care merită vizitate unde poți să te destinzi în serile friguroase sunt multe și subiective. Așadar, care este locul vostru preferat din Cluj când vine vorba de băuturile calde, numai bune de savurat iarna, sau cum le preparați la voi acasă?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!