Cât costă un fotograf de eveniment?

Home $ Articole $ Editorial $ Cât costă un fotograf de eveniment?

by | Feb 2, 2016 | Editorial

Cu toții vorbim despre festivaluri, concerte, petreceri sau evenimente corporate…
În cazul în care doriți să săriți peste explicații, găsiți la sfârsit concluzia.

De mult timp am vrut să îmi spun părerea referitoare la costurile pe care le aduce un fotograf evenimentelor organizate în Cluj și nu numai. De la o piață destul de simplă acum 7 ani când am început eu, la o piață suprasaturată în oferte de fotografi, poți găsi o multitudine de variante cu calitate de la nivel amator până la profesioniști și creativitate cu rezultate mai mult sau mai puțin originale. Prețul este puternic influențat de experiența fotografului, costurile lui dictate de dorința de a avea un business și de piața în care se află. Nu doar o dată am simțit nevoia să explic de ce costă un fotograf atât, amintind – printre altele – costurile legate de fotografiat (echipamentul, cursurile de perfecționare, softurile de editare, laptop etc), costurile ce țin un business în viață (promovare, investiții diverse, angajați, taxe) și costuri de trai (mâncare, băutura, chirie etc) împreună cu cele de transport. Ignorâdu-se ultimele costuri (uneori și primul), se ajunge foarte ușor la prețuri ireal de mici promise de organizatori sau chiar cerute de fotografi începători. Personal, consider că nivelul minim de plată pentru un fotograf care vrea ca la un moment dat să poată trăi din asta ar fi 70 RON/oră. De ce? Pentru că oricum ai gestiona munca, va fi greu să poți fotografia mai mult de 40 de ore pe lună. Restul timpului îl petrecem în întâlniri cu viitori/foști clienți, editare, arhivare, birocrație, pregătiri pentru diverse evenimente și, binențeles, cursuri sau training-uri.

Hai să calculăm care ar fi venitul dupa 40 de ore: 2800 RON pentru care avem de plătit taxe, majoritatea dand aproximativ 500 RON din această sumă către stat, cheltuieli de trai în Cluj de aproximativ 1000 RON, amortizare lunară pe echipament de 600 RON și să nu uităm de costurile de transport, reclame, sănătate și altele ce se mai adună într-un domeniu în care nu ești angajat, ci îți acoperi tu singur toate cheltuielile. Poate mai rămâne ceva din suma inițială, dar tare mă indoiesc!

Să zicem că ne-am decis că avem nevoie de un fotograf și nu știm ce costuri ar presupune. În timp, am văzut două metode de a colabora cu un fotograf, fiecare cu plusurile și minusurile aferente față de evenimentul/organizația respectivă.

Prima variantă ar fi angajarea unui fotograf full time sau schimbarea poziției cuiva din echipa voastră. Un angajat aduce automat costuri, odată cu salariu, echipament furnizat de local, traininguri, laptop/pc și soft-uri de editare (cu licență). În funcție de numărul de evenimente pe lună, s-ar putea să merite. De cele mai multe ori, însă, am văzut rezultate mediocre în cazul acesta, din cauza faptului că fotografii respectivi nu au experiența necesară. Dacă nu aveți peste 8 evenimente pe lună ca organizator, varianta asta nu-i prea profitabilă. E doar o durere de cap să urmăriți toate costurile și să mai aveți grija ca persoana respectivă să facă treaba cum vă place.

Costuri lunare
Salariu: 2000 RON Brut
Rată echipament foto: 900 RON (include 1 aparat, 2 obiective profesionale și un blitz)
Training-uri: ~100 RON (recomandat)
Rate echipament / editare (pc/software): 200 RON
TOTAL: 3200 RON

Apoi ar fi mai fi varianta asta: faceți un eveniment și căutați un fotograf care să lucreze pentru voi doar în ziua respectivă. Discutând cu un om cu experiență, veți avea mari șanse să primiți ceea ce aveți nevoie. Aici costurile pot fi mari sau mici, în funcție de persoana pe care o alegeți și de nivelul vostru de cunoștință al domeniului. Ca orice serviciu, cât plătești, atât primești. S-ar putea să fiți tentați să luați ce găsiți mai ieftin, însă atenție mare – pe termen lung este o investiție proastă. Vă recomand să optați doar pentru un fotograf care are portofoliu pe genul vostru de evenimente. Aici nu aveți costuri cu salariu propriu-zis, echipament și training.

Costuri lunare
Salariu: 0 RON
Rate echipament foto: 0 RON
Cost luna cu training: 0 RON
Rate echipament / editare (pc/software): 0 RON
TOTAL: 100 RON – 3000 RON

Suma variază în funcție de prețul fotografului cu care colaborați pentru evenimentul/evenimentele discutate. Bonus, aveți flexibilitate să lucrați cu diverși fotografi, alegându-l, până la urmă, pe cel care vă place mai mult.

Concluzie
Personal vă recomand foarte serios să colaborați cu fotografi liber-profesioniști (cum este a doua variantă), să vă creșteți imaginea cu ajutorul acestor oameni care au succes dacă și voi aveți.

Și totuși, cum deosebim oamenii profesioniști de cei amatori? Haideți la Cluj Community Conference și vă voi povesti mai multe în cadrul prezentării mele: “Cum alegem un fotograf de eveniment?”.

Vlad Cupșa

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!