Interviu cu Radu Chelariu, despre cefalopodele mafiote și Ion.

Home $ Articole $ Recomandări $ Interviu cu Radu Chelariu, despre cefalopodele mafiote și Ion.

by | Feb 2, 2016 | Recomandări

Radu este unul dintre speakerii invitați la ClujLife Community Conference, iar sâmbătă ne va vorbi despre ramificarea canalelor de comunicare și marketing online, accentuând potențialul site-urilor dedicate.

Discutând mai multe despre subiectul prezentării sale, am ajuns la Ion…

Să presupunem că Ion are un bar în Cluj, uneori face și evenimente. Îi merge bine, dar din când în când își aduce aminte că nu este singurul din oraș, iar oferta fiecărei seri este destul de variată. Astfel că încearcă să se facă auzit, cum știe el mai bine…

ion

Să zicem că fiecare local are un Ion, cineva care ia decizii în ceea ce privește imaginea și promovarea. Ce impresie generală ți-a lăsat Ion din Cluj, în ceea ce privește promovarea pe online?
Ion-ul local este foarte competitiv, dar nu prea îi place șahul. În general, campaniile locale sunt o declinare a brandului care susține evenimentul. De prea puține ori vedem evenimente din aceeași familie care se simt ca fiind parte dintr-un întreg. Un exemplu pozitiv aici ar fi Electric Castle: promovarea an de an fiind atât on brand cât și o evoluție față de anul anterior.

Într-o mare de alte localuri și evenimente, Ion trebuie să se facă auzit și remarcat, pentru a-și atrage mai mulți clienți și să-i fidelizeze pe cei care i-au trecut deja pragul. Cum ți se pare comunicarea lui Ion în online? Crezi că valorifică potențialul acestui mediu sau pur și simplu este prezent peste tot pentru că așa a văzut la vecinii săi?
Inerent, nu e nimic în neregulă cu a fi peste tot. Problema e, mai degrabă, a spune tuturor. Să ai o campanie multi-channel e chiar benefic pentru orice business ai avea. Să ai o campanie multi-channel care are în target absolut toată lumea, e o risipă de eforturi – și umane și financiare. Spre deosebire de mediul offline, unde advertising-ul funcționează mai mult sau mai puțin pe ideea de arunca nada și vezi ce prinzi, avantajul mediului online este că poți să ajungi la publicul tău țintă cu o eficiență neegalată. Dar, pentru o campanie online de succes ai nevoie nu doar să știi cui vorbești ci să le vorbești, să pornești un dialog, să creezi legături, nu doar echivalentul online unui poster de pe un stâlp stradal.

La general vorbind, Ion nu prea investește în site-ul propriu și se axează mai mult pe Facebook, poate și alte rețele sociale. De ce crezi că a ajuns site-ul pe plan secundar?
De obicei sunt două motive care duc la ignorarea unei prezențe online centrale – site-ul unui local sau eveniment. Primul ar fi lipsa de cunoaștere a avantajelor și beneficiilor pe care le aduce cu sine deținerea și, mai ales, valorificarea propriului tău colț de Internet. De la date precise despre o campanie până la dezvoltarea unui hub central pentru evenimente viitoare, încă nu s-a inventat o unealta online mai de folos pentru un business. Al doilea motiv ar fi cel financiar. Crearea și, mai ales, menținerea unui site propriu aduce cu sine costuri în plus, pe când o pagină de Facebook sau un cont de Twitter, prin comparație, taie mult mai puțin dintr-un buget, de mult ori restrâns.
Ce este important ca un business să înțeleagă este că un site propriu reprezintă o investiție în propriul business. Sigur, vorbim de un site propriu care ar fi menținut și care ar fi folosit la potentialul său maxim. Un simplu site de prezentare e cam la fel de folositor cum e un background de pagină de Twitter.

Care ar fi avantajele unui pe site, pe lângă prezența pe social media, pe care probabil Ion nu le observ[?
E o problemă de înțelegere a scopului fiecăreia dintre aceste unelte – site și social media. De prea multe ori vedem business-uri care vorbesc către public, ușor similar cu celebrele discursuri ale răposatului de la balconul Comitetului Central. Prea puține branduri înțeleg că Social Media, indiferent de forma sa, este o unealtă prin care poți și ar trebui pornite dialoguri cu publicul.
Prin comparație, site-ul este unealta potrivită prin care informezi publicul tau. Mai mult, pentru că, prin natura sa, un site îți oferă libertate de exprimare, imaginea unui brand, o campanie, un eveniment etc. se pot exprima mult mai coerent și eficient decât ar putea-o permite o rețea socială.

Cum ai rezuma o recomandare pentru Ion, de a adapta o strategie multi-channel?
Focus, focus, focus.
Ioane, ai un buget și-așa plăpând. Target-ează mai bine, investește într-o campanie scalabilă și folosește-te de site-ul brandului tău (daca ai) ca punct final al campaniei. Dacă tot îmi plac mie cefalopodele mafiote, imaginează-ți că brațele caracatiței sunt diferitele rețele sociale cu care ademenești targetul și, rând pe rând, îi duci pe fiecare în gura … pardon, site.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!