Retrospectiva TIFF @ Cinema Victoria

Home $ Cinema $ Retrospectiva TIFF @ Cinema Victoria

by | Feb 11, 2016 | Cinema

Retrospectiva TIFF
12-25 februarie

Prețul biletelor este de 10 lei întreg și 8 lei – redus pentru elevi, studenți și seniori. Biletele se pot achiziționa de la casieria Cinema Victoria.

PROGRAMUL FILMELOR:

Vineri, 12 februarie, ora 17:00
Mlaştina / La isla minima

Producţie: Spania, 2014
Gen: crimă,thriller, (105 min.)
Regia: Alberto Rodríguez
Cu: Raúl Arévalo, Javier Gutiérrez, Jesús Ortiz, María Varod

Premii si festivaluri: o nominalizare Academia Europeana de Film- Premiul publicului pentru cel mai bun film;TIFF 2015-secţiunea Umbre;10 premii Goya;a adunat 42 premii si 32 nominalizări

Cel mai recent film a lui Alberto Rodríguez este tipul de poveste care sondează sufletele oamenilor cu probleme. Un thriller spaniol , bântuit de fantoma lui Franco. Suntem in Spania anilor ’ 80. Doi poliţişti,un idealist de stânga Pedro (Raúl Arévalo) şi un exfascist Juan (Javier Gutiérrez),anchetează dispariția misterioasă a două surori, după o fiesta locală.

Sâmbătă, 13 februarie, ora 17:30
Joi, 25 februarie, ora 17:30
De ce eu?

Producţie: România ,2015
Gen:crimă ,dramă ,thriller(125 min.)
Regia: Tudor Giurgiu
Cu: Emilian Oprea, Dan Condurache, Mihai Constantin, Virgil Ogăşanu

Premii și festivaluri : Festivalul de Film de la Berlin 2015

Bazat pe fapte reale, “De ce eu?” spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupţie în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. Un film foarte actual ,de neratat.
* Filmul a fost proiectat în premieră mondială în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin, lungmetrajul lăsând o impresie foarte puternică

Duminică, 14 februarie, ora 17:30
Miercuri, 24 februarie, ora 17:30
Poveşti trăsnite / Relatos salvajes

Producţie:Argentina,Spania ,2014
Gen:comedie,thriller( 122 min.)
Regia: Damián Szifrón
Cu: Rita Cortese, María Marull, Julieta Zylberberg, Erica Rivas, Darío Grandinetti

Premii și festivaluri : o nominalizare Oscar( cel mai bun film străin ); o nominalizare Cannes; TIFF2015;: San Sebastian Film Festival: Premiul publicului (Cel mai bun film european); Premiile Goya: Cel mai bun film din America Latină, 9 nominalizari; filmul a adunat 23 de premii si 37 de nomimalizări.

Şase povești în care personajele sunt plasate în situații extreme, absurde , sunt stăpânite de impulsuri violente,dornice de răzbunare. Inegalitatea, nedreptatea și cerințele lumii în care trăim duc la stres si depresie pentru mulți oameni. Acesta este un film despre acei oameni. Vulnerabili în fața realității care ii schimbă , personajele din Povești trăsnite devin imprevizibile, trec linia subțire care desparte civilizația de barbarie.

Luni, 15 februarie, ora 17:30
Comoara

Producţie: România ,2015
Gen:dramă (89 min.)
Regia: Corneliu Porumboiu
Cu: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Cristina Toma, Nicodim Toma

Premii și festivaluri :Cannes 2015 Premiul Un Certain Talent, secţiunea Un Certain Regard – Corneliu Porumboiu
Corneliu Porumboiu – premiat în 2009 cu Marele premiu al Juriului pentru Polițist, adjectiv – a obtinut pentru filmul Comoara premiu special, Un Certain Talent,la Cannes 2015.

* The Hollywood Reporter: Porumboiu, „una dintre mințile cele mai fascinante care lucrează astăzi în cinematografie”
* The Hollywood Reporter. „Săpatul după o comoară îngropată este probabil cea mai bună metaforă pentru a descrie ceea ce înseamnă să urmăreşti filmele cineastului român Corneliu Porumboiu: trebuie să sapi mult dincolo de suprafaţă, dar în final vei găsi ceva de valoare durabilă”

Marţi, 16 februarie, ora 17:30
Sicario:Asasinul / Sicario

Producţie:SUA ,2015
Gen: actiune,drama (121 min.)
Regia: Denis Villeneuve
Cu: Josh Brolin, Jon Bernthal, Emily Blunt, Benicio Del Toro

Premii si festivaluri:o nominalizare Cannes- Palme d’Or – Denis Villeneuvee

Sicario ne aruncă în lumea de coșmar a corupției şi a traficului de droguri transfrontalier între Mexic și Statele Unite. In acest thriller mistuitor Emily Blunt (care aminteşte de ferocitatea de oțel a lui Jodie Foster în “Tăcerea mieilor”), Josh Brolin, și Benicio Del Toro fac parte din echipa de elită a guvernului SUA în războiul împotriva drogurilor. Villeneuve a facut încă o dată un film impecabil după Incendii/Incendies (2012) şi Prizonieri/ Prisoners (2013).

Miercuri, 17 februarie, ora 17:30
Tribul / Plemya

Productie: Ucraina, Olanda ,2014
Gen:crima, drama (130 min.)
Regia: Miroslav Slaboshpitsky
Cu: Yana Novikova, Rosa Babiy, Grigoriy Fesenko, Alexander Dsiadevich

Premii si festivaluri : un premiu şi o nominalizare Cannes

Acțiunea se petrece într-o școală pentru surdo-muți, actorii sunt non-profesioniști surdo-muți, iar filmul nu conține nici dialog, nici subtitluri. Tribul te forțează să priveşti, fără să clipeşti în abisul depravării umane totale. Tribul este o piesa unică de cinema.
*”Cinema-ul nu încetează să surprindă și uimească, iar debutul Slaboshpitsky te va lăsa literalmente fară cuvinte.”(Cine Vue)

Joi, 18 februarie, ora 17:30
Nori peste Sils Maria Clouds of Sils Maria

Productie: Franţa, Elveţia, Germania ,2014
Gen:dramă (124 min.)
Regia: Olivier Assayas
Cu: Chloë Grace Moretz, Juliette Binoche, Kristen Stewart, Brady Corbet

Premii si festivaluri: o nominalizare Cannes Palme d’Or – Olivier Assayas. Cel mai recent film al renumitului cineast francez Olivier Assayas, Clouds of Sils Maria, a fost unul dintre cele mai apreciate din competiția Cannes 2014. O dramă complexă, fermecătoare,inteligentă care explorează relații și rivalități într-un mod rar văzut pe ecran,cu un trio fascinant ,actrițele Juliette Binoche, Kristen Stewart și Chloë Grace Moretz.

Intens și subtil, realizat la dorința lui Juliette Binoche, care l-a provocat pe Assayas să-i creeze un personaj complex, filmul urmărește o actriță (Binoche) pusă în fața provocării de a juca în aceeași piesă controversată despre două lesbiene care i-a adus celebritatea cu 20 de ani în urmă.
*Olivier Assayas este unul dintre regizorii favoriți ai Cannes-ului, cu peste zece filme selecționate.

Vineri, 19 februarie, ora 17:30
Tinereţe / Youth (La giovinezza)

Producţie: Italia, Franţa, Elveţia, Marea Britanie, 2015
Gen:dramă, (118min.)
Regia: Paolo Sorrentino
Cu: Rachel Weisz, Paul Dano, Michael Caine, Harvey Keitel , Jane Fonda

Premii si festivaluri: 2 nominalizări Globul de Aur cea mai buna actriţa în rol secundar – Jane Fonda, cel mai bun cântec original – David Lang ;o nominalizare Cannes Palme d’Or – Paolo Sorrentino;Premiile Academiei Europene de Film (Berlin decembrie 2015)-3 premii – cel mai bun film, cel mai bun regizor cel mai bun actor – Michael Caine;filmul a adunat 11 premii si 22 nominalizări

De la tinereţe la senectute, o incredibil de frumoasă lecţie la răscrucea dintre trecut şi viitor .Să nu pretindem că înţelegem bătrâneţea, ea, e ”cea mai mare surpriză a vieţii”, cum bine spunea Tolstoi. Doi buni prieteni Fred ( Michael Caine) și Mick( Harvey Keitel) reflectează asupra vieții lor în timp ce se afla în vacanță în Alpii elvețieni. Este o poveste a luptei eterne între vârsnici și tineri, trecut și viitor, viață și moarte, despre angajament și trădare. Un film minunat plin de magie și melancolie discretă,un tratat sublim şi grijuliu despre îmbătrânire.

Sâmbătă, 20 februarie, ora 17:30
Amy

Producţie: Marea Britanie ,2015
Gen: biografic,documentar (128 min.)
Regia: Asif Kapadia
Cu: Amy Winehouse

Ce talent, ce femeie, ce poveste tristă! Muzica a făcut-o stea, viața personală…i-a luat viaţa. O privire tristă la viața scurtă, a celei mai mari şi controversate artiste britanice Amy Winehouse. Fanii şi criticii laolaltă i-au aclamat farmecul necizelat, umorul incisiv şi combinaţia unică de jazz şi soul care îi caracterizau muzica . Cu un talent incontestabil de compozitoare , muzica pe care a scris-o este, fără excepţie, profund personală, de o candoare brutală.

Un film pentru fanii muzicii lui Amy, dar si pentru cei care apreciază adevărata măiestrie .
Un documentar trist, interesant, bine facut.
*Cele două discuri lansate în timpul vieţii sale, “Frank” şi “Back to Black” , recompensate cu cinci premii Grammy , s-au vândut în peste 12 milioane de exemplare în întreaga lume.
*Amy -cele mai mari încasări în Anglia din toate timpurile pentru un filmul documentar.

Duminică, 21 februarie, ora 17:30
Aferim!

Producţie: România, Germania, Cehia, 2015
Gen:dramă,istoric (108 min.)
Regia: Radu Jude
Cu : Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu, Şerban Pavlu,Gabriel Spahiu , Alexandru Bindea,Teodor Corban

Premii si festivaluri : Ursul de Argint Berlin 2015 –cel mai bun regizor Radu Jude ;o nominalizare Ursul de Aur Berlin 2015 Radu Jude
“Aferim, care înseamnă ”bravo” în limba turcă, spune, cu umor, povestea unui zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban care, însoţit de fiul său, caută un sclav ţigan. Prin costume, peisaje şi muzica, pelicula recreează atmosfera unui tărâm care s-a aflat mai bine de 4 secole sub stăpânire otomană. Vorbeşte despre condiţia femeii, a sclavului, dar şi despre diferenţele etnice.
Regizorul Radu Jude propune prin acest film o cercetare a mentalităţilor vremii. Acţiunea are loc in secolul al 19-lea, în Tara Românească. La Berlin filmul a fost comparat de critică cu 12 ani de sclavie.
*”Variety”- “o reprezentare excepţională, profund inteligenă asupra unei perioade istorice cheie, cu ramificaţii semnificative din acea epoca.”

Luni, 22 februarie, ora 17:30
Sarea pământului / Le sel de la terre

Producţie: Franţa, Italia, Brazilia,2014
Gen:biografic,documentar (110 min.)
Regia: Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado
Cu : Wim Wenders, Juliano Ribeiro Salgado

Odă pentru frumuseţea planetei .
Forțat să fugă dn cauza dictaturii ,din Brazilia, țara sa, în anii 1960, exilat în Franța, dar călătorind în întreaga lume, Sebastião Salgado a devenit în 1970 unul dintre cei mai faimosi fotografi ai epocii sale.El pleacă în descoperirea unor teritorii virgine ,a faunei şi florei sălbatice, a unor peisaje grandioase. Viața și opera sa sunt văzute prin ochii fiului său Juliano și regizorul Wim Wenders, el însuși fotograf, care l-au însoțit în ultimele sale călătorii.

Marţi, 23 februarie, ora 17:30
O nouă odisee greacă / Xenia

Producţie: Grecia, Franţa, Belgia, 2014
Gen:dramă, (134 min.)
Regia: Panos H. Koutras
Cu: Yannis Stankoglou, Nikos Gelia, Kostas Nikouli
Premii si festivaluri: o nominalizare la Cannes – Premiul Un Certain Regard – Panos H. Koutras; marele câștigător al Hellenic Film Academy Awards 2015 (Cel mai bun film, actor secundar, scenariu, montaj, costume).
Un road movie delicios despre dragostea de nezdruncinat dintre doi frați care pornesc în căutarea tatălui pe care nu l-au întâlnit niciodată. O poveste din realităţile Greciei contemporane, o naţiune frumoasă, dar distrusă de criza economică ,un loc în care xenofobia, rasismul și homofobia par să se agraveze.

sursa

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!