Ce-și doresc clujenii de la un loc de muncă

Home $ Știri Cluj $ Ce-și doresc clujenii de la un loc de muncă

by | Feb 17, 2016 | Știri Cluj

Ce-și doresc clujenii de la un loc de muncă și câți dintre ei s-ar muta în alt oraș pentru un job mai bun

Peste 66% dintre clujeni declară că sunt dispuși să se mute în alt oraș pentru un job mai bun, potrivit studiului realizat în toamna anului trecut în rândul candidaților de la Târgul de Cariere. Conform cercetării, 66,26 la sută dintre respondenții din Cluj afirmă că ar accepta un loc de muncă în altă localitate, fie în țară, fie în străinătate. De altfel, după sibieni, clujenii sunt locuitorii cei mai puțin dispuși la relocare, conform studiului efectuat în Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș. La polul opus, 78,4% dintre ieșeni ar schimba orașul pentru un job mai bun, același lucru l-ar face 71% dintre bihoreni, în timp ce în Mureș procentul disponibilității la relocare este de 69%, iar în Sibiu de aproape 65%.

Din punctul de vedere al implicării în activități de voluntariat sau munca într-un ONG, aproape 59% dintre respondenții din Cluj spun că au făcut voluntariat ori au făcut parte dintr-un ONG pentru mai mult de 6 luni. În cazul tinerilor IT-iști din Cluj, procentul este chiar mai mare, de 73,53%.

Ce îi motivează pe clujeni să aleagă o companie
În cadrul cercetării realizate la Târgul de Cariere, ediția de toamnă, candidații au oferit informații legate de motivația și așteptările lor de la viitorul loc de muncă. Astfel, 41,18% dintre candidații clujeni care au răspuns cercetării afirmă că reputația companiei este foarte importantă pentru ei, 53,99% consideră că e destul de importantă, în timp ce pentru 15% dintre respondenți reputația companiei este puțin sau deloc importantă.

Un aspect extrem de important pentru clujenii care își caută un loc de muncă este posibilitatea de promovare pe care o au în cadrul organizației. 64,42% dintre cei care au participat la cercetare la Cluj spun că este foarte importantă pentru ei această componentă, în timp ce 31,29% o consideră destul de importantă. La polul opus, 4,29% dintre candidații clujeni incluși în cercetare consideră că posibilitatea de promovare este puțin importantă pentru ei. În plus, 54,91% dintre respondenți afirmă că programele de dezvoltare profesională sunt foarte importante pentru ei, 41,10% afirmă că sunt destul de importante, în timp ce 3,99% spun că aceste programe sunt puțin importante.

O cercetare separată i-a vizat pe candidații de la Târgul de Cariere în IT de la Cluj-Napoca. Aici rezultatele au fost apropiate de cele înregistrate în rândul candidaților de la Târgul Global. Totuși, apar câteva diferențe. Față de candidații de la Târgul Global, IT-iștii sunt mai dispuși să se mute în alt oraș (66,26% disponibilitate de relocare în rândul candidaților de la Târgul Global față de 70,59% la Târgul în IT). În plus, candidații în IT declară în măsură mai mare că au făcut voluntariat, față de candidații care au participat la Târgul Global (73,53 la IT și 58,89% la Global).

Studiul a fost efectuat în 6 orașe – Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș – în lunile octombrie și noiembrie 2015, pe un eșantion de 1160 de persoane, dintre care 326 de clujeni care au participat la Târgul de Cariere Cluj Global și 111 de IT-iști participanți la Târgul de Cariere în IT.

Acces la mii de candidați și interviuri pe loc
Companiile care participă la Târgul de Cariere (TdC) au posibilitatea de a întâlni peste 5.000 de candidați la TdC Cluj Global, peste 2.000 de pasionați și specialiști în tehnologie la Târgul de Cariere în IT și alte câteva mii în celelalte orașe. În plus, recrutorii pot alege să facă interviurile pe loc, în cadrul evenimentului. De asemenea, companiile pot organiza seminarii pe diverse teme, special pentru candidați, dar și competiții contra-cronometru dedicate pasionaților și profesioniștilor din IT, Speed Coding Challenge.
Până acum, și-au anunțat participarea la TdC Cluj câteva zeci de companii printre care Accesa, Emerson, Intacct Development, Lidl, Accenture, Bombardier, Bosch, buw, Coresystems Software, E.ON Business Services, Kaufland, Garmin, McDonald’s, Moqups, msg systems România, Office Depot, Porsche Engineering, Siemens, Steelcase, Sykes, Terapia – a SUN PHARMA Company.

Anul acesta, Târgul de Cariere împlinește 10 ani de activitate. Ediția de primăvară a târgului va avea loc în perioada martie-aprilie în 7 orașe din România și Republica Moldova. Târgul de Cariere Cluj Global va avea loc în 29-30 martie, iar Târgul de Cariere în IT în 31 martie-1 aprilie, ambele se vor desfășura la Sala Polivalentă.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!