Portretistică transilvană @ Muzeul de Artă

Home $ Cultural $ Expozitii $ Portretistică transilvană @ Muzeul de Artă

by | Feb 19, 2016 | Expozitii

Portretistică transilvană de secol XIX în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca
(Colecția Casinei din Cluj)

24 februarie – 20 martie 2016

Inaugurarea oficială va avea loc miercuri, 24 februarie 2016, ora 18:00, în prezența domnilor Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Vekov Károly, președinte al Casinei din Cluj, precum și a curatorului expoziției, doamna Pásztor Csenge Bíborka.

Consacrată genului portretistic, expoziția își propune să prezinte, în premieră, un fond patrimonial inedit, de certă importanță artistico-documentară, care lărgește perspectiva asupra producției picturii de șevalet transilvănene din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, el reprezentând, totodată, și o mărturie valoroasă cu privire la un aspect semnificativ al istoriei orașului, și anume destinul așa-numitei „Casine din Cluj” și a colecției sale de portrete.

„Casina din Cluj” a fost înființată în anul 1833 de către reprezentanții nobilimii transilvănene, după modelul cluburilor englezeşti de la începutul secolului al XIX-lea, lucrările de construcţie ale sediului său monoetajat de pe strada Deák Ferenc (actualul Bulevard al Eroilor nr. 16) fiind încheiate la finele veacului. Costurile de amenajare a spaţiilor interioare ale noului aşezământ – mobilier, tablouri, inclusiv porțelanuri – au fost acoperite integral din donaţiile publice ale membrilor, nefiind însă exclusă nici posibilitatea ca, după finalizarea înălțării sediului, să fi fost achiziţionate și alte piese de utilitate.

Curator: Pásztor Csenge Bíborka
Comisar de expoziție: Alexandra Sârbu

Restaurarea unui număr de patru portrete de șevalet dintre cele aflate în expunere a fost realizată către domnul Ioan Muntean, expert-restaurator acreditat de Ministerul Culturii. Expoziția este deschisă publicului spre vizitare până în data de 20 martie 2016, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!