Filmul văzut din interior: documentare cu și despre cinema la TIFF 2016

Home $ Cinema $ Filmul văzut din interior: documentare cu și despre cinema la TIFF 2016

by | Apr 12, 2016 | Cinema, Festivaluri, Știri Cluj

O serie de documentare remarcabile, care explorează viziuni diferite ale regizorilor asupra propriei meserii și aduc un omagiu artei cinematografice, vor fi reunite într-o secțiune specială intitulată Cinema, Mon Amour la Festivalul Internațional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie).

Cele peste zece filme din program vorbesc despre cinema din multiple perspective: de la filme cult sau curente cinematografice la regizori sau actori celebri; de la figuranți la fanii înstare de orice pentru eroul favorit; de la mecanismele turnajului și jocurile de putere de pe platoul de filmare, la sălile și arhivele de cinema. Și, nu în ultimul rând, despre felulîn care uneori filmul afectează viațareală.

Impactul filmului asupra vieților oamenilor de rând este studiat în Once Upon a Dream: A Journey to the Last Spaghetti Western.  The Wolfpack, debutul regizoarei Crystal Moselle (Marele Premiu al Juriului la Sundance2015), spune povestea incredibilă a șase frați care au trăit 14 ani izolați de societate într-un apartament din Manhattan și a căror singură realitate este colecția de filme pe care o reproduc cu fidelitate între patru pereți. Hitchcock/Truffaut prezentat în premieră la Cannes 2015, are la bază înregistrarea originalăa întâlnirii marcante dintre François Truffaut și Alfred Hitchcock din 1962 și cartea de conversații despre arta regizorală ce a rezultat, o veritabilă Biblie cinematografică.

I Don’t Belong Anywhere: The Cinema of Chantal Akerman(r. Marianne Lambert)analizează cele peste 40 de filme din cariera renumitei regizoare belgiene recent dispărute dintre noi și originile limbajului său cinematografic. De asemenea, se vor viziona Ingrid Bergman: In Her Own Words si Helmut Berger, Actor, For the love of a Man, A Flickering Truth, It all started at the end, Cinema, Mon Amour si multe altele. 

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!