Artă stradală și multe zâmbete la Jazz in the Street

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Artă stradală și multe zâmbete la Jazz in the Street

Sâmbătă s-a întâmplat un maraton de aproximativ 12 ore de street performance-uri care au scos clujenii din cotidianul anost al unei zile de sâmbătă obișnuite. Este prima oară când se organizează un astfel de festival dedicat artei stradale la Cluj-Napoca și poate chiar în țară, singurul concept care se apropie de ideea aceasta fiind Street Delivery din București.

Străzile orașului au găzduit arta sub mai toate formele ei: jocuri, dansuri, concerte, fotografie, teatru de improvizație și teatru de păpuși, animație, numere de magie și multe, multe altele. Unele zone care au fost activate probabil i-a făcut pe nou-adoptații Clujului să folosească Google Maps, însă asta nu te putea încuraja decât să fii mai atent la locurile prin care treci și să le descoperi într-o altă lumină.

Programul s-a arătat cuprinzător și diversificat. De la numerele de step și dans țigănesc sau animațiile Fantasmagia de pe strada Iuliu Maniu, până la cele două surprize de pe Bulevardul Eroilor, concertele de jazz ori străduța cu panseluțe din spate de la Sora, spectacolele au furat zâmbete de toate vârstele și chiar au făcut lumea un loc mai bun. Nu titlurile tabloidelor sau campaniile politicienilor sunt senzaționale, ci atmosfera Jazz in the Street care a plutit prin oraș în acest weekend a fost așa.

Surprizele au fost la tot pasul – chiar dacă știai ce apare în program la o anumită oră, nu știai ce o să găsești când ajungi acolo, iar interacțiunile dintre performeri și public au fost tare încurajatoare pentru toți cei implicați. Puteai să vezi în ochii privitorilor admirație și recunoștință la adresa celor din fața lor. Așa că am vrut să aflu și fragmente din părerile artiștilor în legătură cu proiectul în care s-au implicat. Primul pe care “l-am luat la întrebări” la finalul reprezentației sale a fost Adrian Strâmtu, cu al cărui număr de step m-am întânit chiar când am ajuns pe strada în oglindă.

Cum ți s-a părut publicul? De cât timp faci step și cum ai ajuns să practici asta?
Fac step de 9 ani și am început ca autodidact, urmărind tutoriale pe Internet. Am început să merg la workshop-uri prin Europa, am fost la Stockholm, la Berlin. Stockholm-ul are cel mai mare festival de gen din Europa, printre cele mai mari din lume. Publicul mi s-a părut fain, receptiv. Eu am improvizat, nu m-am bazat pe o structură organizată, presupun că dacă aș fi avut o structură mai bine punctată, ar fi fost și mai reușit.

A urmat, apoi, Fantasmagia, cu mimii și prietenele lor colorate care i-au antrenat și pe cei mici, și pe cei mari, în câteva zeci de minute de distracție. Am fost atentă la reacțiile copiilor și mi-am dat seama că sunt fascinați de personajele din fața lor. Pe Cezara am întrebat-o cum i se pare ideea de a scoate arta în stradă la Cluj: “Mi se pare că acest oraș este un loc în care chiar te poți distra la colț de stradă și chiar asta au și încercat organizatorii să facă. Mie mi-a plăcut super, super mult, am putut să cunosc artiști noi și oameni super interesanți. M-am distrat și sper să se facă cât mai des lucruri de genul acesta, pentru că aduce oamenii împreună și arată că orașul este plin de viață.” 

Paul, unul dintre cei trei mimi, mi-a spus cum i se pare ideea continuării unor astfel de acțiuni și ce reacții au copiii la vederea lor: “Eram în Parcul Mare la CooltUrban, la un concurs de breakdance, când a venit clovnul Copăcel și m-a întrebat dacă mi-ar plăcea să fac ce face el. Am spus că dacă aș putea, aș încerca. Acum fac asta deja de 1 an și jumătate și da, mi s-ar părea foarte ok să se mai facă evenimente similare. Lumea e super, copiii sunt entuziasmați. Copiii ne recunosc de la evenimente – fiecare om de la Fanstasmagia are personajul său, cu cât acorzi mai multă atenție și devii mai bun pe acel plan, cu atât mai mult găsești răsplată în bucuria copiilor care te recunosc. Ăsta este scopul nostru: să împărțim bucurie și foarte multe zâmbete.” Și chiar reușesc peste tot pe unde merg! Apropo, îi găsiți în fiecare duminică la pensiunea La Mesteceni, detalii aici.

Apoi m-am mutat pe Eroilor, unde de la 16.30 a avut loc apariția surpriză a lui Adrian Despot, vocalistul Vița de Vie, alături de Cezar Popescu. O sesiune unplugged cu piesele trupei, cântate la mai multe instrumente muzicale. Și tot aici, pe fundalul concertelor de seară, un moment neplanificat a fost și cel al lui Cristian Gog, care a făcut de la trucuri până la momente de hipnoză, cu participarea trecătorilor a căror atenție a acaparat-o imediat: “Mereu mi-am dorit să fac asta în stradă!”

Seara am încheiat-o pe strada Ion Rațiu, cu o expoziție de fotografie captivantă unde am încercat să deslușesc locurile imortalizate din oraș. Am surprins un gest frumos, o fată i-a oferit unei bătrânele care stătea la geamul apartamentului în care locuiește panseluța pe care a luat-o de pe Str. David Ferenc. Tot aici m-am fotografiat la activarea sponsorului, am învățat să țin o mandolină în mână, și am oprit băieții de la Armonic Fusion, care mi-au răspuns, la fel, la o întrebare.

Cum ați simțit evenimentul și publicul care v-a ascultat?
Remus, Octavian, Mihai, Sergiu: “Mi s-a părut mult mai popular decât presupun că se aștepta multă lume. Nu știu numărul de persoane prezente, însă pare uriaș – oamenii mi s-au părut chiar foarte receptivi și civilizați. Lumea de aici este foarte diferită și deschisă la genul ăsta de muzică. Oportunitatea care ni s-a oferit este foarte importantă pentru trupă, suntem la început, am început acum un an de zile și până acum am cântat în câteva localuri din Oradea și evenimente, dar Jazz in the Street a fost cel mai mare la care am participat. Concertul a fost bine organizat și o experiență frumoasă. Wonderful!”

Zonele trezite din “amorțirea” zilnică au fost Piaţa Mihai Viteazu, străzile Iuliu Maniu, Andrei Şaguna, David Ferenc, Bd. Eroilor, IL Caragiale, Ion Raţiu și Casa Matei Corvin (aici au fost demonstraţii de desen după un model uman). Seara s-a încheiat cu concertul lui Dominic Miller din curtea Muzeului de Artă.

A video posted by Catalin Pop (@catalinpop82) on

Corina Brândușan. PR manager, a vorbit aici despre scopul evenimentului:

“Unul dintre scopuri e să identificăm artişti debutanţi care îşi doresc să se expună în faţa publicului, dar n-au avut ocazia. La Jazz in the Street avem şi debutanţi, avem şi oameni care deja au urcat pe scene şi concertează în mod frecvent. Ştim că sunt mulţi artişti care îşi doresc să performeze, dar nu prea au public. Atunci, am zis să gândim un eveniment integrator cu zeci de astfel de reprezentaţii unde un om la început pe drumul artistic șă poată lua cumva pulsul evenimentului, să vadă cum reacţionează strada la un eveniment, care e feedback-ul. Al doilea scop e să animăm oraşul, să găsim evenimente şi contexte prin care să-i determinăm pe oameni să iasă în stradă, să se bucure de oraşul acesta frumos pe care îl avem”.

Deja-s multe cuvinte pentru trăirile care oricum nu pot fi redate. Vă îndemn doar să (re)vedeți toate pozele și videoclipurile pe care le găsiți de la Jazz in the Street, în fiecare veți găsi noi și noi motive să iubiți Clujul. În rest, musai de mers la Jazz in the Park (27.06 – 3.07), oamenii ăștia fac lucruri tare faine!

Voi ați ajuns sâmbătă la Jazz in the street? Cum vi s-a părut?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!