Gusturile se discută…cu Chef Foa la Street Food Festival Cluj

Home $ Articole $ Recomandări $ Gusturile se discută…cu Chef Foa la Street Food Festival Cluj

by | Apr 28, 2016 | Recomandări

Multă lume îl recunoaște de la TV, însă puțini știu că Florin Scripca, cunoscut în lumea bucătăriei drept Chef Foa, este un gurmand și un pasionat de adrenalină pe care cu siguranță cu toții ni l-am dori ca prieten atunci când poftim la ceva delicatesă, ori ne împiedicăm de vreo provocare culinară. Anul acesta Chef Foa a descoperit cea mai tare experiență culinară la Cluj-Napoca, motiv pentru care recomandă Street Food Festival.

Chef Foa a început să bucătărească de mic alături de mama sa cu care purta un adevărat război în bucătărie pentru ustensilele și gusturile familiei. De atunci el a și-a dezvoltat pasiunea pentru mâncare în pasiunea pentru gătit, în pasiunea pentru bucătărie. Foa va fi prezent anul acesta la Street Food Festival (7-10 Iulie), unde va încânta publicul cu delicatese una și una și va găti alături de echipa sa de la Flavours cel mai mare dinner realizat vreodată în România. Cu siguranță că simți și tu deja mirosul preparatelor delicioase, dar te rugăm să mai aștepți puțin și să urmărești website-ul oficial: streetfoodfestival.ro unde vei afla cum poți să îți rezervi un loc pentru farfuriile lui Foa.

Până în iulie însă mai e destul, așa că ne-am decis pentru început să ne băgăm puțin nasul în farfuria lui și să aflăm mai multe despre mâncăciosul Foa.

Să începem cu debutul tău în domeniul culinar. În copilărie, atunci când te-ai decis că vrei să te apuci de bucătărie, care a fost lucrul la care visai mereu cu ochii deschiși?
Florin: Faptul că m-am apucat de gătit a fost mai mult o joacă, un hobby, ce de-a lungul timpului a devenit un job full time. Visam să creez, să găsesc gusturi și combinații inedite, să îi văd pe cei care gustă mâncarea că se bucură cu adevărat. De fapt, asta visez si acum!

Și acum…spune drept. Lingeai oalele mamei tale atunci când gătea creme pentru prăjituri?
Florin: Restul de cremă de la prăjituri e cel mai bun, dar îmi plăcea la fel de mult să mă apuc să gătesc eu ceva de la 0.

Dar când folosea mixerul pentru prepararea dulciurilor…împărțeai cu frații tăi paletele, sau se isca vreun război în trei?
Florin: Bună întrebare, nu-mi amintesc revoluții pe subiectul acesta, deci cred că eram destul de împăciuitori.

Știm că la tine în familie nu ești singurul pasionat de bucătărie. Ce vrem noi să știm e…cine e maestru bucătar în ale dulciurilor la voi în familie la sărbătorile de Crăciun și Paște?
Florin: Oricine ar găti ceva, pentru mine cea mai bună mâncare e tot cea făcută de mama. Inevitabil îmi amintește de copilărie și de bucuria meselor în familie și de aceea mă și ghidez după multe dintre rețele ei clasice, pe care le reinventez în bucătăriile de la Stradale sau de la Flavours.

Ai declarat recent într-un interviu că “ești într-o permanentă goană după gusturi noi.” Dacă ar fi să iei o pauză, unde și ce ți-ai dori să faci?
Florin: Sincer, nu mi-aș dori să iau o pauză, pentru că nu simt deloc că muncesc. Dacă mă întrebi ce îmi place să fac atunci când nu gătesc, este să călătoresc și să experiemntez gusturi din locuri exotice.

Care consideri tu că este ingredientul tău secret care face ca “laboratorul lui FOA” să “meargă ca uns”?
Florin: Pasiunea e cel mai important ingredient. Asta le spun și colegilor mei de echipă. Chiar dacă nu ești expert de la început, contează foarte mult să vrei să te dezvolți și să simți că locul tău e în bucătărie.

Revenind la experiența ta culinară, ai deja peste 15 ani la activ în bucătării din întreaga lume. În opinia ta, sunt românii mai puțin mâncăcioși decât alții?
Florin: Nu cred că putem spune despre un popor că e mai mâncăcios decât altul. Pur și simplu le e poftă de altceva.

Spuneai într-un interviu că faci meseria aceasta “pentru că e artă”; pentru că în farfurie poți picta. Care este pictura ta de care ești cel mai mândru?
Florin: Un bucătar trebuie să iubească tot ce face, numai așa pot ieși opere de artă din mâinile lui. Dacă mă întrebi însă de un preparat preferat, totul ține de starea de spirit și de ce anume am chef să mănânc sau să gătesc în momentul respectiv.

Dacă tot am zis că vii la Cluj, musai trebuie să știm la ce poftește Chef Foa atunci când se gândește la orașul nostru?
Florin: Primele pe listă sunt: gulașul și sarmalele.

Să vorbim puțin și despre “Street Food”, un concept și o experiență care nu au fost până la acest moment atât de promovate în România. Care ar fi definiția ta pentru “street food”?
Florin: Eu sunt de mult susținătorul street food și mă bucur mult că se dezvoltă domeniul acesta și în România. Noi am creat primul restaurant din România pe acest concept, la Stradale, și mă bucur să văd că cei care ne vizitează se simt cu adevărat bine. Pentru mine street food înseamnă un mix de mâncare bună, din ingrediente naturale și sănatoase, câteva condimente secrete și o atmosferă genială. E mereu ca o ieșire cu cei mai buni prieteni, pigmentată cu mâncarea preferată.

Din ce ai observat în alte bucătării din afara țării, crezi că publicul românesc e pregătit pentru o astfel de experiență, precum cea promisă de conceptul de “street food”?
Florin: Sigur e pregătit, le-am făcut deja o introducere la Stradale și reacționează foarte bine. Românii sunt mari amatori de experiențe noi, mai ales culinare, astfel că sunt convins că le va plăcea și acest concept cu care cu siguranță s-au mai întâlnit în călătoriile lor în alte țări.

Care crezi tu că e atuul acestui concept de “street food”, un atuu care ar putea atrage publicul românesc?
Florin: E un mix perfect de libertate și gust. Nu are cum să nu-ți placă!

Am păstrat pentru final o curiozitate: Ești pe o insulă pustie…în afară de cuțite (pe care am înțeles că le colecționezi și sigur ai avea măcar 1 la tine), care ar fi alți 3 ași pe care Chef Foa i-ar scoate din mânecă pentru a supraviețui?
Florin: Aș mai lua așa: bandă adezivă, o carte și o cutie de chibrituri. Supraviețuire garantată.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!