TeatrALL #4 @ Cărturești

Home $ Articole $ TeatrALL #4 @ Cărturești

by | May 3, 2016 | Articole

TeatrALL #4: Cruciade, de Michel Azama – spectacol-lectură și dialog cu Ioana Jarda

Următoarea ediție TeatrALL vă propune să-l descoperiți pe Michel Azama, autor de teatru contemporan, prin intermediul piesei sale Cruciade, prezentată prin câteva fragmente în spectacol-lectură. Acestea sunt coordonate de Ioana Jarda (una dintre traducătoarele cărții în limba română și om de teatru) și Raul Coldea (regizor), care vor fi, la finalul lecturii, și protagoniștii unui dialog relaxat la care vă invităm să luați parte. Printre posibilele teme: piesa lui Michel Azama și traducerea ei, Școala de Teatru Jacques Lecoq și artele performative din Parisul de azi.

Intrarea este liberă în limita a 80 de locuri.


Michel Azama
După studii de litere, se formează ca actor la Şcoala Internațională de Teatru Jacques Lecoq din Paris, apoi devine dramaturg la Centrul Național Dramatic din Dijon, care montează două din textele sale : Cruciade și Aztèques. Este apoi redactor-șef al revistei Les Cahiers de Prospéro, înainte de a accepta funcții academice pentru Educația Națională. Actualmente se consacrează scrisului și animă regulat ateliere de scriere. A scris în jur de 20 de piese, toate publicate la Editura Théâtrales, Paris. Este de asemenea autorul unei antologii intitulate De Godot à Zucco, în trei volume, consacrată autorilor de teatru din 1950 pînă în 2000. Textele lui sînt traduse în numeroase limbi și jucate pe toate continentele.

Ioana Jarda
Născută la Bistrița, Ioana Jarda locuiește la Paris din 2004. A făcut Facultatea de litere din Cluj, un masterat în Teatru și artele spectacolului la Sorbona Nouă, dans contemporan, școala Jacques Lecoq. Interesată de interdisciplinaritate și de amestecul genurilor în spectacolul contemporan, a scris în 2006 o lucrare despre opera Pinei Bausch. A jucat în creații colective, performance-uri, spectacole de dans contemporan, dar și în montări clasice, în Italia, Republica Cehă și Paris. În urma întîlnirii cu Teatrul de Nord-Vest din Paris, montează La guerre de Troie n’aura pas lieu de Jean Giraudoux. Dintre creațiile ei scenice amintim Non, c’est pas ça – solo teatral, Les murs étaient en cristal, mon amour – creație în curs sau small hours – serie de performance-uri ce include pînă în prezent: blue velvet – în colaborare cu Fabio Kinas și tout va bien dans le meilleur des mondes possibles. Din 2002 predă cursuri de teatru și expresie corporală la copii și adolescenți, mai întîi în Italia, apoi la Paris, iar din 2010 creează și animă laboratoare de teatru – scriere pe scenă. A lucrat de asemenea ca traducător și dramaturg.

„L-am cunoscut pe Michel Azama pe vremea cînd, elevă fiind a școlii Jacques Lecoq, venea să ne citească din textele lui. M-am îndrăgostit de scriitura lui dură și sensibilă, amestec de mitologic și prozaic, arhaic și cotidian. De limbajul acesta specific, incantatoriu aproape uneori, am căutat să ne apropiem, cu Livia Seniuc, în traducerea Cruciadelor. În Cruciade, setea de viață mediteraneană e împinsă pînă la limita unde devine exasperare, disperare, urlet. Spațiul nu este numit. Ne aflăm undeva în Orientul Mijlociu, într-un oraș «frumos înainte», unde nu mai găsești vitrine, nici autobuze, «un loc de comoție» ce s-ar putea numi la fel de bine Ierusalim, Alep sau Beirut, sau puțin din toate astea atîta vreme cît e divizat în «partea noastră» și «partea cealaltă», est și vest, nord și sud.” (Ioana Jarda)

TeatrALL e un loc de întâlnire și dezbatere al celor interesați de teatrul contemporan. Invitația e deschisă atât spectatorilor cât și profesioniștilor – este un dialog deschis între persoane din medii diferite, adunate în jurul unei teme comune.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!