Ghidul #clujlife pentru #TIFF2016

Home $ Articole $ Recomandări $ Ghidul #clujlife pentru #TIFF2016

by | May 24, 2016 | Recomandări

Face Clujul ce face și nu se dezice de evenimente de amploare în niciun weekend! Dacă în urmă cu două weekend-uri am ieșit cu păturica și coșul cu bunătăți la Picnic in the Park, în ultimele zile ne-am bucurat de – probabil – cel mai amplu și diversifcat program al Zilelor Orașului de până acum.

Iar vineri, reflectoarele se aprind din nou asupra inimii Ardealului. Începe TIFF-ul! Și atât, căci festivalul nu mai are nevoie de nicio introducere. Până și profesorii din Hațeg știu de el, iar vecinii din fața blocului urmăreau gala festivă când era transmisă pe TVR1.

Unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa se pregătește să ne copleșească prin 10 zile pline de activități! Proiecții de film, seri muzicale, cine-concerte, ateliere, programe educaționale, întâlniri cu echipe de film… câte și mai câte! Toată suflarea cinematografică și iubitoare de film își face flotant pe Cluj în perioada următoare.

Acum mai trebuie doar să ne lăsăm informați, să ne eliberăm cât mai mult programul și să ne bucurăm de spectacolul care se desfășoară odată cu această adevărată sărbătoare. Iar aici intră în scenă ghidul complet de festival.

Când?  
Cum deja sigur știți, dar nouă ne place să oferim informația completă… între 27 mai și 4 iunie. Ca în fiecare an, cu începere în ultimul weekend al lunii mai.
Gala de deschidere este programată pentru vineri la ora 21:45, odată cu proiecția în Piața Unirii în aer liber a filmului în regia lui Nae Caramfil: “6,9 pe scara Richter”. Evenimentul are loc în prezența regizorului, biletele costă 30 de lei și se găsesc pe biletmaster.ro, în aplicația oficială TIFF (iOS / Android) pentru mobil și la casieriile din oraș.

A, încă ceva! Eu zic să fiți acolo, în introducere vom avea parte de un spectacol de stradă inedit cu trupa Transe Express din Franța.

Unde?
Pff, oare cu ce să încep aici? Zonele erau multe și anul trecut, unde mai pui faptul că anul ăsta se mai inaugurează ceva! Vor fi activate 19 locații: Piața Unirii Open Air, Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Arta, proaspătul redeschis Cinema Dacia, Cinema Mărăști, Cinema City Iulius Mall – sălile 3 și 4, Someș Open Air, Depozitul de Filme, Casa TIFF, Urania Palace, Castelul Banffy (Bonțida), TIFF Lounge (Piața Unirii), Casa de Cultură a Studenților, Cercul Militar, Insistutul Francez Cluj – Open Air, Arkai Sculpture Park – Vlaha și Biserica Romano-Catolică Sf. Treime.

Toate zonele sunt bine semnalizate și indicatoarele din oraș te îndrumă oriunde ai nevoie.

Cum ajung acolo?
Acum, mult mai simplu decât să vă dau coordonatele GPS pentru cele aproape 20 de locuri în care ne vom intersecta săptămâna viitoare, este să vă încurajez să folosiți aplicații de transport care vă ușurează viața. Indiferent că vorbim de ClujBus pentru transportul în comun, ClujBike Map pentru bicicliști, Clever Taxi pentru taxiuri, Waze sau Get Pony pentru șoferi sau pur și simplu Google Maps, vă vor fi de un real ajutor și vă va fi foarte simplu să vă deplasați.

Recomandarea mea ar fi să folosiți transportul în comun sau taxi-ul, mai ales în zona centrală unde traficul va fi restricționat. Oricum, multe dintre locațiile TIFF sunt în apropiere una de cealaltă, astfel că ajungeți mai repede pe jos, decât să căutați un loc de parcare. La ediţiile trecute ştiu că au mai fost disponibile biciclete oferite de către sponsori, poate vor fi şi anul acesta.

Totuși, nu uitați că zona centrală e un fel de punct zero al festivalului. Destul de sigur acolo va fi și un info point, deci la toate nelămuririle veți găsi răspunsuri.

Am nevoie de un bilet?
Uneori da, alteori nu. Pentru evenimentele speciale este nevoie mereu de bilet de acces. Aici intră gala de deschidere și de închidere, concertele, cine-concertele, evenimentele de la Banffy etc. Curând mă aștept să apară broșura în print, anul trecut broșura aia mi-a fost cel mai bun prieten. Pentru filme din nou este nevoie de bilete, însă există și proiecții gratuite. Consultați zilnic programul festivalului (tiff.ro/program, Facebook, aplicație de mobil, Aperitiff) pentru a vedea unde trebuie și unde nu trebuie.

Sfatul meu este să nu vă lăsați chiar pe ultima sută de metri cu biletele, căci nu este exclus să aveți surpriza de a rata filme sold out. Luați programul încă de pe acum, faceţi-vă o listă cu filmele pe care v-ar plăcea să le vedeţi şi una cu concertele şi evenimentele speciale la care aţi vrea să ajungeţi. În funcţie de orar, distanţa între locaţii, preţuri etc, vă puteţi face planul pentru întreg festivalul. Aşa afli ce buget să-ţi pregăteşti şi când să-ţi cumperi bilete. Nu-ţi fă griji dacă intervine ceva şi nu mai poţi ajunge, vei putea face rambursare.

Prețul biletelor pentru filme rămâne neschimbat față de anul trecut: 8 lei, în principiu. Spun “în principiu” pentru că variază ușor în funcție de tipul proiecției și de statut (student/pensionar). Le puteți cumpăra online, din aplicația de mobil sau de la casierii, găsiți pe site fiecare preț punctual, și pentru evenimentele speciale. De asemenea, vă puteți achiziționa un CARD TIFF ca să scăpați de griji.

La Someș Open Air și Depozitul de Filme accesul este gratuit. Și tot de asemenea, puteți câștiga unul dacă faceți o donație pentru Fondul Jazz in the Park, pentru asta aveți detalii aici.

Pont: Urmăriţi blogul TIFF şi paginile de Facebook ale sponsorilor şi partenerilor, s-ar putea să mai apară concursuri cu invitaţii 😉

Cum mă pot implica?
Prin participare. Este una dintre cele mai frumoase moduri de implicare. Voluntarii au fost deja aleși, pentru voluntariat doritorii mai bagă o fisă anul viitor, urmărind call-ul din timp. Iar pe lângă prezența la filme, vă puteți implica prin discuții cu echipele filmelor prezente la proiecții, puteți merge la workshop-uri, puteți lua parte la proiectele educaționale. Despre toate acestea găsiți informații pe site, la sectiunea PROIECTE.

Pot veni cu sucul și popcornul de acasă?
Aici e discutabil. Dacă mergi la Banffy, poți să iei un suc la tine pentru că cel mai probabil nu sunt vendori prezenți, sau cel puţin aşa ţin minte din anii precedenţi, dar la Cinema City sau Victoria n-ar fi frumos să încerci.

Ce o să pot face în fiecare zi?
Întrebarea corectă ar fi: când o să am timp să respir între activitățile cotidiene și programul copleșitor al TIFF-ului?! Din nou, vă încurajez să vă legați acea broșură de mână, de îndată ce o găsiți, în rest, profitați! Abordați un actor, o vedetă, un blogger sau un om de care ați auzit și vă place, pe care sigur îl întâlniți accidental la o bere ori într-o plimbare sau la cumpărături. Oameni sunt și ei și s-ar putea chiar să îi vedeți deschiși la povești.

De experimentat ar fi şi statul pe o terasă în centru de unde puţeţi admira forfota creată în jurul festivalului, cum aleargă voluntarii între locaţii, cum vin şi pleacă maşinile oficiale, cum se pregăteşte Piaţa Unirii pentru proiecţii, câte persoane publice cunoscute din diverse medii poţi vedea într-o oră trecând prin zonă… şi lista poate continua.

Cum este programul artistic?
Mai întâi de toate, neîncăpător! Sunt nu mai puțin de 28 de secțiuni de film în cadrul festivalului: Deschidere, Piața Unirii, Competiție, Zilele Filmului Românesc – Lungmetraj, Zilele Filmului Românesc – Scurtmetraj, Supernova, #Animal, Retrospectiva Sion Sono, Cinema, Mon Amour, Proiecții Speciale, Evenimente Speciale, 3×3 Chantal Akerman, 3×3 Zeki Demirkubuz, Focus: Croația, Focus: Liban, Focus: Lituania, Suspecți de Serviciu, Expresul București – Berlin, Fără Limite, Umbre, Umbre Scurtmetraj, Ce se întâmplă, documentarule?, Ziua HBO, EducaTIFF, Ziua Maghiară, EcoTIFF, Închidere.

Pe lângă toate acestea, nu uităm celelalte evenimente.

Muzică – Vor concerta The Mono Jacks, Garbanotas Bosistas, Byron, Coma, Kimmo Pohjonen, Bardi Johannsson, Baasch/Baba Dochia, A Hawk and a Hawksaw, De Beren Gieren, Alexandrina, Șuie Paparude, OCS, Zmei3, Zum (Proiecție Balta Albă), Urma și Vița de Vie. Evenimentele speciale mai sunt și ele încă 14, le găsiți şi în calendarul nostru.

No, cred că am acoperit cam tot. Atenționați-mă dacă am uitat ceva și facem update.
Anul acesta hashtag-urile oficiale sunt #TIFF2016 şi #hailatiff. Şi #clujlife, unde se potriveşte 🙂

În rest, să ne vedem cu bine la TIFF și nu uitați să plecați mereu informați de acasă!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!