Adoptă un Untold-ist și pune Clujul în fruntea celor mai prietenoase orașe din Europa

Home $ Articole $ Recomandări $ Adoptă un Untold-ist și pune Clujul în fruntea celor mai prietenoase orașe din Europa

by | Jun 2, 2016 | Recomandări

Începe să devină un lucru bine cunoscut faptul că aventurile unui festival nu se opresc la cele de care ai parte în perioada sa de desfășurare. Ele încep de la vânarea biletelor, în cazul festivalurilor mari, și continuă cu așteptarea line up-ului alături de pariuri pe seama acestuia, concursuri la care te înscrii, provocări lansate de organizatori și… locuri de cazare.

Unde stai, ca bugetul tău de festival să fie cât mai mic? Unde stai, dacă pierzi startul pentru că nu-ți poți face planuri pe termen atât de lung?

Încă de când s-a anunțat data în care se va desfășura UNTOLD în 2016, a început nebunia locurilor de cazare. Camerele din pensiuni și hoteluri se epuizau de la un minut la altul, iar oamenii s-au lăsat cuprinși de panică. Însă clujenii au suflet mare, și dacă anul trecut a început să se facă cunoscută platforma Airbnb, anul acesta ne-am trezit cu un eveniment în toată regula care îndeamnă la găzduirea (ne)fericiților cu bilet, dar fără cazare. Un fel de campanie publică.

Adoptă un Untold-ist” este un event pe Facebook, creat de un clujean care, văzând cererea atât de mare pentru locurile de cazare, s-a gândit să vină în ajutorul festivalierilor din afara Clujului și și-a pus la dispoziție o cameră din apartament pentru câțiva Untold-iști, fără a-i taxa. I-a indemnat și pe alții să facă la fel și încet-încet s-au adunat o mână de oameni deschiși și prietenoși care sunt dispuși să ofere o cameră, o canapea sau o saltea celor ce vin în Cluj-Napoca și nu au găsit o opțiune viabilă de habitat pentru situația lor.

De menționat este că acest event a venit atât ca un ajutor pentru a suplimenta oferta, la ora actuală mult prea mică, comparativ cu cererea din perioada festivalului, cât și ca o reacție la chiriile exagerate cerute de unii proprietari în acel interval de zile.

Și acum ajungem la partea și mai interesantă. Datorită oamenilor generoși care s-au arătat dispuși să adere la această idee, “Adoptă un Untold-ist” nu mai este un simplu event: a devenit o întreagă mișcare ce-și propune să pună Cluj-Napoca în fruntea celor mai prietenoase orașe din Europa. Campania, sprijinită de către organizatorii Untold, vrea să demonstreze că într-adevar clujenii sunt cele mai ospitaliere gazde.

Pe scurt, pentru a atinge acest obiectiv și pentru a putea fi recunoscut, este nevoie ca 3.31% din locuitorii din Cluj-Napoca să fie prezenți pe platforma de ospitalitate gratuită couchsurfing.com.

Momentan, orașul cu cea mai mare rată de couchsurferi este Amsterdam, cu un procent de 3.30%. Ca sa depășim acest procent, mai este nevoie de înca 8.630 clujeni înregistrați pe platformă, pe lângă cei 4.959 prezenți acum. Ce poți tu să faci? Cum ți-ai dat seama deja, să iei decizia de a te alătura mișcării. Intri pe site, te înregistrezi, îți creezi profilul și urmezi indicațiile de pe platformă. Scrii câteva cuvinte despre tine și aștepți să vezi cine este interesat să fie coleg/ă de apartament cu tine între 4-7 august.

Nu-ți face griji dacă nu ai mai făcut asta până acum, e ca și cum ți-ai primi în vizită rudele alea îndepărtate pe care nu le-ai văzut de mulți ani. Sau ca și cum ți-ai amintit că ai avut un coleg în clasa a 4-a cu care te-ai înțeles bine, coleg ce acum trăiește în Berlin și parcă ai vrea să reiei legătura cu el. Ca să vezi orașul.

“Regulile” sunt aceleași ca-n situațiile mai sus menționate, și sunt niște aspecte umane de bază. Cu ce să încep… nu e frumos să invadezi intimitatea oaspeților, nu e frumos să-i lași fără cheie de rezervă că poate vin acasă când tu nu ești și stau la ușă. Le-ar fi utilă o hartă pentru orientare, niște recomandări de localuri, highlights pentru vizitat etc. N-ar prinde rău nici niște snack-uri în dulap sau o sticlă de apă, dacă-s mahmuri. Asigurați-vă că puteți lua legătura unii cu ceilalți în caz de nevoie.

A, și ține minte că e posibil să aibă nevoie și de niște facilități de genul mașinii de spălat, uscătorului de păr sau fierului de călcat. Oferă-le dacă dispui de ele. Ajută-i cu transportul în comun, pe scurt, gândește-te de ce ai avea tu nevoie într-un alt oraș și într-un haos cum va fi cel din perioada festivalului. Șansele sunt mari ca roata să se întoarcă și să te găsești tu în locul celui găzduit, mai ales dacă descoperi că puteți păstra chiar între voi legătura.

Este important de spus că platforma are parte de review-uri reale, iar orice nereguli pot fi semnalate. Unele profiluri pot trece chiar la verified. De asemenea, poți contacta echipa platformei pentru direcția Trust & Safety, și să primești ajutor din partea comunității formate în jurul lor, în caz de nevoie.

Alternative mai sunt, vezi bewelcome.org, travbuddy.com, traveltogether.com, triporama.com, globalfreeloaders.com și atât de multe altele. Ține-le minte, căci nu se știe când e nevoie de ele. În rest, hai să depășim Amsterdam!

Voi ați încercat platforma sau plănuiți să răspundeți provocării?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!