Reactor – program iunie 2016

Home $ Articole $ Reactor – program iunie 2016

by | Jun 6, 2016 | Articole

Joi, 9 iunie, ora 20.00
MESAJE DIN CLUJ
Lansare volum de benzi desenate

De: Vlad Fosea

„Mesaje din Cluj” este un proiect comun a doi prieteni foarte buni din copilărie – Vlad Forsea și Olivia Sima – și o regândire a conceptului de roman epistolar. În loc de scrisori, sunt folosite SMS-uri. Lansarea va fi însoțită de o expoziție a unei serii de fotografii Polaroid realizate de către Olvia pe parcursul celor 4 ani în care a locuit în Cluj.
Timp de aproximativ un an, mesajele Oliviei (din Cluj) către Vlad (din București) urmează un oarecare curs logic. Sunt povestite petreceri, beții, absurdități si drame existențiale, iar ilustrațiile acestora sunt impresiile lui Vlad, care se afla la căpătul celălalt al firului. „Mesaje din Cluj” arată faimoasa viață de noapte a orașului dintr-o perspectivă foarte personală și detaliată, suprinzând nu doar atmosfera sa generală, dar și trăirile tipice ale unor studenți plecați la studii în afara orașului natal.
Vlad Forsea (n. 1991 în Brașov) este un tânăr artist grafic care locuiește în București. Absolvent al Universității de Arhitectură și Design Ion Mincu, el e cunoscut mai ales datorită muncii sale de sub pseudonimul Nilu Crocodilu. A colaborat cu publicații precum Revista COMICS și LEX Comics și a expus la Salonul Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu în 2014 și 2016.

Sâmbătă, 11 iunie, ora 20.00
PANOPTICON
regia și dramaturgia: Alexandru Istudor
distribuția: Raluca Mara, George Sfetcu, Paul Socol

Trăim într-o lume în care terorismul a devenit o ameninţare perpetuă. Aproape zilnic aflăm despre un nou atentat în urma căruia victimele nu întârzie să apară. În acelaşi timp, trebuie să ne întrebăm cât de departe suntem dispuşi să mergem, ca democraţii, pentru a lupta împotriva acestui fenomen? La ce libertăţi suntem dispuşi să renunţăm pentru a ne simţi în siguranţă?

O producție Reactor de creație și experiment

Duminică, 12 iunie, ora 20.00
CLOSER
de Patrick Marber
spectacol invitat

Traducere: Karina Ştefănescu
Regie: Gelu Badea
Cu:
Alexandra Vanci | Alice
Andrei Dinu | Dan
Dragoş Călin | Larry
Ionela Nedelea | Anna

Closer (1997), analizează relaţiile complexe dintre patru personaje, de-a lungul a câţiva ani: Dan (Andrei Dinu), scriitorul, un tip sensibil şi egoist care trăieşte cu capul în nori; Anna (Ionela Nedelea), fotograful, alege depresia ca mod de viaţă, toate deciziile ei fiind rezultatul direct al acestei alegeri; Larry (Călin Dragoş), dermatologul, în cuvintele sale: “a fucking caveman” şi Alice (Alexandra Vanci), stripteauza, un spirit liber care îşi ascunde nevoia de iubire după un zid de ironie şi sarcasm.
Portretul realizat de Marber, un portret trist al incapacităţii oamenilor de a atinge intimitate spirituală şi sexuală, pare a rămâne la fel de puternic şi pertinent până în ziua de astăzi.
O anatomie brutală a iubirii moderne, piesa pune sub semnul întrebării ipoteza conform căreia adevărul abosult este sănătos într-o relaţie.

Spectacolul a primit Premiul de debut în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.
O producţie a teatrului independent Artscape Baia Mare

Joi, 16 iunie, ora 20.00
REFUGII

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Distribuție: Alina Mișoc, George Sfetcu, Paul Socol și Doru Taloș

Refugii este un spectacol care colează perspective diferite asupra evacuărilor forțate și a situațiilor persoanelor fără adăpost din România. Actorii mizează pe jocul între distanțare și implicare, unul care produce discurs critic și care poate conduce mai apoi la dezbatere.
Construit pe metodele devised theatre, spectacolul își propune să familiarizeze publicul cu aceste probleme printr-o reprezentare care își dorește să genereze empatie în rândul spectatorilor.
„Nu ne place când auzim de sărăcie și alte povești nașpa, vrem doar să uităm și să mergem acasă. Să mâncăm, să facem o baie caldă, să ne uităm la televizor, să mergem la masaj, să călătorim, să dormim într-un pat confortabil, vara să dăm drumul la aparatul de aer condiționat, iarna la centrală și totul e ok. ”

O producție Reactor de creație și experiment

Sâmbătă, 18 iunie, ora 20.00
INSTANTANEU #1

Concept: Lucia Mărneanu

Seria Instantaneu presupune prezentarea a câte unui scurt exercițiu regizoral o dată la 2 săptămâni, pe durata lunilor iunie-iulie. Sunt deci 4 astfel de instantanee, fiecare cu o durată 25 de minute, urmate de o discuție cu publicul. Mizând mai degrabă pe plăcerea jocului cu posibilitățile unui studio tip cutie neagră, decât pe finisarea unor spectacole de sine stătătoare, Lucia propune acestă serie ca o deschidere a procesului creativ către public, ca o invitație la a-i descifra coerența, de la un Instantaneu la altul.

Instantaneu #1 va jongla cu convențiile teatrale pornind de la noțiunea de criză colectivă.

Duminică, 19 iunie, ora 20.00
GENUNCHII NOȘTRI SE ATING!

Regia: Cătălin Bocîrnea
După: ”Autorul”, de Tim Crouch
Cu: Balász Bodolai, Cătălin Bocîrnea, Raluca Mara, George Sfetcu

”Un spectacol deosebit de solicitant, atât pentru actori cât și pentru spectatorii prezenți. Fiecare dintre replici este împărțită cu publicul, în așa fel încât întreaga poveste devine una despre intimitate și împărtășire. Fiecare trăire este dăruită publicului pentru a fi trăită. Actorii nu joacă, ei se joacă cu ceilalți, îi includ în joc.

O veritabilă încercare pentru Homo Ludens, pentru schimbul real, în mișcare, care se petrece pe parcursul întregii reprezentații. Da, bla bla bla….Da, bine! Nu scrie nimic de fapt! Nu-i așa? În fine, nu o să vă ținem aici, legați de scaune pentru o oră și ceva. Puteți să ieșiți la baie, la o țigară. Puteți chiar să nu închideți telefoanele mobile.”

O producție Reactor de creație și experiment

Miercuri, 22 iunie, ora 20.00
ÎN VIITORUL APROPIAT

Text: Petro Ionescu
Regia: Cristian Ban
Cu: Carina Bunea, Cătălin Filip, Timea Udvari, Csepei Zsolt

Spectacolul În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?”

O producție Reactor în colaborare cu Váróterem Projekt, în cadrul unui proiect finanțat de AFCN

Joi, 23 iunie, ora 20.00
INTERNATIONAL BOAT OF CULTURE
Short film festival

Proiecție specială

International Boat of Culture Festival is organized together by Polish and international volunteers. The idea was born from the need both internationals and locals living in Łódź to interact, to socialize, to know each other and to understand the difference and similarities between us. The festival aims at bringing people together through art and culture.

The main purpose of the festival is to raise awareness regarding the international community living in Łódź and  promote intercultural dialog, diversity of cultures, international projects and opportunities. – www.boatofculture.tk

Sâmbătă, 25 iunie, ora 20.00
PLANETA PĂPĂDIILOR
Concert Ovidiu Mihăilescu

Ovidiu Mihăilescu trăiește sub zodia păpădiei… sensibil și vesel,  e luat de vântul folkului și purtat prin toată țara! Ca
folkist, iubește personajele: Lili, Ilie, Jeni sau Cowboy-ul Nelu sunt câteva din fațetele sub care iși ascunde mesajele ironice. Alteori vă invită la călătorii în “Țara de foc” sau alături de Magellan… La Cluj, Ovidiu va susține un concert de lansare pentru „Planeta Păpădiilor”, carte care selecteaza cele mai bune 200 de poezii scrise în ultimii 20 de ani. „Vă aștept cu toată dragostea să petrecem o seară de folk, poezie și puf…”

Marți, 28 iunie, ora 20.00 – AVANPREMIERĂ
Miercuri, 29 iunie, ora 20.00 – PREMIERĂ
ISTORIE SUBIECTIVĂ A FRAGILITĂȚII

un spectacol de: Cătălin Filip, Olivia Grecea, Oana Mardare, Ana Cucu Popescu, Timea Udvari
concept și regie: Olivia Grecea
dramaturg: Ana Cucu Popescu
distribuție: Cătălin Filip, Oana Mardare, Timea Udvari

Selecția ȋnseamnă manipulare? Pot să fiu mai bun? Contează ce au făcut părinții mei? Ce sens are atâta suferință? Dacă ȋntrebi poate că ȋți vei răspunde. Sau ȋntrebarea va deveni o mantră personală, ceea ce nu e neglijabil. O veche legendă spune că secretele șoptite ȋn scorbura unui copac și acoperite cu noroi vor rămâne pentru totdeauna ȋn interiorul copacului (In the Mood for Love). Purtătorul lor se eliberează asumându-și simultan secretul.
„Istorie subiectivă a fragilității” este o ȋncercare pur subiectivă, parțială și conștientă de propriile limite de situare a individului ȋn raport cu câteva dintre valorile și discursurile la care e expus, de la care se revendică și care ȋl modelează.

O coproducție Reactor de creație și experiment – BRUT

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!