NorthSide Festival. Sau cum am văzut primul festival din afara României

Home $ Articole $ NorthSide Festival. Sau cum am văzut primul festival din afara României

by | Jun 23, 2016 | Articole, Cum a fost la, Festivaluri

De câțiva ani mi-am tot spus că voi merge la un festival din afara României. Asta că să pot compara multitudinea de festivaluri la care am participat că fotograf (și nu numai) din zona noastră și experiența oamenilor de la cele din străinătate.

Ocazia am avut-o anul acesta la recomandarea Ralucăi (colega din echipa foto #clujlife) referitoare la un festival din Danemarca – necunoscut de mine, de altfel – pe nume NorthSide. Am fost convins pe loc când am văzut line up-ul: Beach House, Beck, The Chemical Brothers, Deftones, Duran Duran, Iggy Pop, Jamie XX, Sigur Roș, Caribou, Flume și mulți alții. Îmi doream de câțiva ani să îi văd pe The Chemical Brothers și nu puteam rata ocazia să îi văd pe Jamie XX și Caribou – doi artiști care îmi sunt la suflet. Restul line up-ului îl consideram un bonus binevenit pentru excursia și peripețiile care ar fi urmat până la festival și după.

raluca si vlad

Împreună cu Raluca am book-uit bilete de avion cu companii diferite: plecarea a fost cu Wizz Air de la Cluj la Malmo, iar întoarcerea a fost cu Ryanair de la Copenhaga la Budapesta. Da, e ciudat ce am făcut. De ce nu am alege aceeași companie? Dintr-un booking în grabă pe Ryanair dus-întors Copenhaga-Budapesta pe care ne-am decis să îl folosim doar la întoarcere, alegând Wizz Air pentru plecare. Ah, să nu uit, festivalul are loc în Aarhus – un fel de Cluj Napoca al Danemarcei – iar noi ajungeam în Malmo, Suedia. Transportul din Malmo până în Aarhus a fost cu un schimb de autocar în Copenhaga. Aici am avut o pauză de două ore pentru a hoinări în zonă autogării. Noroc că în zona asta se află Primăria și o pietonală turistică, căci altfel era cam greu să vezi ceva interesant, ținând cont că orice punct turistic era la cel puțin 40 de minute de mers pe jos de noi. La Aarhus ne-a găzduit o prietenă căreia îi mulțumim pe această cale. Transportul către festival de la ea se putea face cu autobuz (30dkk/1 călătorie), taxi (150dkk/7 km) sau bicicletă (150dkk/1 zi de închiriat). Noi am ales autobuzul și seară veneam acasă cu taxi.

Festivalul a avut un vibe destul de relaxat, observând de multe ori cum lumea se relaxa și stătea la povești. Participanții au fost de la copii de câțiva ani până la oameni bine trecuți de prima tinerețe. Nu au lipsit nici familiile complete, de la mic la mare. Locația era pe un deal cu cele 2 scene principale față în față, într-o aranjare a locației în formă de cerc. În jurul cercului găseai tot ce aveai nevoie la un festival: mâncare, băutură și toalete. Adiacent cerculului cu cele două scene mari, era o zonă de relaxare între copaci cu cocktailuri organice și mâncare locală.

northside

Ah, să nu uit; prețul pentru bere halbă era de 48 dkk, o apa 24 dkk, o pizza 100 dkk, un burger 70-100 dkk, cartofi prăjiți 35 dkk și o cafea 45 dkk – lista poate continua, dar cred că acestea sunt cele mai căutate și cumpărate produse la un festival. 100 DKK = ~60 RON
Că bonus la cele două scene principale, chiar în dreapta intrării în perimetrul festivalului era amplasată o scenă secundară mai mică. Aici găseai mereu o alternativă la artistul prezent pe una dintre cele două scene principale. Tot în zonă asta era o garderobă gratis și acces VIP.

Revenind la muzică, căci pentru asta sunt evenimentele similare renumite, am fost uimit de show-ul complet făcut de Chemical Brothers, de vocea lui Iggy Pop care a rămas la fel de bună indiferent de vârstă sa, live-ul făcut de Caribou & Band a fost perfect pe gustul meu, iar Sigur Roș au performat exact pe stilul vremii din timpul slot-ului lor – un apus windy și portocaliu viu. Deftones au știut cum să se controleze crowd-ul și pot spune că Beck a fost închiderea perfectă a festivalului.

În orașul Aarhus am avut parte și de o descoperire binevenită: o plajă unde te poți relaxa după o seară la festival. Oportunitățile oferite sunt la nivel cu orice alt oraș mare din Europa. Chiar și fără festival, nu ai fi putut să te plictisești în oraș pentru câteva zile. Aici găsești tot ceea ce merită vizitat.

Odată încheiat festivalul, am revenit cu autocarul în Copenhaga. De acolo am luat avionul către Budapesta și am finalizat excursia cu un drum cu microbuzul către Cluj.
Apropo, soluția cu microbuzul de la Budapesta nu o recomand, deoarece ești cam blocat 8-9 ore în el – părerea mea.

Concluzionând: festivalul e cool, muzica a fost bine aleasă, oamenii debordează de relaxare, iar orașul e deosebit de primitor pentru festivalieri. Ia-l în calcul dacă ai ocazia, căci nu te vei întoarce cu regrete.

Mai jos găsești o galerie foto realizată de mine și Raluca.

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Din păcate galeria foto nu mai poate fi afișată aici. Îti recomandăm să o cauți pe Flickr

Mulțumesc!
Vlad.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!