Dependenţa de băuturile carbogazoase

Home $ Articole $ Dependenţa de băuturile carbogazoase

by | Jul 4, 2016 | Articole

Nu trece nicio zi fără o băutură carbogazoasă sau mai exact, una de tip cola? Sticlele stau aşezate în rând pe rafturile frigiderului? La mesele luate în oraş, comanzi întotdeauna o sticlă sau ai una în geantă, pentru orice nevoie? Dacă răspunsurile la aceste întrebări sunt pozitive, există o problemă şi anume, dependenţa de aceste băuturi.

Dacă consumul a unei doze în fiecare zi nu sperie persoanele consumatoare, aflaţi că o mare parte din populaţie consumă şi până la 2-4 litri pe zi.
Ce conţin mai exact aceste băuturi? În primul rând, zahăr. Foarte mult zahăr. Un litru din această răcoritoare conţine 110 grame de zahăr, echivalentul a 22 linguriţe de zahăr. Ţinând cont că doza zilnică recomandată de zahăr este de maxim 60 grame pe zi, consumând un litru am consumat deja cantitatea pentru două zile. Problemele care apar în urma consumului excesiv de zahăr sunt creşterea în greutate care duce la obezitate, obezitatea duce la probleme cardiovasculare, hipertensiune, diabet zaharat şi multe altele.

cola

Un alt ingredient periculos al băuturilor de tip cola este acidul fosforic. Acesta neutralizează gustul dulce al zahărului, astfel că băutura are un gust plăcut şi răcoritor. Dacă veţi încerca să puneţi într-un litru de apă 22 linguriţe de zahăr şi să o beţi, cel mai probabil vă va provoca o stare de greaţă şi nu va putea fi consumată. Acidul fosforic este recunoscut pentru interacţiunea lui cu calciul şi faptul că favorizează eliminarea lui din organism. Dacă asta nu ar fi destul, acţionează şi asupra dinţilor, provocând erodarea lor. Astfel, consumatorii înrăiţi de băuturile de tip cola îşi pierd inevitabil dantura.

Ultimul ingredient problemă este cafeina. Consumată în cantităţi rezonabile, echivalentul la o cafea zilnic, nu are efecte negative. Problema este că un consum cronic din această băutură aduce o cantitate prea mare de cafeină, care dă dependenţă.

Astfel, ingredientele care dau dependenţă din această băutură sunt zahărul şi cafeina.
Multe persoane care s-au hotărât sa renunţe la consumul de băuturi carbogazoase, în special la cele de tip cola au acuzat diferite simptome, care se cataloghează ca simptome de sevraj: stări de greaţă şi vărsături, dureri de stomac şi de cap (în special migrene), tremurături şi frisoane, iritabilitate. Dacă sunteţi în această situaţie, cereţi ajutorul unui specialist.

Metodele de a renunţa la aceste băuturi sunt numeroase şi vin în ajutorul consumatorilor. Se poate renunţa brusc la consum, în sensul ca de acum încolo nu se va mai consuma nici măcar o picătură din suc sau se poate renunţa treptat, reducând în fiecare zi doza. Dacă se optează pentru reducerea dozei, este important ca aceasta să scadă cu cel puţin 250 ml în fiecare zi, sau la două zile. Este importantă doza de pornire, astfel încât reducerea să aducă la zero consumul în maxim două săptămâni.
Pentru că persoanele depedente de această băutură sunt vulnerabile la văzul ei, se recomandă ca la început să fie înlaturate orice tentaţii care ar putea cauza revenirea la consum. Aşa că trebuie aruncate toate sticlele din casă, de la birou sau orice alt loc. În perioada aceasta de vulnerabilitate se recomandă şi evitarea tentaţiilor cum ar fi o masă luată în oraş sau mersul la magazin la raionul de răcoritoare, unde este foarte uşor să achiziţionezi câteva sticle.

Pentru înlocuirea acestei băuturi, se poate încerca prepararea sucului în casă, din apă minerală, fresh de lamâie, portocală şi miere. Consumul de apă şi ceaiuri este recomandat pentru a preveni deshidratarea în tot acest proces.
O altă alternativă o constituie limonada, se poate prepara cu diverse fructe (lămâi, căpşuni, pepene roşu sau galben) şi este o alternativă sănătoasă.
Ceaiurile pot fi consumate în această perioadă reci, îmbogăţit cu mentă, busuioc sau alte condimente.
Trebuie lucrat şi pe partea psihologică, astfel că ajutorul unui specialist în psihologie este mai mult decât binevenit.

fruct

Trucuri pentru toţi consumatorii:
Calculaţi-vă suma de bani care o cheltuiţi pe aceste băuturi într-o lună de zile. Veţi rămâne surprinşi de valoarea ei şi stabiliţi ca acest buget să fie alocat pentru alt lucru, cu adevărat necesar.
Anunţaţi câţi mai mulţi prieteni sau persoane apropiate de decizia dumneavoastră, în acest fel să vă susţină pe tot parcursul renunţării la suc. S-a demonstrat că persoanele care îşi fac publică decizia au şansa mult mai mare să reuşească.
Încercaţi să nu înlocuiţi băuturile de tip cola normale cu cele fără zahăr, din cauză că în loc de zahăr conţin îndulcitori chimici care nu sunt siguri pentru sănătate.
Este nevoie de multă ambiţie şi perseverenţă dar în final, reuşita va merita tot efortul!

Iulia Hădărean
Nutriţionist-dietetician
Centrul Medical Asteco
Str. C-tin Brâncuşi nr. 105, Cluj-Napoca
[email protected]

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!