Zilele Culturale Maghiare 2016

Home $ Articole $ Recomandări $ Zilele Culturale Maghiare 2016

by | Aug 10, 2016 | Recomandări

Zilele Culturale Maghiare din Cluj au ajuns la a şaptea ediţie.
În acest an, cel mai important obiectiv al evenimentului este sărbătorirea a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș.

zilele maghiare 2016

Promovarea culturii maghiare şi aprofundarea familiarizării românilor cu aceasta.
Clujul, capitala culturală a Ardealului, este căminul unei comunităţi majoritare româneşti. Zilele Culturale Maghiare reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori şi, mai ales, un cadru propice pentru aprofundarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

De altfel, numărul mare de participanţi din anii trecuţi se datorează nu numai comunităţii maghiare, ci şi clujenilor de etnie română, care au savurat manifestările din cadrul evenimentului. La ediţia din 2015 au participat circa 200.000 de persoane, iar în seara de închidere a evenimentului, în Piaţa Unirii au fost aproximativ 35.000 de spectatori.

Consolidarea relaţiilor din cadrul comunităţii maghiare, redarea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu maghiarii originari din Cluj, dar plecaţi în străinătate.
Cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare, Clujul aşteaptă, în fiecare an, maghiarii plecaţi în străinătate, să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Nu rata la Zilele Maghiare!
În 14 august, la Bastionul Croitorilor, de la 15:00 poți să iei parte la Clujul de altădată – expoziții de fotografii de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. Apoi, de la ora 20:00, te bucuri de concert KFT în parcul de sculptură Arkhai din Vlaha.

În 15 august, ai ocazia între 10:00-16:00 să vizitezi turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail, de la ora 12:00 încerci olăritul, modelajul în lut şi alte meşteşuguri populare în atelierul Forgó Kézművesház, iar de la 21:00 are loc deschiderea oficială a Zilelor Filmului Maghiar la Cluj, în curtea Casei Tranzit.

În 16 august, de la ora 16:00 Bordos László Zsolt (alias Bordos ArtWorks) povestește la Casa Bocskai Cum de am ajuns să facem proiecţii pe clădiri, iar de la 18:00 avem concert Moby Dick pe strada Mihail Kogălniceanu. De la ora 19:00, programul recomandă o serată de muzică de cameră a ansamblului Classis, în curtea Muzeului de Artă Banffy.

Tot în curtea Muzeului de Artă, în 17 august de la 18:00 avem concert Edina Quartett, iar de la ora 19:00 concert de orgă dat de Csengery-Kostyák Zsuzsa, Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu.

În 18 august, în Grădina cu ruine se întâmplă Magie cu sticlă cu Szalma Zsolt (10:00–13:00), iar pe Strada Potaissa, de la ora 18.00, concert Whisperblast.

Vineri, 19 august, are loc probabil unul dintre cele mai spectaculoase evenimente. De la ora 22:10, Cluj – oraș de 700 de ani: proiecţie 3D spectaculoasă/video mapping pe zidul Bisericii Sfântul Mihail în regia artistului de renume internaţional Bordos László Zsolt (Bordos ArtWorks).

În 20 august, de la 21:00 concert Ákos în Piața Unirii, iar în ultima zi, 21 august, ascultăm de la ora 19:00 muzică din turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail.

Programul complet pe zile poate fi găsit aici sau poate fi răsfoit mai jos:

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!