Interviu: #laSoundCheck cu AFO (Cred Ca Sunt Extraterestru)

Home $ Interviuri | #clujlife $ Interviu: #laSoundCheck cu AFO (Cred Ca Sunt Extraterestru)

by | Oct 17, 2016 | Interviuri | #clujlife

#laSoundCheck – serie de interviuri realizate cu artistii in timpul probei de sunet

Cred Ca Sunt Extraterestru au concertat joia trecută la Euphoria Music Hall (galerie foto găsiți aici), ocazie bună să ne oprim la o poveste cu fundal de “doi, zece”, acorduri și bătăi de tobe.

Ai un ritual inainte de concert?
AFO: Ideea este sa facem sa sune si sa arate cat mai bine scena.
Cu cat dureaza mai mult proba de sunet, cu atat inseamna ca ne place sa stam mai mult… Poate mai incercam o piesa noua pe care vrem sa o repetam in ziua respectiva, sau mai testam mastere de piese pe tot felul de instalatii pe unde ne ducem. E si curiozitate, dar pana la urma asta ne e felul nostru de a fi, a artistilor. Proba de sunet trebuie respectata cu sfintenie! E adevarat ca se intampla uneori sa nu ai timp sa faci proba si trebuie sa dai un line check in casti chiar inainte de concert si stai asa inghetat daca se aude bine sau nu, dar daca ai inginerul de sunet potrivit stai mai impacat.

De unde va vine muza si ce faceti cand compuneti muzica?
AFO: Muza, muzica, cam tot pe acolo e…
Uite, cel putin pentru CCSE, inspiratia este universala. De la muzici de prin Mongolia, tot felul de instrumente de prin Turcia, diverse acordaje la tot felul de frecvente etc. Ideea e ca nu avem un pattern si cumva e mai experimental.
In general cautam inspiratia de peste tot din lume.

Apropo de inspiratie, e vreo piesa care a pornit de la experiente personale?
AFO: Da, aproape toate piesele sunt apropiate de ce facem noi. Si e normal.
Eu cand eram mic eram fan al grupurilor Ultras care umblau pe stadioane in tari ca Italia, Germania, Anglia, Spania, dar si de la noi, iar cantecele lor ma inspira foarte mult. Sunt coruri de barbati care suna foarte impetuos. De exemplu pentru piesa “Floare de maidan”, m-am inspirat dintr-un cor napoletan si e cumva o forma de respect din partea mea pentru zona prin care am trecut cand eram mai mic. Mi-am dat seama ca pot sa iau cantecele din copilarie pe care le auzeam ba dintr-o galerie, ba la bloc, chestii care merg prin viu grai si puse pe muzica.

De obicei ramai dupa concert in sala, interactionezi cu fanii? Ce fel de abordari au unii?
AFO: Unii sunt funny, altii nu prea funny. Tot felul, iti dai seama, trag de tine…
Sunt foarte multi oameni care vin sa-ti dea cu pace, cum spunem noi, sa-ti acorde respect. In ultima perioada au venit si multi parinti cu copilasii lor care sunt super fani, si e super implimitor asa, mi se pare foarte tare.
Astia care sunt mai de varsta noastra, mai vin sa traga de tine, hai sa facem poze etc. Unii sunt mai posesivi-agresivi, unii care ofera respect. Imi plac si o parte si alta, nu pot sa zic ca sunt anti-oameni.
Stam tot timpul sa facem poze cu oamenii, dam autografe etc. Mai refuz cand sunt de exemplu cu familia pe strada si cineva vine sa facem o poza. Nu e atunci momentul potrivit, la concert da.

Tin minte ca eu nu prea-mi faceam poze cu artistii preferati. Eram timid, stateam asa in umbra si ma uitam la ei, doar observam si incercam sa fur meserie. Am facut cred ca o singura poza, o data cu Brugner, cand eram eu mai mic si eram fan rap.

Ce job / meserie ai avut inainte de a fi artist?
AFO: Eu am terminat Facultatea de Constructii si sunt inginer diplomat. Am lucrat in domeniul asta cam 6 ani. La un moment dat tindeam spre proiecte mari, dar consuma foarte mult timp si ar fi trebuit sa lucrez afara ca sa pot exploata jobul asta la maxim. Si aici la noi dar e cam chinuit… Am cam tras si 12-14h pe zi, 6-7 zile pe saptamana. In domeniul asta nu e de joaca, mai ales cand sunt sute de oameni implicati. Faceam asta in paralel cumva, pentru ca de muzica m-am apucat de cand sunt mic. La un moment dat am comparat CV-urile, cel muzical cu cel profesional, iar acolo a contact foarte mult sa pun pe foaie si sa vad unde inclina balanta. Si acum as probabil ca as putea sa ma angajez, daca va fi nevoie nu ma feresc de munca.

Ce muzica asculti de obicei acasa cand vrei sa te deconectezi sau ce piese / trupe ai descoperit recent?
AFO: Acasa ascult tot felul de muzici traditionale de prin lume, acum si tot felul de melodii pentru copii. Dimineata ascult o emisiune la Radio Romania Cultural, se numeste “Dimineaţa crossover cu Maria Balabaş”. Chiar recomand emisiunea, iti incepi dimineata corect.
Ascult si trupe de Trap, romanesti chiar. Uite am ascultat recent niste baieti din Roman, se numesc Golanii si sunt asa de hipstereala de strada, o ciudatenie muzicala.

Obisnuiesti sa iesi prin Cluj atunci cand vii pentru un concert?
AFO: Da, am fost si pe la cateva restaurante bune. Treaba asta presupune un timp necesar, iar de obicei il aveam stabilit inainte cu drum, soundcheck, hotel, odihna, concert etc.
Cand suntem odihniti si avem timp, iesim prin oras sa ne plimbam, sa exploram, ne uitam la arhitectura, stil de viata. Chiar ne place foarte mult, iar Clujul arata intr-un fel… Venind din Bucuresti unde e super haos, aici te mai relaxezi putin. Si aici e aglomeratie, peste tot e.
Nu prea stiu locurile dupa nume in Cluj, dar sunt cateva preferate.

Supa preferata din turneu?
AFO: Daca ai observat in piesa, zice “data stelara 2017”, asa ca urmeaza…
Petrecem atat de mult timp pe drum incat dupa toate benzinariile, fast-food-urile si restaurantele la care apelam cand suntem plecati, o cioarba calda e sfanta. Ti se face dor de senzatia aia de acasa, de caldura. In 2017 o sa-ti spun exact care e 🙂


___________________
Cred Ca Sunt Extraterestru
Membri: AFO / Americanu / Power pe Vinil
Instagram / Youtube

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!