De ce să mergi la Filarmonica din Cluj?

Home $ Articole $ Cum a fost la $ De ce să mergi la Filarmonica din Cluj?

E acea perioadă a anului în care visezi la minivacanța de 1 Decembrie, la it’s the most wonderful time of the year sau la o cană de vin fiert alături de dulciuri cu scorțișoară, dar în viața reală tu pierzi numărul parțialelor, eseurilor sau proiectelor la care ai deadline. Așa că, nu cred că sunt singura care, până la venirea weekend-ului, și-a consumat toată energia.

Totuși, vineri seara este prin definiție dedicată petrecerilor și ieșirilor, iar la ce ofertă bogată prezintă Clujul, te și doare inima să pierzi o seară de distracție în favoarea statului în casă. Și cum aici nimeni nu s-a plâns vreodată că nu a găsit un eveniment adaptat stării sale, eu m-am hotărât să-mi încarc bateriile la Filarmonică.

Pentru mine experiența unui concert simfonic s-a dovedit a fi o alternativă reușită de petrecere a timpului liber, așa că, având la bază ce am simțit eu ieri, m-am gândit să-ți împărtășesc 3 motive pentru care ar trebui să încerci măcar o dată evenimentele celor de la Filarmonica de stat „Transilvania”.

Pentru împrietenirea cu muzica
Concertele simfonice nu sunt numai pentru cei avizați. Muzica te atinge și poartă prin toate stările posibile, indiferent dacă ești un spectator cu experiență sau dacă ești încă în faza explorării. Odată intrat în sala de spectacol, nu ai cum să nu te împrietenești cu sunetul, căci el este de fapt o bucățică de viață, care își spune povestea în fața ta. Tu trebuie doar să-ți deschizi mintea, sufletul, să asculți și să simți, doar de aia ești la Feelarmonica.

Uvertura-fantezie "Romeo și Julieta" de Ceaikovski sună bine. #ifeelarmonica #youngpeopleconcert #filarmonicatransilvania

O postare distribuită de Filarmonica Transilvania (@filacluj) pe

Pentru spectacolul vizual
Ca spectator la un concert simfonic, vei avea ocazia să descoperi cum sună live și în sincron instrumente ca vioară, violoncel, corn, oboi sau tobe. Totuși partea cu adevărat impresionantă este că vei vedea cum se naște muzica sub conducerea unui singur om tăcut, dar exploziv, așezat pe un piedestal, a cărui întreagă putere este concentrată într-o baghetă de lemn. Ai putea spune că e un magician, dar nu, este dirijorul orchestrei, cel ale cărui gesturi sunt deliciul spectatorilor unui concert simfonic.

Pentru valorile de pe scenă
Nu-i cunoști, nu le știi performanțele, cu siguranță numele lor nu-ți spune nimic, dar după terminarea reprezentației îți dai seama ca ar trebui. Așa că mergi acasă, cauți mai multe informații despre ei și realizezi că timp de două ore ai avut în fața ta, atât români cât și internaționali, cu apariții alături de orchestre din toată Europa. Aseară, alături de orchestră, au fost dirijorul suedez Mika Eichenholz și oboistul clujean Adrian Cioban.

Dacă te-am convins să mergi la concertele organizate de Filarmonica de stat „Transilvania” trebuie să știi că prețurile lor variază de la 13-25 de lei pentru concerte/recitaluri și 20-40 de lei pentru concerte extraordinare. De asemenea, stai cu ochii pe secțiunea noastră de evenimente, căci ne-am făcut un obicei să te scoatem din casă când vine vorba de muzică simfonică.

Acestea fiind zise, ne vedem la următorul concert?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!