Cum a fost concertul de debut al Festivalului Mozart

Home $ Articole $ Cum a fost la $ Cum a fost concertul de debut al Festivalului Mozart

by | Dec 12, 2016 | Cum a fost la

Muzica simfonică nu este pentru mama sau tata, pentru bunici sau pentru oamenii pretențioși. Muzica simfonică nu a fost niciodată pentru o singură categorie de oameni și nu este nicidecum dedicată doar oamenilor cu bani. Ea vine în întâmpinarea oricui are nevoie de liniște, pentru că adeseori nu lipsa sunetului este cea care calmează. Indiferent de vârstă, trebuie să o lași să te pătrundă, sa te pierzi în ea. E imposibil ca auzul sunetelor de vioară (excluzând, neintenționat, restul instrumentelor) create de peste 30 de oameni simultan să nu iți provoace cel mai mic fior. Și crede-mă pe cuvânt, pentru că începutul concertului mi-a adus în vizor câțiva oameni care se ștergeau pe brațe, ca reflex pentru că li se făcuse « pielea de găină ».

festivalul-mozart-2

De 26 de ani încoace, Societatea Română Mozart împreună cu partenerii ei, Filarmonica “Transilvania”, Academia de muzică Gheorghe Dima, și, mai nou, Opera Maghiară, organizează anual, la Cluj Napoca, Festivalul Mozart. Pentru că ne aflăm în jurul perioadei în care a decedat faimosul compozitor, 5 Decembrie, acest festival vine în fiecare an ca o comemorare a talentului excepțional al lui Mozart, care și-a lăsat pentru o veșnicie amprenta asupra culturii și civilizației umane. Apropo, șțiați cine a vândut cele mai multe CD-uri în 2016?

festivalul-mozart-5

Timp de o săptămână, chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, Festivalul Mozart promite să ne aducă un regal de muzică simfonică și camerală și un concurs de interpretare dedicat formațiilor de trio cu pian. Concertul de deschidere a ediție din acest an s-a desfășurat în sala Auditorium Maximum din clădirea Colegiului Academic, sub deviza “Dăruire cu îndârjire. Și iubire”. Concertul de deschidere a fost susținut de către Orchestra Filarmonicii de Stat “Transilvania”, sub îndrumarea dirijorului israelian Noam Zur. Ariile prezentate au fost Simfonia nr. 25 în sol minor, concertul nr. 9 pentru pian, în Mi bemol major, Jeunehomme și simfonia nr. 40 în sol minor; iar surpriza serii a fost un moment susținut de pianista Dana Borșan, una dintre cele mai bune și minuțioase pianiste din România.

festivalul-mozart-3

Concertele simfonice, mai ales în perioada Crăciunului, vin ca o detașare de realitate și ca o intrare în lumea de basm a eleganței, a culturii și a frumosului. Pe perioada concertului mi-am adus aminte de copilărie, pentru că majoritatea desenelor animate din anii ’90 aveau pe fundal muzică clasică. Mi-am adus aminte de asemenea de ce am iubit dintotdeauna estetica perioadei renascentiste; arta epocii și stilul de viață de atunci se îmbinau atât de armonios cu muzica vremii încât îți ofereau o senzație de magie vie în viața reală. De aceea, mi se pare incredibil că încă avem ocazia să asistăm la concerte simfonice, interpretate live de către niște oameni, pe care văzându-i, nu poți decât să te întrebi: oare câte ore de muncă au în spate? Oare câtă pasiune poate zace într-un om pentru a-și dedica viața unui instrument? Și mai apoi unei filarmonici, rămasă unită. Pierdută în decorul viu de sărbătoare și în micul meu paradis cultural, cam astea sunt întrebările pe care mi le-am pus de-a lungul regalului. După cum bine spune motto-ul, artiștii din Filarmonica “Transilvania” ne-au dăruit un concert din iubire, în urma muncii depusă de ei cu îndârjire.

festivalul-mozart-4 festivalul-mozart-1

Peste 35 de artiști au susținut în mod impecabil concertul de debut al Festivalului Mozart. Succesul de anul trecut i-a determinat pe organizatori ca anul acesta să nu dezamăgească, ba mai mult, să vină cu câteva surprize noi, cum ar fi concertul orchestrei de cameră Diletto Musicale, condusă de Melinda Béres, care împreună cu pianista Aurelia Vișovan vor aduce pe scenele Clujului un fortepiano construit în anul 1825, restaurat de către un specialist din Viena. Intră și tu în spiritul Crăciunului și lasă-i pe cei din Filarmonică să te facă să uiți de grijile tale. Porțile Festivalului Mozart mai sunt deschise până în data de 16 Decembrie, ești așteptat cu suflu magic și căldură!

credit foto: Robert Puțeanu

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!