Asceza Imaginii @ Muzeul de Artă

Home $ Cultural $ Expozitii $ Asceza Imaginii @ Muzeul de Artă

by | Dec 23, 2016 | Expozitii

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN) organizează în perioada 22 decembrie 2016 – 8 ianuarie 2017, expoziția intitulată „Asceza imaginii. Stampa franceză în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca: secolele XVII-XIX”, eveniment integrat demersului de studiere sistematică și valorificare expozițională a colecției de grafică străină, mai puțin cunoscută publicului larg.

asceza-imaginii

Gravura, formă particulară de expresie plastică, de o versatilitate, uneori, surprinzătoare, dar subordonată unei riguroase logici interne, ce reclamă un intens efort reflexiv şi creator, dublat de constrângeri procedurale adesea împovărătoare și inhibante, excluzând orice urmă de exces sau compromis, fapt care aserveşte, prin excelență, practicianul unei ființări artistice austere, are astăzi mult prea puțini adepți, „prezențe” sale rarisime în spațiul public ajungând să îmbrace aura incontestabilă a unui eveniment… O neîndoielnică realitate, care face ca acest eveniment expozițional să-și aroge, ca o motivație de primă instanță, un drept de resensibilizare, de repunere în scenă și… de ce nu… de reabilitare a acelei laborioase, complexe și extrem de subtile „alchimii” nevăzute ce se identifică cu limbajul graficii de multiplicare.

Căutând să valorifice colecțiile patrimoniale de grafică ale școlii europene cu cel mai înalt grad de reprezentativitate, expoziția își propune să prezinte o parte inedită și semnificativă a fenomenului stampei franceze, retrasând, dintr-o dublă perspectivă – tehnico-stilistică și tematică -, secvențe ilustrative pentru preocupările artistice atât de complexe ale intervalului cronologic cuprins între prima jumătate a veacului al XVII-lea și sfârșitul celui de-al XIX-lea.

Selecția cuprinzătoare relevă bogăția și diversitatea patrimoniului muzeal clujean în acest domeniu, ea oferind, totodată, o imagine sugestivă, evocatoare, asupra unei pagini de mare relevanță istorică pentru evoluția artelor grafice, Franța deținând pentru o lungă perioadă de timp primatul european al activității incisoriale și al comerțului de stampe.

În jurul acestei „piețe” de o efervescență extraordinară, au gravitat interesele artiștilor, a editorilor, cunoscătorilor și colecționarilor, între care se detașează pregnant figura eruditului amator Jean-Pierre Mariette (1694-1774), s-au publicat importante texte teoretice și practice dedicate artei gravurii (Tratat despre metodele de a face gravură fină pe aramă. Cu ajutorul apei tari și a verniului uscat și moale. Modul de a imprima planșele și de a construi presa și alte lucruri cu privire la numitele arte, apărut la Paris, în 1645, sub semnătura lui Abraham Bosse, a reprezentat prima lucrare specializată consacrată complexei procesualității tehnice a gravurii, a cărei valoare referențială a păstrat-o în uzul multor specialiști până în secolul al XIX-lea), s-au experimentat noi procedee tehnice și maniere de lucru, contextul favorizând nașterea unei puternice tradiții, care va plasa mediul artistic francez într-o poziție de „avangardă” în câmpul tehnicilor și manierelor grafice. Tot aici, s-au format primele mari colecții private de stampe și a fost fondată „Chalcographie du Louvre”, faimoasa imprimerie regală. Franța a semnificat, totodată, și spațiul geografic în care arta gravurii a reputat primele recunoașteri oficiale, prin acordarea permisiunii gravorilor de a candida pentru a deveni membri ai onorabilei Academii regale de pictură și sculptură, iar, în această calitate, de a participa la Saloanele Oficiale, precum și prin decretul regal emis în urma protestului cunoscut sub denumirea de „Hotărârea Sfântului Jean-de-Luz”, document ce servea la apărarea intereselor lor profesionale. Un imbold major a fost dat dezvoltării activității incisoriale și prin crearea „Cabinetului de stampe și planșe gravate” al Bibliotecii regale, în beneficiul căruia Colbert, ministru al finanțelor și un protector învederat al artelor, a dispus cu larghețe sumele necesare pentru punerea în operă a unei veritabile campanii de achiziții (de la artiști sau mari colecționari), care a permis constituirea unui prim fond, absolut impresionant, de stampe și plăci gravate. Tot lui i s-a datorat și inițiativa întemeierii atelierului de gravură din cadrul Manufacturii Gobelins, al cărui rol consta în multiplicarea operelor artiștilor consacrați. Colecționarii de artă au impulsionat, la rândul lor, creația de impresiune, stimulând creșterea calității nivelului artistic al execuției, iar numărul comerciaților de stampe a devenit unul apreciabil, celebra Rue Saint-Jacques din Paris găzduind o puzderie de ateliere-magazine, transmise din generație în generație, în care se grava, se copiau compoziții în ulei sau desene și se puneau în vânzare stampe.

Prin scoaterea la lumină a unor piese, în general, greu accesibile, majoritatea expuse în premieră, se urmărește, pe de o parte, evocarea istoriei tehnicilor clasice de impresiune, cu evidențierea performanțelor tehnice remarcabile atinse de unii dintre cei mai de seamă exponenți ai domeniului, precum și ilustrarea caracteristicilor definitorii ale stampei franceze în diferite etape ale evoluției sale istorice. Sunt retrasate traiectele esențiale ale unei producții grafice de mare amplitudine și însemnătate, al cărei parcurs spectaculos este restituit, în cadrul expunerii, prin câteva ipostaze cu valențe iconice: gravura de reproducere și gravura de interpretare, epoca de maximă strălucire a „efigiei” portretistice, apariția litografiei și renașterea gravurii în acvaforte, caricatura și satira socială.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!