Doar M de la Marguerite

Home $ Articole $ Doar M de la Marguerite

by | Jan 8, 2017 | Articole

Doar M de la Marguerite
Spectacol de balet în șapte scene, inspirat din romanul Dama cu camelii de Alexandre Dumas-fiul

doar-m-de-la

Spectacolul Doar M… de la Marguerite readuce pe scena Operei Române Clujene celebra poveste de dragoste a curtezanei Marguerite Gautier, pe care o trăiește alături de tânărul Armand Duval, de această dată într-o variantă coregrafică și regizorală semnată de Livia Tulbure Gună, pe ritmurile muzicii compozitorului băimărean Călin Ionce, în scenografia Lilianei Moraru.
Ineditul acestei noi producții, pe lângă elementele propriu-zise de limbaj ale baletului modern, rezidă în perspectiva din care ni se prezintă întâmplările și tema regenerării condiției umane prin dragoste și sacrificiu: cea a unei M… (de la Marguerite) tulburată și speriată, singură în odaia ei, înainte de moarte. Parcursul muzical-coregrafic din flashbackurile lui M. vă va conduce, scenă după scenă, la petrecerea din salonul ei – când îi este prezentat Armand, în dormitorul Margueritei – unde tânărul a cucerit-o prin sinceritatea cu care i-a declarat sentimentele, la țară – în cadrul idilic unde și-au trăit fericirea până la apariția lui George Duval (tatăl iubitului ei) și decizia ei de a se sacrifica pentru bunăstarea celorlalți, dar și la banchetul unde Armand a umilit-o, în necunoștință de cauză, lăsând-o răpusă de durere. O veți avea în față pe balerina M., exprimându-și regretele față de stilul de viață dezonorant adoptat înainte să întâlnească dragostea adevărată, și speranța că iubitul ei va înțelege motivul nobil pentru care l-a părăsit.
Nu lipsesc nici celelalte personaje ale romanului lui Alexandre Dumas-fiul: Contele de G. (protector și prieten al Margueritei), Bătrânul Duce (principalul protector al Margueritei), Nanine (camerista) sau Madama P. (de la ,,Prudence”, o confidentă interesată). Pentru a accentua și mai mult lumea decadentă din care se retrage Marguerite, Livia Tulbure Gună (căreia îi aparține, deopotrivă, și adaptarea scenică a subiectului) delimitează personajele alegorice, precum ,,Urâțenia”, ,,Degradarea”, ,,Moartea”, ,,Tinerele Nimănui” sau cele colective, reprezentate, evident, prin ansamblurile de balerini – ,,Madamele Trecute”, ,,Societatea de petrecăreți” și ,,Domnii Risipitori”.
Vă invităm, așadar, să luați parte la un spectacol în care mișcările de dans contemporan și teatru-dans vă vor purta de-a lungul transformărilor interioare ale lui M. – curtezana salvată prin dragoste!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!