5 localuri unde bei cea mai bună cafea în Cluj (II)

Home $ Descoperă Clujul $ 5 localuri unde bei cea mai bună cafea în Cluj (II)

În articolul de ieri am început o călătorie prin Cluj, vizând locurile unde putem bea o cafea excelentă. Astăzi, ne continuăm drumul. Ne aşteaptă multe surprize oare?

Dacă vă număraţi printre cei care dau cafeaua de la Olivo Caffe pe una de la Bujole, sau invers, vă anunţăm că o faceţi în mare parte probabil datorită preferinţei pentru un anumit decor, căci cafeaua e aceeaşi, pornind de la origini până la prăjitorie, poate o mică diferenţă se face în mâna bariştilor. Toate tipurile de cafea folosite de ei sunt de specialitate şi fac tot posibilul să aleagă ferme cu reputație în ceea ce privește calitatea boabelor de cafea și a caracteristicilor pe care le au. Originile ajung în porturile importante din Europa (Amsterdam, Londra, Hamburg), de unde le comandă, având posibilitatea de a cumpăra cantități mai mici (3-5 saci). Astfel, pot să cumuleze mai multe tipuri de cafea într-un singur transport, pentru a putea oferi oaspeților lor o varietate mai mare de origini dintre care să își aleagă preferata. Cafeaua preparată de ei se diferențiază atât prin felul în care este prăjită, cât și prin rețetă, măcinare, apa folosită și multe alte mici detalii.

Looks like a ☀️ Sunday! #viataincluj #bujolecj #latte #standart

O fotografie postată de BUJOLE (@bujolecj) pe

După cum bine ştiţi, cei de la Olivo dispun de prăjitoria proprie, ce poartă acelaşi nume. După ce ajunge în prăjitorie, cafeaua este prăjită în funcție de origine, varietatea bobului, altitudine. Fiecare șarjă de cafea este atent controlată pe parcursul prăjirii, astfel încât să existe o constanță în calitate. Nu dau înapoi din a încerca profiluri de prăjire noi. Scopul lor este să facă cafeaua prăjită să fie extrasă în ceașcă cât mai dulce posibil, fără alte adaosuri, doar cafea prăjită și apă.

Atât la Olivo, cât și la Bujole, suntem dedicați misiunii de a face cunoștințele despre cafea accesibile pe o scară cât mai largă, de a dezvălui călătoria fascinantă a boabelor de la origine și până în ceașcă. Un rol foarte important în îndeplinirea acestei misiuni îl joacă bariștii noștri, pentru că ei sunt cei care interacționează cel mai mult cu oaspeții pe care îi avem. Astfel, într-un mod politicos și prietenos, ei împărtășesc zi de zi din dragostea și cunoștințele lor despre modul prin care putem savura din plin o ceașcă de cafea.

Opţiuni aveţi…aproape nelimitate. Cappucino, espresso, french press coffee, dripper coffee…şi lista continuă. Iar secretele care vă pot fi dezvăluite dacă întrebaţi, ei bine…şi acestea tot nelimitate par. De exemplu, cheia unui espresso reuşit stă în crema de cafea, felul de preparare al dripper-ul te poate hipnotiza cu uşurinţă, prin apa turnată circular peste cafeaua măcinată, french press coffe-ul e puţin mai slab, dar overall, toate au gustul lor unic şi mulţi paşi anevoioşi în spate. De menţionat ar mai fi că la Bujole, după ora 18.00, nu se mai face cafea la espressor, ci doar la filtru, iar procesul îl puteţi urmări live.

We be frenchpressin' ! #olivocaffe #viataincluj #frenchpress #slowmo

Un clip video postat de Olivo Caffe & Bistro (@olivocaffe) pe

Victor. Fresh to go ne trezeşte cu cafea deja de vreo patru ani, deci sigur aţi auzit de ei măcar o dată. Abia în anul 2014 s-au mutat în locaţia actuală de pe strada Babeş Bolyai, iar înainte de asta se aflau în aceeaşi clădire, într-o cameră interioară mai mică. Cafeaua e, bineînţeles, de specialitate, 100% Arabica. Boabele vin tocmai din Nicaragua, de la firma Santa Teresa, ajung la prăjitoria Origo, pentru ca abia mai apoi să calce pe plaiurile transilvănene.

Coffee and friends are the perfect blend nu este doar o expresie ce stă scrisă pe toate paharele, ci a devenit un fel de a fi la Victor. Fresh to go. Ei sunt mândri să declare că cei care le trec pragul nu sunt simpli clienţi sau străini, ci s-au transformat în prieteni, chiar într-o mică familie. Le place să povestească cu ei şi chiar să organizeze ieşiri şi în alte locuri, nu doar în cafeneaua lor primitoare. Cafeaua e cea care i-a adus împreună desigur, dar prieteniile s-au consolidat datorită atmosferei liniştite, unde eşti primit ca acasă, tratat cu respect şi căldură şi servit cu ce poate fi mai gustos. Şi nu am putea să nu pomenim faptul că prăjiturile lor sunt de la celebra EmmaCremma, iar produsele de patiserie sunt preparate chiar de ei.

Pe lângă calitatea şi prospeţimea boabelor, foarte importantă este şi aparatura. Din acest motiv, băieţii tocmai au înlocuit un Dalla Corte DC PRO, care le-a fost companion atât de mult timp, cu o frumuseţe de VA388 Black Eagle, Victoria Arduino, un espressor pentru specialty barista, pentru aceia care îşi dedică viaţa cafelei. Credinţa lor rămâne totuşi că frumuseţea celui de-al treilea val al cafelei este dată de oamenii minunaţi care lucrează în domeniu şi oaspeţii deosebiţi.

Unde ne vedem la o cafea?

Continuarea aici.

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!