Castele și cetăți din apropierea Clujului

Home $ Articole $ Castele și cetăți din apropierea Clujului

by | Feb 15, 2017 | Articole, Ieși din oraș

Cluj-Napoca este un loc interesant – în fiecare zi poți descoperi ceva nou, chiar dacă locuiești aici de câțiva ani buni. Și pentru că arhitectura orașului ne impresionează pe toți, în special datorită multitudinii de clădiri vechi, majoritatea foste castele și palate, am zis să aruncăm o privire și în jurul orașului. Am auzit că se ascund multe construcții uitate și care așteaptă să fie redescoperite.

Așa că uită toate scuzele care te țin blocat în oraș, pregătește-ți un rucsac, ia câțiva prieteni cu tine în mașină, muuult chef de aventură și pornește într-o mini-excursie. Unde? Păi ai de unde alege!

credit foto: Robert Filip

Castelul Bánffy din Bonțida

De Castelul Bánffy din Bonțida ai auzit cu siguranță. Este un simbol al Clujului prin faptul că a devenit în ultimii ani un spațiu pentru manifestări culturale: de la festivalul Electric Castle, la proiecții de filme în cadrul TIFF, la prezentări de modă sau la Zilele Castelului Bánffy.

Castelul a fost construit între 1437 și 1543 pentru famlia nobiliară Bánffy. Cele mai multe modificări au fost aduse în secolul al XVIII-lea, de către Dionisie Bánffy, care a vrut să reproducă aici parcurile de la Versailles și Schonbrunn și arhitectura vieneză barocă, după un timp petrecut la Curtea de la Viena. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial castelul a fost transformat în spital militar pentru trupele germane, iar în perioada comunistă a fost sediul Cooperativei Agricole de Producție. Ajuns o ruină, în anul 1999, castelul a intrat în proces de restaurare, proces aflat în desfășurare și în ziua de azi. Dacă vrei să afli povestea completă a castelului, dar și anumite legende care s-au păstrat în Bonțida, îți recomand să îți rezervi o zi pentru a-l vizita, mai ales că e la 31 de km de Cluj.

Castelul Bánffy din Răscruci

Mergem apoi la vreo 6 km de Bonținda, în Răscruci, la un alt castel care a aparținut familiei Bánffy. Castelul din Răscruci a fost construit între anii 1809 și 1820, în stil eclectic și era reședința de vară a familiei. Astăzi a mai rămas doar Pavilionul, corpul principal al clădirii, de la balconul căruia se poate vedea întreg domeniul. Atracția principală a Castelul Bánffy din Răscruci este salonul de primire, unde s-au păstrat un bufet de lemn, o vitrină și o sobă de teracotă verde, toate având valoare artistică. După cel de-Al Doilea Război Mondial castelul a fost naționalizat, iar între anii 1967 și 2007 a funcționat aici Școala Specială din Răscruci, ceea ce a ajutat ca locul să nu devină o ruină.

Castelul Kornis din Mănăstirea

În satul Mănăstirea, cam la 58 km de Cluj, se află unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din zonă, Castelul Kornis. Deși este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, castelul nu este rastaurat sau îngrijit. Chiar și așa, atrage vizitatori, fiind cunoscut pentru statuile cu inorogi de la intrare, în jurul cărora s-au țesut multe povești și legende. Castelul a fost construit între anii 1573 și 1593 și a fost proprietatea familiei Kornis. Istoria recentă a castelului cu inorogi nu este una fericită. În cel de-Al Doilea Război Mondial, o parte din castel a fost ruinată, iar mai apoi, în perioada comunistă, colecțiile sale au fost arse sau distruse.

Castelul arată chiar ca dintr-o poveste, în ciuda faptului că este aproape o ruină, așa că vă sfătuiesc să mergeți să îl vedeți cât mai repede. În plus, dacă stați de vorbă cu localnicii, sigur veți afla legendele și poate o istorie mai puțin cunoscută a locului.

Castelul episcopal din Gilău

Castelul episcopal din Gilău (sau Ladislau Geréb sau Wass- Bánffy), unul dintre cele mai vechi castele din zonă, vine și cu o lecție complexă de istorie. În curtea castelului, arheologii au descoperit ruinele unui castru roman. Conform documentelor istorice, înainte de construcția impunătoarei clădiri, aici a fost o cetate medievală, în secolele XII-XIII. Apoi, în secolul al XV-lea, cetatea a fost transformată într-un castel în stil renascentist de către episcopul Ladislau Geréb, clădire care există și astăzi. Construit pe un domeniu de peste 11 hectare, castelul are o formă pătrată, cu patru turnuri, câte unul în fiecare colț și o curte interioară.

Desigur, și legendele castelului sunt numeroase, iar cel mai bun mod de a le afla este să vizitați castelul și să ciuliți urechile la poveștile oamenilor din Gilău.

Nice to meet you, Castle! #gilau #gilaucastle #tiffmoments #hailatiff #tiff15 #tiff2016 #ziuamaghiara #gulas

A post shared by Andreea Bunduc (@ieucumine) on

Castelul Teleki din Luna de Jos

Pe vremuri, un castel în stil renascentist impresionant, construit în secolul al XVII-lea. În prezent, doar câteva ruine. Vorbim despre Castelul Teleki din Luna de Jos, care a aparținut familiei nobiliare al cărei nume îl poartă. Din tot ansamblul arhitectural a mai rămas doar turnul de vânătoare, iar în parcul care înconjura castelul mai sunt încă arbori bătrâni de peste 500 de ani.

Cât despre distanța dintre Cluj și Luna de Jos, aceasta este de 33 km.


Castelul Kemeny din Luncani

Mă voi repeta, din păcate, povestind despre un alt castel ajuns o ruină. Castelul Kemeny din satul Luncani, cam la 54 km de Cluj, datează din secolul al XVIII-lea și a aparținut familiilor Kemeny și Bánffy. În ultimii 28 de ani, din cauza conflictelor dintre moștenitori, clădirea a fost lăsată în paragină, iar mobila și obiectele din interior au dispărut pe rând. Cu toate acestea, castelul încă este vizitat, iar localnicii speră că numărul turiștilor va crește. Povești diverse despre acest loc există și aici, trebuie doar să vreți să le ascultați .

Castelul Haller din Coplean

Castelul Haller, numit și „Castelul cu scoici”, este unul dintre cele mai vechi monumente istorice în stil baroc din Cluj. De asemenea lăsat să devină o ruină, încă se mai pot admira unele detalii și particularități ale castelului. De exemplu, ornamentele sub formă de scoici, care i-au dat și numele. Prin sat circulă și o legendă conform căreia problemele familiei nobile și faptul că locul a ajuns abandonat au fost cauzate de blestemul unei vrăjitoare.

V-am făcut curioși? Dați o fugă până acolo, satul Coplean este la 65 km de Cluj.

#castle #arhitecture #transylvania #history #structure #building #view #landscape #clujnapoca #cluj

A post shared by Liana Matyasi (@matyasiliana) on

Cetatea Fetei din Florești

Cu siguranță toți am fost sau am trecut prin Florești. Dar câți dintre voi ați vizitat Cetatea Fetei? Construită înainte de anul 1241, aceasta era punct de pază și observație. A fost dărâmată în 1437, în perioada răscoalei țărănești de la Bobâlna. În prezent mai există niște ruine și o gaură de puț din care pornește un tunel subteran, blocat la câțiva metri de o poartă din fier.

Data viitoare când nu vreți să mergeți prea departe, dar totuși aveți chef de o plimbare, căutați Cetatea Fetei din Florești, e doar la 10 km distanță de centrul Clujului.

#mtb #cetateafetei #myGT #floresti #manastireatauti

A post shared by Adrian Rangu (@adyrangu) on

Tu ce castele sau cetăți din jurul Clujului ai vizitat?

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!