Sofar Sounds Cluj-Napoca. Ce este și cum a fost?

Home $ Articole $ Sofar Sounds Cluj-Napoca. Ce este și cum a fost?

by | Feb 20, 2017 | Articole, Cum a fost la

Dacă nu ai mai auzit până acum de Sofar, e timpul să îți faci research-ul, pentru că dacă ești pasionat de orice ține de muzică alternativă și de talent live, ăsta e evenimentul perfect tine!
Personal am aflat de conceptul Sofar abia acum o săptămână, probabil pentru că am trăit sub o stâncă sau poate pentru că nu am fost destul de atentă la detalii și spun asta pentru că multe dintre concertele live pe care le-am urmărit pe YouTube, se desfășurau de fapt în cadrul unui eveniment Sofar. Noroc că internetul ne aduce mai aproape pe toți cei care suntem pasionați de un anumit lucru. La primul scroll pe pagina de Facebook Sofar Cluj, mi-am dat seama că trebuie să fiu și eu acolo; în primul rând pentru că iubesc conceptul din spatele concertelor, după cum spune și motto-ul lor “Bringing the magic back to live music” și în al doilea rând pentru că susțin orice mișcare îndrăzneață în Cluj Napoca.

Sunday activities ? // #sofarsounds #sofarcluj #viataincluj #ilovecluj

O postare distribuită de Andreea (@andreeanitei) pe

Sofar este un concept care adună oamenii iubitori de muzică live în locații așa-zis “mai intime”, aka apartamente, case, studiouri etc. Proiectul acesta se desfășoară peste tot în lume, mai precis în 316 orașe, de opt ani încoace. În anumite orașe, cum ar fi Londra, Paris sau New York, poți să prinzi și vreo 4 concerte pe zi, însă în alte orașe mai micuțe, concertele sunt mai rare, dar calitatea fiecăruia rămâne aceeași. Până la urmă, un număr relativ mic de oamenii se adună într-un loc atât de mare încât să le permită tuturor să se facă comozi și să se bucure de următoarele concerte live.
Tot ce trebuie să faci pentru a putea participa la un astfel de eveniment este să te înscrii online printr-un simplu mail, iar dacă ești selectat (pentru că există un număr limitat de locuri), vei primi un alt mail cu detalii despre locația evenimentului, cu 30 de ore înainte de începerea acestuia.

Am fost curioasă să aflu cine stă în spatele evenimentelor din Cluj și care a fost feedback-ul participanților de până acum. Se pare că o echipă de tineri entuziaști își dedică tot timpul liber, uneori și proprii bani, pentru organizarea fiecărei sesiuni de concerte. Toate astea din pasiunea pentru muzică bună și din dorința de a readuce muzica live în “lumina reflectoarelor”. Un discurs scurt ținut de Tudor, unul dintre organizatorii evenimentelor, m-a convins că avem nevoie de genul acesta de evenimente pentru ca tindem să ne pierdem ușor atenția când mergem la un concert tradițional (scurte vizite la bar, ne întâlnim cu un amic; știm toți că e adevărat). Pe când la Sofar îți găsești o perinuță, te așezi comod pe jos, îți aduci băutura de acasă (uneori primești ceai sau cafea din partea casei) și pentru următoarele 20 de minute îți focalizezi toată atenția pe actul artistic care se desfășoară la mai puțin de doi metri în fața ta.

În general, o sesiune Sofar este divizată în trei părți, care constau în câte 20 de minute de concerte live, cu pauză de 10-15 minute între fiecare.
Sesiunea de duminică seara ne-a adunat în ScoutHouse, un loc puțin spus potrivit pentru un asemenea eveniment. Ambianță caldă, oameni prietenoși și atmosferă primitoare. Mi-am găsit o perinuță, m-am rezemat de un perete și pentru următoarea oră m-am simțit ca acasă. Sau poate chiar mai bine. Să mergi la un concert la care poți să te faci cât de comod vrei tu e un lucru pe care ar trebui să îl încerce fiecare dintre noi, cel puțin o dată în viață.

Concertul care a dat startul serii a fost susținut de One Minute Ukulele, un proiect pornit de Szász Csaba în 2015. Misiunea lui este să familiarizeze publicul român cu faimosul instrument hawaiian, ukulele, interpretând jazz sau melodii cunoscute de toată lumea. Pentru că ukulele este un instrument mic, Csaba îl ia mereu cu el și cântă adesea în mașini, trenuri, autobuze, parcuri și străzi din România. În seara Sofar, Csaba a fost acompaniat de un prieten cu un instrument putin mai mare (bass), prilej prin care am văzut pentru prima dată cât de mare e un bass, cât de mic e un ukulele și ce bine sună amândouă împreună. Rezultatul final: o combinație optimistă de muzică gen soundtrack pentru un film bun. Eu una mă gândeam în timpul concertului că asta aș vrea să aud pe fundal dacă aș alerga într-un câmp de flori, exact ca Julie Andrews în The sound of music.

Al doilea concert al serii i-a adus în fața noastră pe Fluffy & Mr. Grey, un duo belgiano-român axat pe muzică folk, dar pe ici colo cu accente de gipsy swing (pentru că întotdeauna străinii apreciază ce-i al nostru și nouă ni se pare “ciudat”). Cei doi au fost oarecum surpriza serii: un duo de tineri care au studiat în străinătate jazz și care au venit la Cluj-Napoca și ne-au cântat, printre altele, muzică lăutărească tradițional românească. Și au fost cool. Și ne-au făcut să ne dăm seama că muzica noastră tradițională, scoasă din contextul nunții și a cârciumei, este de fapt super veselă și plină de viață. Iulian Mureșan, aka Mr. Grey, a spus că parte din misiunea lor e să ne facă pe noi românii să ne apreciem muzica altfel, pentru că străinii deja o fac. Pe calea asta, le mulțumim clujenilor ambițioși care încearcă să schimbe mentalitatea unei întregi națiuni.

Ultima trupă care a cântat seara trecută a fost Sky Swallows Challenger, o trupă de rock alternativ cu influențe de ambiental și post-rock. Băieții de la Sky Swallows Challenger au venit cu 3 chitare, cu 3 stiluri total diferite și totuși au creat un totunitar plin de atitudine. Not your usual rock band, dar ceva mai mult. Simpatizând cu conceptul de muzică atmosferică și adaugând pe alocuri elemente din cultura pop, băieții au reușit să își creeze o trupă originală, care merită pe deplin recunoștiință. So check them out!

Pasiunea pentru muzica bună ne mai aduce un eveniment de succes în Cluj-Napoca. Sofar Sounds organizează concerte în Cluj din septembrie anul trecut și vor continua să facă asta atâta timp cât vor fi susținuți, încurajați și împinși de entuziasmul spectacolelor live și de noi, de public. Așadar, ce mai aștepți? Alege-ți orașul și rezervă-ți locul pentru următoarea sesiune de concerte!

Abonează-te la newsletter ❤️

Periodic primești, direct în inbox, cele mai recente știri și recomandări.

Te-ai abonat cu succes!